Συμπτώματα Όμικρον 4-5: Το «παράδοξο» των 10 ημερών που φωνάζει ότι ξεμπέρδεψες με τον ιό

Ολοένα και περισσότερος κόσμος το αναφέρει.

Μοιάζει σα να θέλουμε- πεισματικά κιόλας- ν’ αποδείξουμε πως η επανάληψη είναι πράγματι η μητέρα της μαθήσεως και γι’ αυτό «επιστρέφουμε», ανά τακτά διαστήματα, στο θέμα της πανδημίας.  

Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως άπαντες συμπεριφέρονται (στο βωμό, εν πολλοίς, του τουρισμού) σαν ο κορωνοϊός ν’ αποτελεί παρελθόν και να είναι λιγάκι πιο ξεπερασμένος από την ισπανική γρίπη, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Για την ακρίβεια, συμβαίνει το αντίθετο: ο covid συνεχίζει την αποκρουστική του επέλαση στις κοινωνίες και μολύνει ολοένα και περισσότερο κόσμο, με τα θετικά, ωστόσο, να εντοπίζονται στο γεγονός πως η επικρατούσα μετάλλαξη Όμικρον (τόσο η 4 όσο και η 5) είναι σαφώς πιο ήπια εν συγκρίσει με τους «προκατόχους» της και το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με τη μετάλλαξη Κένταυρος που λίαν συντόμως θα κυριαρχήσει παγκοσμίως.

Στ’ αρνητικά, από την άλλη, είναι πως όταν προσβάλλονται από τον ιό ολοένα και πιο πολλά άτομα, μοιραία θα νοσήσουν σοβαρά οι πιο ευπαθείς ομάδες και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, κάτι που θα μεταφραστεί, δυστυχώς, σε περισσότερους θανάτους σε απόλυτα νούμερα.

Το βασικό ζητούμε, φυσικά, είναι το πώς καταλαβαίνει κανείς ότι πράγματι έχει κολλήσει κορωνοϊό, μιας και τεστ πλέον δεν κάνει σχεδόν κανένας ούτε για να σώσει (κυριολεκτικά ενίοτε…) την ζωή του.

Τα κύρια συμπτώματα παραμένουν τα ίδια (πυρετός, αδυναμία, πόνος στα κόκκαλα, συνάχι κτλ), αλλά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως ως προς την «επιθετικότητά» τους. Δε νοσούνε οι πάντες το ίδιο ούτε η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι πανομοιότυπη για όλους.

Όμως, ακόμα κι αν τα συμπτώματα διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, αρχίζει να παρατηρείται ένα σταθερό μοτίβο, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν «Το παράδοξο των 10 ημερών».

Σε τι αναφερόμαστε;

Στο γεγονός πως ολοένα και περισσότερος κόσμος αναφέρει πως ακριβώς τη δέκατη ημέρα τα συμπτώματα «σβήνουν» ολοκληρωτικά και είναι δεδομένο πως ακόμα κι αν την προηγουμένη έβαινες θετικός στο τεστ, την 10η θα βγεις αρνητικός!

Μοιάζει, το ξέρουμε, τελείως αφελές και κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο ν’ αποδειχτεί, όμως οι μαρτυρίες των νοσούντων δείχνουν να συμφωνούν στο ότι η 10η μέρα είναι η ημερομηνία-σταθμός σε ό,τι έχει να κάνει στη «μάχη» με τον covid.

Αυτό, προφανέστατα, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι κάποιος δεν μπορεί να έχει… ξεμπερδέψει «επισήμως» σε μικρότερο διάστημα με τον κορωνοϊό, όμως η 10η μέρα αποτελεί, θα λέγαμε, το ορόσημο.

Μακάρι, εξυπακούεται, οι δέκα μέρες να γίνουν 7, 5, 3 και έπειτα καμία, μέχρις ότου η πανδημία ν’ αποτελέσει οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν και ν’ απαλλαγούμε από την, άκρως ενοχλητική και επικίνδυνη για την υγεία μας, παρουσία της.

Οριστικά και αμετάκλητα κανονικά, δηλαδή.

Όχι όπως τώρα που κοροϊδεύουμε (επιτυχώς, πάντως) τους εαυτούς μας…