Κι όμως δεν είναι της Pfizer: Το εμβόλιο με τις μηδενικές ακυρώσεις που έχει γίνει ανάρπαστο στην Ελλάδα

Η ευχάριστη έκπληξη

Στον αγώνα δρόμου προκειμένου να χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι τείχος ανοσίας και να αποφύγουμε ένα επόμενο κύμα πανδημίας το προσεχές φθινόπωρο, υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο. Οι ακυρώσεις εμβολιασμών, που απειλούν να εκτροχιάσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, από συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ενστάσεις και προτιμήσεις σχετικά με το προϊόν που θα χρησιμοποιήσουν.

Αναμφίβολα το εμβόλιο που δέχεται τις μεγαλύτερες «πιέσεις» είναι εκείνο της AstraZeneca, που συνδέθηκε με τις περισσότερες και εντονότερες παρενέργειες. Σε κάποιες χώρες δεν χορηγήθηκε σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε άλλες επιστράφηκαν ολόκληρες παρτίδες και όλη αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την ελλιπή ή την μεροληπτική ενημέρωση, είχε ως αποτέλεσμα μια (λογική μέχρι ενός σημείου) διστακτικότητα από την πλευρά των πολιτών.

Αυτός ο σκεπτικισμός, βέβαια, ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια και όπως αποδεικνύεται και από την στατιστική αποτύπωση, οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις των προκαθορισμένων ραντεβού του προηγούμενου διαστήματος.

Αν και σε απόλυτους αριθμούς, αυτό το νούμερο είναι μεγάλο, το ποσοστό επί του συνόλου φαντάζει μικρό στα μάτια μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι ακυρώσεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca αγγίζουν το 1,9%, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για την Pfizer είναι μόλις 0,44% και ακολουθεί η Moderna με μόνο 0,29%.

Ωστόσο οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι ακόμη και αυτά τα πολύ μικρά νούμερα είναι ικανά να αποτελέσουν τροχοπέδη στο χτίσιμο της περίφημης ανοσίας της αγέλης. Μια ανοσία που θα την πετυχαίναμε σίγουρα εάν υπήρχαν επαρκείς ποσότητες από το μοναδικό διαθέσιμο στην Ελλάδα εμβόλιο χωρίς ΚΑΜΙΑ ακύρωση. Αυτό της Johnson & Johnson, το οποίο δείχνουν να εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια οι Έλληνες.

Πιθανότατα η καλή φήμη της εταιρείας από άλλα προϊόντα, οι ελάχιστες παρενέργειες, αλλά φυσικά και το ότι είναι το μόνο που χορηγείται σε μία δόση να είναι παράγοντες που το έχουν ανεβάσει τόσο ψηλά στην εκτίμηση και στις προτιμήσεις του κόσμου, που ακυρώνει σε αρκετές περιπτώσεις την δεύτερη δόση άλλου εμβολίου, παρά τις εμπλοκές που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, πάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 38,1%, και 2.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 22,4%. Εάν δεν υπήρχαν και οι προαναφερόμενες ακυρώσεις, τα νούμερα θα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά, ενώ σε ό,τι αφορά την ηλικιακή σύνθεση των εμβολιασμένων, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε: «… Πλέον τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 71% και αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 74,3%. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, όπως τις καταγράφουμε ανά πενταετία, αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού τους αυτή την στιγμή είναι άνω του 70%».

Το μοναδικό πρόβλημα σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ότι η εταιρεία δεν έχει κάνει γνωστό το πότε θα παραδώσει τις επόμενες παρτίδες του προϊόντος της, την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει (και δεν μπορεί να ακυρώσει) περίπου άλλες 350-400 χιλιάδες της AstraZeneca. Έχοντας βέβαια κατά νου ότι ήδη υπάρχουν μερικές (λίγες χιλιάδες) που δεν έχουν διατεθεί, το πιθανότερο σενάριο θέλει αυτά τα εμβόλια να προωθούνται σε άλλες χώρες, κυρίως της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Αντίθετα, το επόμενο διάστημα αναμένονται περίπου 2.000.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και άλλες 300.000 της Moderna, που θεωρείται ότι θα καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες και ότι θα αποδειχτούν ποσότητες επαρκείς ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού και μαζί με το καλοκαίρι να περάσει και ο δυστοπικός εφιάλτης στους ρυθμούς του οποίου κινούμαστε για σχεδόν 2 χρόνια.