Άλλαξε όνομα κι εκτόξευσε την καριέρα του: Το νο1 αστέρι της Γιουνάιτεντ γλύτωσε από το trafficking στο 90΄+1΄

Από τη λαθραία μετακίνηση στην Ευρώπη, κορυφαίος παίκτης της ομάδας του.

«Είμαι ένα από τα παιδιά που καθημερινά έχουν ενέργεια, που κάνουν αστεία με όλους». Πίσω από το χαμόγελο του Αμάντ Τραορέ κρύβεται ίσως η πιο απίθανη ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ενός παίκτη που με γκολ στο 90’ υπέγραψε την τρελή ανατροπή της Γιουνάιτεντ στην έδρα της Σίτι στο derby του Μάντσεστερ…

Από τη μέρα που στο Old Trafford έπιασε δουλειά ο Ρούμπεν Αμορίμ, ο 22χρονος εξτρέμ είναι μακράν ο πιο βελτιωμένος παίκτης. Ο αριστεροπόδαρος άσος έχει «κουμπώσει» ιδανικά στο 3-4-3 του Πορτογάλου τεχνικού και παρότι η ομάδα του δεν παίρνει σταθερά τα αποτελέσματα που θέλει, ο ίδιος είναι «φωτιά» καθώς δεν σταματά να σκοράρει και να δίνει ασίστ. «Είναι μικρός στο μέγεθος, μεγάλος στο ταλέντο» λέει ο μέχρι πρότινος προπονητής της Σπόρτινγκ για τον παίκτη που άμεσα θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, αφού δεν γίνεται να χαθεί ελεύθερος.

Πέρα όμως από τις ικανότητές του μέσα στο γήπεδο, ο Αμάντ χρειάστηκε να δείξει τεράστιο πνευματικό σθένος για όσα έζησε εκτός γραμμών σε τόσο μικρή ηλικία. Από το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Ντιαλό βρέθηκε στην Ευρώπη κάτω από απίστευτες συνθήκες.

Το 2017, ένας άνδρας και μια γυναίκα- με ονόματα Traore Hamed Mamadou και Teher Marina Edwige Carine αντίστοιχα- παρουσιάστηκαν ως γονείς τους, όμως καμία σχέση. Σύμφωνα με τους Εισαγγελείς της Ιταλίας, ο Αμάντ και ο αδερφός του, Χαμέντ Τραορέ Τζούνιορ, παλιός παίκτης της Σασουόλο και σήμερα δανεικός από την Μπόρνμουθ στην Νάπολι, έφτασαν στην περιοχή της Ρέτζιο Εμίλια, βόρεια της χώρας, με πλαστά έγγραφα μέσω κυκλώματος που διακινούσε ανθρώπους.

Η «οικογένεια» βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Αρχών για την υπόθεση με κωδική ονομασία ‘Operation Baby Elephant’ για trafficking ποδοσφαιριστών, στο πλαίσιο της οποίας έγινε μια σειρά συλλήψεων. Προφανώς οι γονείς αποδείχθηκαν fake έπειτα από τεστ DNA, όμως ο υποτιθέμενος πατέρας φέρεται να έχει καλή σχέση με τον μικρό και να προσπάθησε να τον βοηθήσει για ένα καλύτερο μέλλον.

Μετά τη μετακόμισή του στην Αγγλία, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έκρινε ότι για το όλο σκηνικό πρέπει να τιμωρηθεί το παιδί και του επέβαλλε πρόστιμο 48.000 ευρώ. Τον Ιούλιο του 2020 ο μικρός «έκοψε» με επίσημες νομικές διαδικασίες το όνομά του σε Αμάντ Ντιαλό μέσω post στο Instagram. «Μην με λέτε Τραορέ από εδώ και πέρα». Πραγματικά αδιανόητο, όπως και το ταλέντο και η εξέλιξη που είχε στο άθλημα.

 

Στην Ιταλία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Boca Barco, ομάδα που έχει έδρα στη μία ώρα από την Πάρμα και έχει τα χρώματα της «κανονικής» Μπόκα. «Ήταν ντροπαλός όταν ήρθε, δεν είναι εύκολο να αλλάζεις ήπειρο σε ηλικία 12 ετών» λέει στην Telegraph ο πρόεδρος, Έντζο Γκουέρι. Όμως όταν του πετούσες την μπάλα, ο πιτσιρικάς μόνο ντροπαλός δεν φαινόταν.

