Ο πολυτιμότερος ξένος που πέρασε από την μπασκετική ΑΕΚ!
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο πολυτιμότερος ξένος που πέρασε από την μπασκετική ΑΕΚ!

Δεν ήταν μόνο Χόλντεν. Ήταν και... Golden. Γιατί τέτοιο ξένο-χρυσάφι δεν έχει ξαναφέρει ποτέ η ΑΕΚ!

Κανονικά η συζήτηση για το ποιος είναι ο κορυφαίος ξένος που έπαιξε στην ΑΕΚ δεν θα έπρεπε να γίνεται ποτέ.

Όλοι ξέρουν ότι ο καλύτερος ξένος στην ιστορία της «Ένωσης» ήταν ο θρυλικός… Αμερικάνος!

Και φυσικά η κουβέντα θα ήταν επίσης περιττή, αν ο Μάκης Ψωμιάδης είχε πετύχει το μεγάλο «μπαμ» με τον Άρβιντας Σαμπόνις και έντυνε στα κιτρινόμαυρα εκείνον τον «μεγάλο μπασκετμπολίστα του μπάσκετ».

Χωρίς πλάκα όμως η συζήτηση για το ποιος ήταν ο παίκτης που ήρθε από το εξωτερικό και εξελίχθηκε ως ο πολυτιμότερος όλων των εποχών για την ΑΕΚ μοιάζει με… ύπουλο θέμα πανελληνίων.

Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Γιατί ναι, ποιος ξεχνάει τον θαυματουργό κοντορεβυθούλη Τόνι Γουάιτ, τον τροφαντό παιχταρά Βίκτορ Αλεξάντερ, τους (ήδη καταξιωμένους όταν ήρθαν) Μπάνε Πρέλεβιτς, Ουίλι Άντερσον και Άντονι Μπούι;

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Πώς να παραμελήσεις τον χρησιμότατο Άντριου Μπετς, τον φημισμένο Ρολάντο Μπλάκμαν (που από πλευράς ονόματος ήταν σίγουρα το μεγαλύτερο) και φυσικά τον αξέχαστο Μίρκο Μιλίσεβιτς (για τον οποίον έχουμε εκφράσει αναλυτικά τη λατρεία μας);

Και πόσοι ακόμα θα μπορούσαν να μπουν στη συζήτηση… Και τελικά να χάσουν από τον πραγματικά πολυτιμότερο όλων.

Τον παίκτη που φόρεσε μεν για μια μόλις σεζόν τα κιτρινόμαυρα, αλλά τα συνδύαζε όλα. Ποιότητα, προσφορά, κατάκτηση τίτλου και μετέπειτα τεράστια καριέρα:

Τον εκπληκτικό Τζέι Αρ Χόλντεν!

Ο πολυτιμότερος ξένος που πέρασε από την μπασκετική ΑΕΚ!

Έχοντας έρθει στην ΑΕΚ το 2001 από την άσημη Οστάνδη και με μοναδικό προηγούμενο σταθμό στο βιογραφικό του την… Μπροτσένι, ο αξέχαστος Αμερικανός (που έπειτα πολιτογραφήθηκε Ρώσος) «κόλλησε» σε έναν εξαιρετικό κορμό Ελλήνων παικτών.

Και εντέλει έγινε ένας από τους καθοριστικότερους λόγους που η «βασίλισσα» πέτυχε επέστρεψε στον θρόνο της έπειτα από 32 ολόκληρα χρόνια.

Γιατί συνδύαζε ένα πακέτο ικανοτήτων που φαινόταν από τότε ότι θα τον εξελίξει σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης.

Οργανωτικός -αλλά και «killer», εγκεφαλικός -αλλά και με εξαιρετικά φυσικά προσόντα, ικανότατος πασέρ -αλλά και αξιόπιστος σκόρερ, ο Χόλντεν αποτέλεσε τον ορισμό του σύγχρονου και πλήρους πόιντ-γκαρντ.

Έχοντας σηκώσει ήδη κούπες λοιπόν στα ταπεινά πρωταθλήματα Λετονίας και Βελγίου, έκανε τα πάντα για να καταφέρει το ίδιο και στη χώρα μας.

Ο πολυτιμότερος ξένος που πέρασε από την μπασκετική ΑΕΚ!

Κατηύθυνε μαεστρικά το παιχνίδι της (υπερταλαντούχας τότε) ΑΕΚ. Την οδήγησε με άνεση στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στην Α1. Τελείωσε τη σεζόν με 15,5 πόντους και 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο σε σύνολο 33 παιχνιδιών.

Και φυσικά υπήρξε από τους μπροστάρηδες της επικής ανατροπής από το 0-2 στους τελικούς με τον Ολυμπιακό:

Πετυχαίνοντας 16 πόντους στο τρίτο παιχνίδι που ξεκίνησε την αντεπίθεση της «Ένωσης» και προσθέτοντας άλλους 14 στο τελευταίο ματς που σήμανε την κατάκτηση του τίτλου.

Με προπονητή λοιπόν τον Σάκοτα (τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο της καριέρας του) και πολύτιμους συνοδοιπόρους τους Χατζή, Κακιούζη, Ντικούδη, Ζήση, Μπετς και Μπιλμπά, ο Χόλντεν τελείωσε την μακροχρόνια αποχή της ΑΕΚ από τα πρωταθλήματα.

Παράλληλα όμως ξεκίνησε μια λαμπερή προσωπική καριέρα: Έγινε αναντικατάστατο στέλεχος της φοβερής ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έφτασε σε οκτώ συνεχόμενα Final Four της Ευρωλίγκας (ρεκόρ που διατηρεί μαζί με τον Θοδωρή Παπαλουκά) και σήκωσε τις κούπες του 2006 και του 2008.

Πανηγύρισε 9 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Ρωσίας. Και αφού πήρε τη ρωσική υπηκοότητα, «σκότωσε» την υπεροπτική Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ του 2007 και με δικό του νικητήριο καλάθι 2 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τελικού, έδωσε τον τίτλο στην «αρκούδα».

Ό,τι κι αν πέτυχε όμως, όσα φοβερά κι αν κατάφερε μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, ποτέ δεν την ξέχασε. Ποτέ δεν παραμέλησε ότι από ‘κείνη ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα του.

Κι όταν πρόσφατα την επισκέφθηκε (ως σκάουτ πλέον των Ντιτρόιτ Πίστονς) δεν μίλησε μονάχα ως ένας από τους παίκτες που σημάδεψαν την ιστορία της. Αλλά και ως πραγματικός… οπαδός της:

«Νιώθω υπέροχα. Είναι σαν να ήλθα σπίτι μου. Έχω παίξει σε πολλές ομάδες, έχω αγωνιστεί με την ΤΣΣΚΑ, έχω συμμετοχές σε Final Four, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την ΑΕΚ. Νιώθω… δεμένος μαζί της. Είναι τρελό, το ξέρω, αλλά αγαπώ τους οπαδούς της ΑΕΚ και ελπίζω να συνεχίζουν να με αγαπούν κι αυτοί».

Ο πολυτιμότερος ξένος που πέρασε από την μπασκετική ΑΕΚ!