8613 κρούσματα εμείς, 507 αυτοί: Η απλή κίνηση της Σουηδίας που εξουδετέρωσε το 4ο κύμα της πανδημίας
Βρείτε μας στο

Με ποσοστά θνησιμότητας αρκετά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Σουηδία που στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού δέχθηκε αρκετά πυρά εξαιτίας της χαλαρής προσέγγισής της, αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση σχετικά με την covid 19. Την ώρα που η Ελλάδα ανακοίνωνε 8613 κρούσματα οι Σουηδοί χθες έφταναν τα 507.

Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία, θα μπορούσε να σημειώσει κανείς ότι επί της ουσίας οι Σουηδοί δεν χτυπήθηκαν από το λεγόμενο 4ο κύμα, την ίδια ώρα που σε πολλές χώρες του κόσμου και –στην περίπτωση της Ευρώπης- κυρίως στα κράτη της Βαλκανικής χερσονήσου, καταγράφεται ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης η οποία αποτυπώνεται στους «ψυχρούς» αριθμούς της στατιστικής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά τον κόσμο, η Σουηδία είναι η χώρα της Ευρώπης όπου έχουν καταγραφεί οι λιγότεροι θάνατοι συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου. Για την ακρίβεια, μετά τις απαραίτητες αναγωγές, οι θάνατοι από covid στην Σουηδία είναι 1.500 ανά 1.000.000 κατοίκων, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος της Γηραιάς Ηπείρου, φτάνει στους 1.800 νεκρούς ανά 1.000.000, δηλαδή 300 περισσότερους.

Η ίδια πολύ θετική εικόνα αποτυπώνεται και σε ακόμη ένα στατιστικό στοιχείο, εκείνο του αριθμού των λοιμώξεων. Κάνοντας και πάλι τις απαραίτητες αναγωγές ώστε να μπορεί να υπάρξει σύγκριση, διαπιστώνεται ότι οι λοιμώξεις στην Σουηδία είναι μόλις 100 ανά εκατομμύριο, ενώ η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη στην Αυστρία (800 λοιμώξεις), στο Βέλγιο (700 λοιμώξεις) αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου καταγράφονται 500.

Για τους Σουηδούς τα παραπάνω στατιστικά μπορούν να θεωρηθούν ως απόδειξη επιτυχίας σχετικά με την πολιτική που υιοθετήθηκε σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, όταν προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τα γενικευμένα lockdown τα οποίο επέβαλαν άλλες χώρες σχεδόν καθολικά, με την χώρα να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δημογραφικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητές της, αφού πρόκειται για αραιοκατοικημένο κράτος με διαφορετικές κοινωνικές δομές.

Οι περιορισμοί ήταν σε πολύ μικρότερη κλίμακα, με χρήση μάσκας κλπ, χωρίς όμως να διαταράξουν τον κοινωνικό ιστό ούτε την οικονομική δραστηριότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά, όπως και οι συναυλιακοί ή αθλητικοί χώροι, με λιγότερους θεατές βέβαια, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφεύχθηκε το «λουκέτο». Τότε πολλοί αμφισβήτησαν την συγκεκριμένη προσέγγιση, τώρα όμως σπεύδουν να την μελετήσουν καλύτερα τόσο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το 4ο κύμα της παρούσας πανδημίας, όσο και για μελλοντικές που νομοτελειακά όπως λένε οι επιστήμονες, κάποια στιγμή θα έρθουν…

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι Σουηδοί κατάφεραν να φτάσουν σε αυτά τα νούμερα για έναν απλό λόγο. Διότι άκουσαν τις οδηγίες των ειδικών και έσπευσαν να εμβολιαστούν. Σε μια χώρα 10.184.000 κατοίκων τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν κάνει 7.263.198. Και το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στις ευπαθείς ομάδες και στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να συμπληρώσουμε ότι μπορεί τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό στην Σουηδία να είναι πολύ καλύτερα από εκείνα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ωστόσο ωχριούν μπροστά στις εκπληκτικές επιδόσεις των γειτόνων της, αφού Νορβηγία και Φινλανδία καταγράφουν μόλις 200 θανάτους ανά 1.000.000, νούμερο σχεδόν 8 φορές χαμηλότερο!