Λίγους μήνες πριν ήταν ο Χρήστος Ζαφείρης ο παίκτης που βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με αντίστοιχο δίλημμα. Να επιλέξει ως (ποδοσφαιρική) υπηκοότητα την «μαμά-πατρίδα» Ελλάδα ή την χώρα στην οποία ανδρώθηκε (αθλητικά και όχι μόνο); Τώρα στο ίδιο σταυροδρόμι στέκεται ο Κωνσταντίνος Καρέτσας. Ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους και ταλαντούχους παίκτες της γενιάς του.
Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί δεν αποτελούν προσωπική άποψη του γράφοντος. Τουλάχιστον όχι μόνο. Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και οι ειδικοί του ποδοσφαίρου οι οποίοι στο πρόσωπο του 17χρονου επιθετικού χαφ της Γκενκ βλέπουν το next big thing της Εθνικής Ελλάδας. Αρκεί βέβαια να επιλέξει να φορέσει τη φανέλα της «γαλανόλευκης»…
Βλέπετε, γέννημα-θρέμμα της συγκεκριμένης πόλης της Βελγίου, ο πιτσιρικάς με το «ελληνικό αίμα» έχει εκπροσωπήσει την δεύτερη (εδώ που τα λέμε, πρώτη) πατρίδα του σε όλες τις προηγούμενες ηλικιακές κατηγορίες. Έχει 1 συμμετοχή με την Κ-15 του Βελγίου, 13 με την Κ-16, 4 με την Κ-17 και 2 με την Κ-21, παίζοντας με… παιδάκια πολύ μεγαλύτερα από αυτόν.
Ατόφιο ταλέντο
Προϊόν των Ακαδημιών της Γκενκ, πλέον έχει υπογράψει με τον βελγικό σύλλογο επαγγελματικό συμβόλαιο το οποίο τον δεσμεύει μέχρι το 2027. Ο πιτσιρικάς θα θυμάται μάλλον για πάντα την 4η Μαΐου 2024. Τότε ήταν που ο Βάουτερ Βράνκεν του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του κόντρα στην Σερκλ Μπριζ. Σε εκείνο το ματς πέρασε ως αλλαγή, μα μερικές εβδομάδες αργότερα ο νέος τεχνικός της ομάδας (υπήρξε αλλαγή στον πάγκο), Ντομένικο Ολιβιέρι του έδωσε φανέλα βασικού!
Σε εκείνη την αναμέτρηση απέναντι στην Αντβέρπ κατέγραψε και την πρώτη του ασίστ. Ο Καρέτσας έδωσε την πάσα για το μοναδικό γκολ που έκρινε το ματς. Έκτοτε αποτελεί παράγοντα του βελγικού πρωταθλήματος, εντυπωσιάζοντας στις ευκαιρίες που του δίνονται για να παίξει, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Γεννημένος στις 19 Νοεμβρίου 2007, μόλις έγινε 17 ετών. Ήδη, όμως, οι εμφανίσεις του, του έχουν εξασφαλίσει θέση σε περίοπτες λίστες με τους πλέον ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.
Στα top ονόματα
Από τα 15 χρόνια του κιόλας άρχισε να κάνει τους συμπατριώτες του να μιλούν για αυτόν. Κι όταν λέμε συμπατριώτες του, εννοούμε τους Βέλγους. Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι γονείς του, ναι, είναι Έλληνες. Και ο ίδιος προφανώς νιώθει αυτούς τους δεσμούς. Άλλωστε πολύ πρόσφατα είχε μιλήσει και για την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ! “Μικρόβιο” που… κόλλησε από τον πατέρα του! Όμως γεννήθηκε στο Βέλγιο, μεγάλωσε εκεί. Και –κυρίως- εκεί έμαθε μπάλα. Είναι ένα «προϊόν» του Βελγίου. Ποδοσφαιρικά και όχι μόνο.
Και το ταλέντο του είναι τόσο μεγάλο ώστε σε ηλικία μόνο 15 ετών να πάρει τις πρώτες συμμετοχές του με την β’ ομάδα της Γκενκ η οποία όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με μερικές «μεγάλες» ΠΑΕ, παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της β’ κατηγορίας. Έτσι έγινε και ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της χώρας στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Το ημερολόγιο έγραφε 1η Σεπτεμβρίου 2023Και φυσικά ανάγκασε τους πάντες να ασχοληθούν με την περίπτωσή του.
Ο Guardian τον συγκαταλέγει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ. Στους 60 καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο στην ηλικία του για το 2024! Το βρετανικό Μέσο δεν είναι το μόνο, ωστόσο. Το όνομα «Κωνσταντίνος Καρέτσας» φιγουράρει και στη λίστα «Best U21 Players Worldwide». Μια λίστα η οποία περιλαμβάνει 400 παίκτες από 65 εθνικά πρωταθλήματα όλου του κόσμου. Το wonderkid της Γκενκ, υπενθυμίζουμε, μόλις πριν 2 μήνες έκλεισε τα 17…
Και τώρα τι;
Όπως είναι απολύτως φυσικό, την περίπτωσή του παρακολουθούν πολλοί μεγάλοι σύλλογοι. Αργά ή γρήγορα προφανώς είναι δεδομένο πως θα βρεθεί σε κάποιον εξ αυτών, αφού η Γκενκ θα αποδειχθεί πολύ μικρή για να τον χωρέσει. Όμως πλέον ο «ντόρος» για αυτόν έχει περάσει και σε εθνικό επίπεδο.
Επί της ουσίας ο πιτσιρικάς έχει ανοιχτή πρόσκληση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να παίξει στην Εθνική ομάδα. Οι κανόνες της UEFA και της FIFA του επιτρέπουν να επιλέξει την Ελλάδα κι ας έχει παίξει στις «μικρές» του Βελγίου. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θα επιλέξει τελικά ο Καρέτσας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις και καταστάσεις το συναίσθημα δεν είναι καλός σύμβουλος. Ό,τι κι αν του λέει η καρδιά του, δεν παύει να είναι ένας επαγγελματίας που οφείλει να πάρει την απόφαση που θα είναι η καλύτερη δυνατή για την καριέρα του… Οι Βέλγοι ήδη κάνουν λόγο για τον αντικαταστάτη του Κέβιν ντε Μπρόινε στους «κόκκινους διαβόλους», αλλά από την άλλη υπάρχει και το δικό μας… «πειρατικό».
Εάν επιλέξει την Εθνική Ελλάδας, ο Καρέτσας θα είναι ο… Καρέτσας. Θα μπορεί δηλαδή πολύ σύντομα να εξελιχθεί σε κολώνα και σημείο αναφοράς της ομάδας. Να έχει το ρόλο και το χρόνο αλλά και τις ευκαιρίες που χρειάζεται. Με ανταγωνισμό πολύ μικρότερο (αν και έχει ήδη δείξει πως μια χαρά τα καταφέρνει και στα πολύ πιο βαθιά), θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ως ακόμη ένα «σκαλοπάτι» στην πορεία του προς το πεπρωμένο του. Μακάρι όταν έρθει η ώρα της μεγάλης απόφασης η Ελλάδα να είναι εκείνη που θα βγει κερδισμένη κι ας μην συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στην διαπαιδαγώγηση και την εξέλιξή του.