«Ήταν ένα φαινόμενο παίζοντας απέναντι σε παιδιά 2 ή 3 χρόνια μεγαλύτερα. Ξεκίνησε στους μικρούς μας και όλοι κατάλαβαν αμέσως τι παίκτης είναι. Άμεσα άρχισαν να έρχονται εδώ, Γιουβέντους, Ρόμα, Φιορεντίνα, Αταλάντα, Μπολόνια, Σασουόλο, θα τον έπαιρναν με κλειστά μάτια» λέει ο πρόεδρος.

«Μάτια» της Γιουβέντους χρειάστηκε να τον δουν για 5 λεπτά για να αποφασίσουν να τον πάρουν για trial στο Τορίνο, όμως οι διαδικασίες καθυστέρησαν και εκεί βρήκε την ευκαιρία η Αταλάντα, κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε τη μεταγραφή του. «Σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες μας, ήταν σε άλλο επίπεδο. Η Αταλάντα τον δοκίμασε βάζοντάς τον με παιδιά που ήταν τουλάχιστον έναν χρόνο μεγαλύτερα».

Στην La Dea πάντως δεν τον χάρηκαν. Τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο, αφού όσον αφορά το οικονομικό σκέλος έκαναν ένα masterpiece. Τη σεζόν 2019-20 ήταν στο ρόστερ και πριν φύγει, έναν χρόνο αργότερα είχε προλάβει να πραγματοποιήσει 5 εμφανίσεις συνολικής διάρκειας 59 λεπτών. Κι όμως, παρότι δεν είχε προλάβει να δείξει τίποτα στο top-level, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έκανε τον 2ο πιο ακριβό teenager στην ιστορία της, πίσω μόνο από τον Αντονί Μαρσιάλ, δίνοντας 40 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν.

Το 2021-22 δόθηκε δανεικός στην Ρέιντζερς και έκανε το «μπαμ» το 2022-23 όταν αγωνίστηκε με την ίδια φόρμουλα στην Σάντερλαντ βάζοντας 13 γκολ στο σκληρό πρωτάθλημα της Championship. Πέρυσι, έμεινε στο ρόστερ της Γιουνάιτεντ και παρότι δεν κατάφερε να παίξει πολύ εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού, όταν γύρισε πέτυχε το νικητήριο γκολ κόντρα στην Λίβερπουλ στο FA Cup και έριξε πάγκο σε παίκτες όπως οι Σάντσο, Πελίστρι, Άντονι.

Φέτος έχει ήδη 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 4 γκολ και 6 ασίστ σε Premier League και Europa League. Σύνδεση με την Ελλάδα έχει και για ακόμα έναν λόγο, καθώς από τη μέχρι στιγμής παρουσία του στο Old Trafford είχε αναπτύξει πιο στενή φιλία με τον Σόλα Σορετίρε, σήμερα παίκτη του ΠΑΟΚ, κόντρα στον οποίο σκόραρε μάλιστα δύο φορές στο πρόσφατο ματς.

Ο ίδιος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «γρήγορο, ευέλικτο, έξυπνο» ενώ λέει πως από τις μέρες του στην Ιταλία έχει αλλάξει ουσιαστικά θέση χάρη στα χαρακτηριστικά του. «Στην Αταλάντα ήμουν περισσότερο 10άρι, όμως μπορώ να παίξω δεξί εξτρέμ και παντού στην επίθεση. Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ όπου ζητήσει ο προπονητής» ήταν το κλισέ.

Και η αλήθεια είναι ότι όπως έχει ήδη δείξει, ο Ρούμπεν Αμορίμ ξέρει πολύ καλά που και πως να τον χρησιμοποιήσει. Πάντως, ό,τι και αν συμβεί από εδώ και πέρα, ο Ντιαλό μέσα σε 6 χρόνια πρόλαβε να κάνει μια διαδρομή που άλλοι θα είχαν σε μια ολόκληρη ζωή…