Ντελικάτος, αριστεροπόδαρος, μοντέρνο 8άρι: Το ελληνόπουλο της Ντόρτμουντ που θέλει να βαδίσει στα χνάρια του Καρέτσα

Καρέτσας μπορεί να βγαίνει μια φορά στα τόσα χρόνια, όμως υπάρχουν και άλλα ταλέντα που θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του

Θεωρητικά ο Κωνσταντίνος Καρέτσας είναι ο 16ος Έλληνας ποδοσφαιριστής σε χρηματιστηριακή αξία αυτή τη στιγμή, αλλά ακόμα και «ευαγγέλια» όπως το «Transfermarkt» κάνουν ενίοτε λάθη… Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αποτιμηθεί και να ενσωματωθεί στα data το υπεράνω κάθε προσδοκίας impact του 17χρονου ομογενή στην Εθνική Ελλάδας.

Από το παιχνίδι του Φαλήρου με τους Σκωτζέσους, που η εισοδός του στο δεύτερο ημίχρονο συνετέλεσε στην απόλυτη «αιχμαλωσία» του αντιπάλου, έως το σόου της Γλασκώβης, ο νεαρός σταρ της Γκενκ έδειξε πανέτοιμος σε αυτή την ηλικία να πλαισιώσει αυτή τη χρυσή «φουρνιά» της Εθνικής. Στο ματς του «Καραϊσκάκης» κυνηγούσε από τις πρώτες επαφές του με την μπάλα το γκολ, στο «Χάμπντεν Παρκ» το πέτυχε με την πρώτη, σαν να ένιωθε ότι είχε αφήσει… χρωστούμενα στους Σκωτζέσους.

Για μας προφανώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο να παίζει σε τέτοιο επίπεδο ποιότητας και… θράσους ένας 17χρονος με την Εθνική, αλλά για εκείνον ήταν μάλλον μια φυσιολογική εξέλιξη. Βασικός στα περισσότερα παιχνίδια με την πρωτοπόρο του βελγικού πρωταθλήματος, το εκπεφρασμένο (κοντόθωρο) όνειρο του είναι να κατακτήσει τον τίτλο με την Γκενκ και ως εκ τούτου δεν φοβήθηκε ούτε μία στιγμή την ευθύνη που ήταν έτοιμος να του δώσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ένα από τα καλύτερα που γράφτηκαν στα social media για τον Καρέτσα είναι ότι και ο «Μαραντόνα πέτυχε το πρώτο γκολ με την Ανδρών της Αργεντινής στο Χάμπντεν Παρκ» (σ.σ: πράγματι, σε ένα φιλικό ματς, στις 06/02/1979)! ΟΚ., υπερβολές, αλλά για να καταλήξουμε στο προκείμενο, φυσικά και η αξία του αυτή τη στιγμή δεν είναι 7 εκατ. ευρώ, αλλά ξεκάθαρα παραπάνω και από του – πιο ακριβού στα «χαρτιά» – Έλληνα παίκτη, του Βαγγέλη Παυλίδη των 23 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν συνειρμικά είναι αν υπάρχουν εκεί έξω περιπτώσεις παικτών που να βαδίζουν στα χνάρια του Καρέτσα. Να αγωνίζονται δηλαδή στο εξωτερικό, να είναι – προφανώς – νεαροί και να αποτελούν εν δυνάμει αποδέκτες κλήσης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και δεν εννοούμε φυσικά τον ήδη διάσημο Στέφανο Τζίμα της Μπράιτον ή τον αρχηγό της β’ ομάδας της Ίντερ, Χρήστο Αλεξίου, που τον Ιούνιο θα κλείσει 20 χρόνια ζωής. Εντάξει, Καρέτσας μπορεί να βγαίνει μια φορά στα τόσα χρόνια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει…

Γιάννης – Χρήστος Κώστογλου (Ντόρτμουντ)

Γεννημένος στις 27 Ιουνίου το 2009, πήρε προτού κλείσει τα 14 μεταγραφή στην Ντόρτμουντ (Μάρτιο του 2023). Με το τετραετές συμβόλαιο που υπέγραψε έγινε ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές αυτής της ηλικίας στη Γερμανία.

Πολυσύνθετος αριστεροπόδαρος μέσος, με ευχέρεια να καλύψει όλες τις θέσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, μετακόμισε με την οικογένεια του στη Γερμανία ακριβώς για να εξελίξει αυτό το ταλέντο στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Αφού πέρασε από τις φυτωριακές ομάδες της Ροτ Βάις Έσεν και της Φορτούνα Ντίσελντορφ, ο Γιάννης – Χρήστος Κώστογλου μεταπήδησε στην Γκλάντμπαχ, η οποία έγινε το τελευταίο σκαλί για την «προαγωγή» του στον μεγαλύτερο σύλλογο της ευρύτερης περιοχής, την Ντόρτμουντ.

Αγαπημένη του θέση δηλώνει ότι είναι το “8” και μολονότι γνωρίζει ότι για την επαγγελματική εξέλιξη του είναι μάλλον πιο συμφέρον να επιλέξει την Εθνική Γερμανίας, δεν βάζει στο ζύγι την αγάπη του για το γαλανόλευκο εθνόσημο.

Ματθαίος Τσίγκας (Στουτγκάρδη)

Η περίπτωση του Ματθαίου Τσίγκα είναι λίγο πιο οικεία, αφού έχει τέσσερις συμμετοχές με τις Εθνικές Ελλάδας Κ17 και Κ19 (με 2 γκολ μάλιστα), όντας ήδη στα ραντάρ των υπεύθυνων της ομοσπονδίας.

Είναι 5 μήνες μεγαλύτερος του Καρέτσα και παίζει ως επιθετικός στην Κ19 της Στουτγάρδης, με την οποία έχει φέτος 7 γκολ και 8 ασίστ σε 14 συμμετοχές. Με καταγωγή από την Ερέτρια, ενσωματώθηκε για λίγο στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν δεν βρέθηκε θέση για να φιλοξενηθεί εντός των εγκαταστάσεων, μια και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσει να πηγαινοέρχεται για προπονήσεις και αγώνες από την Εύβοια στην Αθήνα!

Το καλοκαίρι του 2022 πήγε στη Γερμανία για ολιγοήμερες διακοπές στο σπίτι του παππού του, που ζει εκεί. Μέσω γνωστών μπήκε στις «ακριβοθώρητες» ακαδημίες της Στουτγκάρδης για να κάνει κάποιες προπονήσεις, προσδοκόντας να αποκομίσει κάποιες εμπειρίες προτού επιστρέψει στην Ελλάδα και αποφασίσει τι θα κάνει. Ωστόσο, οι άνθρωποι της Στουτγάρδης εντυπωσιάστηκαν από τις επιδόσεις και τις εργομετρικές του εξετάσεις, προτείνοντάς του μετεγκατασταθεί στη Σουηβία.

Ο Τσίγκας τους δικαίωσε σε απόλυτο βαθμό με το «καλημέρα», καθώς στο πρωτάθλημα B-Junior Bundesliga με την ομάδα Κ17, είχε 23 γκολ και 8 ασίστ σε 25 συμμετοχές! Η ραγδαία εξέλιξη του είχε ως αποτέλεσμα να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τη Στουτγάρδη έως το τέλος του 2026 και φυσικά να κληθεί από την ελληνική ομοσπονδία στις μικρές εθνικές ομάδες.