Τόνι Πάρκερ

Ανεβάζει στα ύψη το μπάτζετ: Τα 4 νέα μεταγραφικά χτυπήματα του Πάρκερ για να ολοκληρώσει το «Project Βιλερμπάν»

Οι δύο πρώτες βαρύγδουπες προσθήκες είναι ήδη γεγονός και κοστίζουν 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως

Έχοντας φέτος ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της Euroleague, η Βιλερμπάν είχε και διακοσμητικό ρόλο στη διοργάνωση, τερματίζοντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, με 30 ήττες και μόλις 8 νίκες.

Δεν ήταν κάτι καινούριο βέβαια για τη γαλλική ομάδα, που από τότε που μπήκε στην Ευρωλίγκα (σεζόν 2019-20) δεν έχει τερματίσει ποτέ πάνω από τη 14η θέση. Δύο φορές ήταν προτελευταία, ενώ την τελευταία θέση κατέλαβε και τη σεζόν 2022-23. Σε ποσοστό νικών πάντως (21,1%) η φετινή σεζόν ήταν η χειρότερή της σε αυτή την εξαετία.

Για καιρό τα ρεπορτάζ την ήθελαν να προετοιμάζει την αποχώρησή της από την κορυφαία συλλογική διοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Λογική εξέλιξη, όταν είσαι μόνιμα κομπάρσος σε κάτι και δεν εξελίσσεσαι. Οι οικονομικές δυνατότητες ήταν πολύ περιορισμένες – το μπάτζετ είχε πέσει κοντά στα 6 εκατ. ευρώ – και η αδυναμία να ανταγωνιστεί τους ισχυρούς της διοργάνωσης διαχρονική.

Όμως, η ανατροπή του σκηνικού ήταν καθολική. Όχι μόνο ανακοινώθηκε ότι ο σύλλογος παραμένει στην Ευρωλίγκα, αλλά και πως νέος προπονητής θα είναι ο ίδιος ο (διάσημος) ιδιοκτήτης και πρόεδρος, Τόνι Πάρκερ, έχοντας μάλιστα να διαχειριστεί ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ.

Οι δύο πρώτες βαρύγδουπες προσθήκες είναι ήδη γεγονός και κοστίζουν 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως! Τα 4 εκατ. εξ’ αυτών δόθηκαν για τον ντόπιο (Γάλλος γαρ) Σιλβέν Φρανσίσκο – αλήθεια, τρία εκατ. δεν έφταναν; – και τα 2,5 εκατ. για τον Άρμονι Μπρουκς, που την προηγούμενη διετία έπαιξε στην Αρμάνι Μιλάνο. Ο Αμερικανός ήταν έτοιμος να υπογράψει στην Παρτιζάν, αλλά η Βιλερμπάν πλειοδότησε την τελευταία στιγμή.

Βάσει δημοσιευμάτων, ο Πάρκερ έχει στο στόχαστρό του τουλάχιστον άλλους τέσσερις σταρ. Αναζητώντας ποιοτικούς συμπατριώτες του για να χτίσει την ομάδα γύρω τους, φημολογείται ότι έχει πλευρίσει τόσο τον NBAer Γκέρσον Γιαμπουσέλε, όσο και τον φόργουορντ Τιμοτέ Λουαού Καμπαρό, που όλα δείχνουν ότι θα αποχωρήσει από την Μπασκόνια.

Ο τρίτος είναι ο πλέι-μέικερ Νικ Ουάιλερ Μπαμπ, που έμεινε ελεύθερος από την Αναντολού Εφές και ο τέταρτος ο πολύς Ντάνιελ Τάις. Το συμβόλαιο του Γερμανού ψηλού με τη Μονακό ολοκληρώθηκε και μοιάζει δεδομένο ότι θα ψάξει κάτι άλλο στην Ευρώπη (και όχι την επιστροφή στο NBA).

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι και μόνο που «χτυπάει» τέτοια ονόματα, η ομάδα της Λιόν, έχει αλλάξει τελείως επίπεδο και απομακρύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το κλαμπ των «φτωχών συγγενών» της Euroleague. Προφανώς, θα πρέπει να περιμένουμε τη διαμόρφωση του ρόστερ, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια στο backround.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στη Γαλλία κάνουν λόγο για συνολικό προϋπολογισμό που μπορεί να προσεγγίσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, με ένα πολύ μεγάλο μέρος να κατευθύνεται στο αγωνιστικό τμήμα.

Το ερώτημα είναι εύλογο: τι άλλαξε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Πώς προέκυψε αυτή η ξαφνική οικονομική άνεση;

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη.

Ο Τόνι Πάρκερ, ο οποίος αγόρασε το σύλλογο το 2014, είχε ανακοινώσει το Φλεβάρη ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τέσσερα μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά funds για την πώληση του συλλόγου, με στόχο να επιλέξει την πιο συμφέρουσα πρόταση.

Τα σχετικά δημοσιεύματα συνδέουν μεταξύ άλλων τη Βιλερμπάν με τους Τζόι και Τζέσι Μπας, παιδιά του θρυλικού Τζέρι Μπας και αδέλφια της ιδιοκτήτριας των Λος Άντζελες Λέικερς, Τζίνι Μπας. 

Οι δύο τους έφτιαξαν μία νέα εταιρία επενδύσεων, ονόματι Buss Sports Capital και φαίνεται ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Βιλερμπάν και τις μεγάλες επενδύσεις. 

Όποιοι και αν είναι οι νέοι επενδυτές, φαίνεται ότι ο Πάρκερ αφενός δεν θα πουλήσει όλες τις μετοχές του και αφετέρου θα εξακολουθεί να είναι ο άνθρωπος που θα «τρέχει» το project.

Άλλωστε λίγοι άνθρωποι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ διαθέτουν το δίκτυο επαφών, την αναγνωρισιμότητα και την επιρροή που έχει ο τετράκις πρωταθλητής NBA. Μαζί και την ευχέρεια να ανοίγουν πόρτες.

Ο Πάρκερ το έβαλε στόχο να προσελκύσει παικταράδες στη Λιόν, αποσκοπώντας και στην πλήρη εκμετάλλευση του υπερσύγχρονου LDLC Arena. Για πολλές ομάδες της Euroleague, τα εισιτήρια αποτελούν μόνο ένα κομμάτι των εσόδων. Τα πραγματικά χρήματα προέρχονται από τις VIP θέσεις, τις εταιρικές συνεργασίες, τις σουίτες φιλοξενίας, τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα δεν είναι ότι ο άλλοτε σούπερσταρ του Σαν Αντόνιο έβαλε στην κούτρα του να κάνει τη Βιλερμπάν μεγάλη, αλλά ότι πήρε την απόφαση να «τσαλακωθεί», αναλαμβάνοντας και την τεχνική ηγεσία του συλλόγου προκειμένου να το πετύχει. Έχοντας ως μοναδική προπονητική εμπειρία την Εθνική Γαλλίας U-17 που ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο.

Απομένει να φανεί πόσα… πόστα θα κατέχει την επόμενη σεζόν στη Βιλερμπάν ο πολυπράγμων Πάρκερ, που πριν από μερικούς μήνες τόνισε ότι «μου έχουν λείψει τα παρκέ».