Αντικείμενο μελέτης: Αυτοί δεν θα κολλήσουν με τίποτα κορωνοϊό όσα κύματα κι αν περάσουν

Τι έχουν και δεν κολλάνε με… τίποτα!

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν κολλήσει! Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια εξήγηση και να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους να μοιάζουν άτρωτοι απέναντι στον covid.

Για να μην σας κουράζουμε με δευτερεύουσας σημασίας «σάλτσες», σας μεταφέρουμε την άποψη των ειδικών οι οποίοι συγκλίνουν στην θέση ότι δεν προκύπτει η ύπαρξη κάποιου «μαγικού» στοιχείου που έχουν, σε αντίθεση με εμάς τους υπόλοιπους τους… κοινούς θνητούς.

Αρχικά οι επιστήμονες τονίζουν το υψηλής πιθανότητας ενδεχόμενο πολλοί συμπολίτες μας απλά να μην βρέθηκαν θετικοί σε κορωνοϊό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν προσβλήθηκαν από αυτόν. Θεωρούν, δηλαδή, ότι αρκετοί είναι εκείνοι που ίσως να ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί ενώ άλλοι ίσως να είχαν τόσο ήπια συμπτώματα, όμοια με αυτά κάποιας άλλης ίωσης ή λοίμωξης, την οποία μπορεί να μην παρατήρησαν καν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης εντάσσεται και η συχνότητα των τεστ. Με λίγα λόγια, σε όσο λιγότερα τεστ υποβάλλεται κανείς, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθεί θετικός, ειδικά εάν δεν νιώθει άρρωστος. Σύμφωνα μάλιστα με μια συγκεντρωτική μελέτη στο τέλος του 2021 το 40% των επιβεβαιωμένων μολύνσεων δεν είχε συμπτώματα την περίοδο ανίχνευσης των κρουσμάτων.

Πέρα όμως από αυτούς, όντως ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων συνεχίζουν να μην κολλάνε covid, την ίδια ώρα που άλλοι έχουν περάσει σχεδόν από κάθε μετάλλαξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται πιθανή μια συσχέτιση με γονίδια, όπως συμβαίνει και με κάποιες άλλες παθήσεις, χωρίς όμως αυτή να μπορεί να ερμηνευθεί πλήρως.

Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση, η εξήγηση συνδέεται με το απλό κρυολόγημα. Και αυτό διότι τα κοινά κρυολογήματα προκαλούνται από μια ολόκληρη οικογένεια ιών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα είδη κορωνοϊών, τα 229E, NL63, OC43, HKU1. Μια έγκυρη μελέτη του Nature έδειξε πως όσοι έχουν παραμείνει απαλλαγμένοι από τον κορωνοϊό τείνουν να έχουν περισσότερα ανοσοκύτταρα γνωστά ως Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία δημιουργούνται από προηγούμενες επαφές με τους προαναφερθέντες κορωνοϊούς που προκαλούν κρυολόγημα.

Ορισμένοι έχουν παρατηρήσει και μια σχέση της ηπιότητας ή βαρύτητας των συμπτωμάτων ανάλογα με την ομάδα αίματος και θεωρούν ότι πιθανότατα να επηρεάζει και την μεταδοτικότητα, ενώ κυρίαρχο ρόλο φαίνεται πως παίζουν, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα αντισώματα. Ο λοιμωξιολόγος Ουλφ Ντίτμαρ προσθέτει μάλιστα ότι υπάρχει μια ειδική υποκατηγορία αντισωμάτων για τις λοιμώξεις κορονοϊού. «Η μέτρηση όμως είναι περίπλοκη, οπότε κανείς δεν θέλει να ξέρει, εάν έχει αυτά τα αντισώματα ή όχι», τονίζει.

Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι γενικότερα υπάρχουν άνθρωποι με ανοσοποιητικό σύστημα πολύ πιο δυνατό που ίσως έχει την δυνατότητα να αντισταθεί στον ιό και να τον πετάξει εκτός οργανισμού τόσο γρήγορα ώστε να μην είναι δυνατή καν η ανίχνευσή του.