Με το φόβο της μετάλλαξης που θα μας φέρει στο σημείο-μηδέν: Η απόδειξη που δείχνει ότι κάτι κρύβουν οι Κινέζοι με τον covid
Βρείτε μας στο

Τα νέα που έρχονται από την Κίνα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid και να ανοίξει πλήρως την οικονομία είναι ανησυχητικά.

Αυτό βέβαια που προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση και σίγουρα σκεπτικισμό είναι ότι οι επίσημες αρχές στην Κίνα ανακοινώνουν νούμερα, που μάλλον είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, με συνέπεια να μην υπάρχει μία καθαρή εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού στην αχανή γιγαντιαία ασιατική χώρα.

Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της Κίνας γνωστοποίησε επίσημα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε μόλις ένας θάνατος, που σχετίζεται με την Covid-19. Επίσης, σε μία χώρα 1,41 δισεκατομμυρίων κατοίκων, είναι μάλλον αστείο να πιστεύουμε ότι έχουν καταλήξει μόλις 5.247 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού, από τα τέλη του 2019, όσο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα κι αν εφαρμόστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, την προηγούμενη τριετία.

Ακόμη και στη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μπει κάποιος, θα διαπιστώσει αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά με τα στοιχεία που έρχονται από την Κίνα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας, έχουν διαπιστωθεί χονδρικά 5,5 εκατομμύρια κρούσματα και 34.779 θάνατοι. Στην Κίνα, που είναι πληθυσμιακά 128 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, τα δηλωμένα κρούσματα είναι μόλις διπλάσια και οι θάνατοι από κορωνοϊό λιγότεροι (31.585)!

Γενικά, η εμπειρία από άλλες χώρες καταδεικνύει ότι τα στοιχεία, που έρχονται από την Κίνα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ μετρούν μετρούν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και η γειτονική Ινδία πάνω από μισό εκατομμύριο. Ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ, μία πόλη που αποτελεί τμήμα της Κίνας, με πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων, τα θύματα της πανδημίας, αναλογικά είναι πολύ περισσότερα, δεδομένου ότι ξεπερνούν τις 11.000.

Το αμερικανικό Institute of Health Metrics and Evaluation εκτιμάει πως οι θάνατοι στην Κίνα από Covid θα υπερβούν το εκατομμύριο μέσα στο 2023 και ότι μέχρι τα μέσα της άνοιξης το 1/3 του πληθυσμού της χώρας θα έχει μολυνθεί από τον ιό.

Η Airfinity, μία βρετανική εταιρία ιατρικών δεδομένων, υπολογίζει ότι καθημερινά στην Κίνα παθαίνουν μέχρι και 9.000 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19 και ότι ο αριθμός των θυμάτων μέσα στον Δεκέμβριο αγγίζει τις 100.000 νεκρούς. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 18,5 εκατομμύρια και όταν κορυφωθεί το κύμα, στα μέσα Ιανουαρίου, θα μολύνονται καθημερινά πάνω 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι!

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Φυσικά, όλο αυτό το σκηνικό έχει προκαλέσει ανησυχία στον υπόλοιπο πλανήτη και ήδη αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν αρχίσει να επιβάλουν υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η Ιταλία κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με εκείνη στους ταξιδιώτες από την Κίνα, ωστόσο η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούν πως στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία η λήψη περιοριστικών μέτρων. Επιπροσθέτως, η Αυστρία υπενθύμισε το πόσο σημαντική θα είναι οικονομικά για τον τουρισμό της Ευρώπης η επιστροφή των Κινέζων τουριστών. Μετά από τρία χρόνια σκληρού lockdown, οι πολίτες της χώρας σπεύδουν κατά χιλιάδες να κλείσουν ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ πάντως φέρνουν στο τραπέζι της συζήτησης και την πιθανότητα να προκύψουν νέες μεταλλάξεις του ιού, καθώς αυτός εξαπλώνεται στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του κόσμου. Για αυτό το λόγο θα ελέγχονται μέχρι και δείγματα λυμάτων σε αποχωρητήρια αεροσκαφών (!), προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως παραλλαγές του κορωνοϊού και να αποφευχθεί η επιστροφή στο σημείο μηδέν.