Το μεγάλο παράδοξο του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και η ώρα μηδέν για εναλλακτικό εθνικό πλάνο
Βρείτε μας στο
covid-19

Το μεγάλο παράδοξο του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και η ώρα μηδέν για εναλλακτικό εθνικό πλάνο

Παρόλο που η οικονομία «ασφυκτιά» και πάλι για να βγει στην επιφάνεια, τα ελληνικά ομόλογα είναι ανάρπαστα.
Menshouse Team

Δεν χρειαζόταν να εμφανιστεί η εκτενής ανάλυση της Handelsblatt για να καταλάβουμε πως ο κορωνοϊός πήγε πολύ πίσω την ελληνική οικονομία.

Χρειαζόταν όμως να μας γίνει σαφές πως η Ελλάδα πονάει περισσότερο από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς είχε μόλις καταφέρει να συμπληρώσει έναν χρόνο ανάκαμψης και με το μέλλον να διαγράφεται ανοδικό και με σταθερά προς τα πάνω βήματα.

Και ξαφνικά, από κει που η Ελλάδα ανταγωνιζόταν τη Ρωσία για την καλύτερη απόδοση μετοχών στον κόσμο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, εγένετο πανδημία και γύρισε ο κόσμος ανάποδα.

Το παράδοξο σε αυτή την κατάσταση είναι πως, παρόλο που τω όντι η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει βαθιά πτώση και ύφεση που καλύπτεται κυρίως από την ευρωπαϊκή συνδρομή, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν περιζήτητα και είναι από τα λίγα κρατικά ομόλογα με κερδοφορία στην Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάκομπ Σουβάλσκι, αναλυτής της ελληνικής οικονομίας στην Scope Ratings αναφέρει:

«Στη διαμάχη για τις ζώνες κυριαρχίας στο Αιγαίο και τον ορυκτό πλούτο στην Αν. Μεσόγειο καταγράφηκε το ΣΚ αποκλιμάκωση. Όμως η σύγκρουση μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή. Ακόμη κι αν οι δύο γείτονες-εχθροί επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα υπάρξει άμεση συμφωνία.

Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν το χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας της αβεβαιότητας, η εικόνα στην αγορά ομολόγων είναι εντελώς διαφορετική: τα ομόλογα της Ελλάδας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ (…) τα ελληνικά ομόλογα είναι από τα λίγα κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ που εξακολουθούν να δημιουργούν εισόδημα.

Παλόμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Η Βουγιουκλάκη του Αιγάλεω»: Ποδοσφαιριστές, φαντάροι, μεροκαματιάρηδες έτρεχαν ευλαβικά στα ξενυχτάδικα

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα δείχνει τη βελτιωμένη μακροπρόθεσμη δυναμική της χώρας».

Αυτά τα λόγια που βασίζονται σε δεδομένα, ανοίγουν το παράθυρο για μια νέα συζήτηση που αφορά την μακροπρόθεσμη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την συνακόλουθη ανάγκη, για να στηριχθεί η δυναμική αυτή, να αναδυθούν νέοι πόλοι εισροής χρήματος για την ελληνική οικονομία.

Καθώς η πανδημία έφερε την τουριστική οικονομία στα τάρταρα και χτύπησε σφόδρα τη ναυτιλία, δηλαδή τα δύο «sine quod non» της οικονομίας της Ελλάδας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για το κράτος και τη χώρα συνολικά να στραφούν σε νέα κομμάτια της βιομηχανίας προσελκύοντας όχι μόνο ξένες επενδύσεις, μα κυρίως την τεχνογνωσία.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι που αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές, είναι εξίσου σημαντική η στροφή της Ελλάδας προς την ψηφιοποίηση των συστημάτων της τους τελευταίους μήνες υπό την αιγίδα του κυρίου Πιερρακάκη, μιας και η γραφειοκρατία είναι ως και σήμερα ο νούμερο ένα παράγοντας που η Ελλάδα παραμένει αγκιστρωμένη στον τουρισμό και δεν έχει οδηγηθεί σε εναλλακτικές.

Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της Handelsblatt, η Ελλάδα μπορεί να περνάει μια κρίση οικονομική ως απόρροια της πανδημίας, όσων συμβαίνουν στη Μόρια και φυσικά με την Τουρκία, αλλά είχε κι έχει την ευκαιρία να μετρήσει συμμάχους και έδαφος ανάπτυξης συνεργασίων σε επίπεδο τεχνογνωσίας.

Η Γαλλία πιο συγκεκριμένα, εκτός από την διαρκή δημόσια στήριξή της, είναι και η πάροχος πολεμικού εξοπλισμού της χώρας εδώ και 40-50 χρόνια, ενώ φέρεται να ετοιμάζει μια σειρά από μαχητικά αεροσκάφη Rafale για την Ελλάδα.

Αυτό το πλαίσιο συνενννόησης δεν πρέπει με τίποτα να πάει χαμένο…