Μετά από σχεδόν τρία χρόνια σκληρού lockdown, η Κίνα εγκατέλειψε ξαφνικά την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid. Έπειτα από ένα μαζικό και πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων των κατοίκων της Σαγκάης και άλλων πόλεων της χώρας, που βγήκαν στους δρόμους για να αντιδράσουν στην επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών.
Ωστόσο, η Κίνα παλεύει τώρα με τη χειρότερη έξαρση του κορωνοϊού, από τη στιγμή που εγκατέλειψε απότομα τη στρατηγική της καραντίνας και των μαζικών διαγνωστικών τεστ. Κινέζοι αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα σε 20 ημέρες, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Οι ουρές πλέον έχουν γίνει ρουτίνα έξω από τις κλινικές και τους θαλάμους νοσοκομείων, που ξεχειλίζουν από ασθενείς στην πρωτεύουσα.
Η αλλαγή πολιτικής έχει ασφαλώς πυροδοτήσει πανικό και στην αγορά φαρμάκων για τον πυρετό και το κρυολόγημα, οδηγώντας σε εκτεταμένες ελλείψεις, τόσο στα φαρμακεία όσο και στα νοσοκομεία.
Στην Κίνα έχει εγκριθεί μόνο ένα ξένο φάρμακο για τον Covid, το Paxlovid της Pfizer, το οποίο χορηγείται υπό κανονικές συνθήκες για θεραπεία ήπιων περιστατικών κορωνοϊού. Οι γιατροί στη χώρα ωστόσο, τονίζουν πως το Paxlovid είναι είτε εκτός αποθέματος, είτε χορηγείται πλέον μόνο σε ασθενείς με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η προνομιούχα τάξη των αξιωματούχων και η οικονομική ελίτ της Κίνας, έσπευσαν να αγοράσουν σημαντικά αποθέματα φαρμάκων σε υπερβολικές τιμές για να προστατεύσουν τους δικούς τους ηλικιωμένους γονείς, την οικογένεια ή τους φίλους τους.
Οι… βαθιές τσέπες της χώρας αγοράζουν ένα κουτί Paxlovid ακόμη και για 1.130 ευρώ (!), τη στιγμή που στις ΗΠΑ η κυβέρνηση πληρώνει 500 ευρώ για θεραπεία πέντε ημερών με το ίδιο χάπι.
Και ενώ οι οικονομικά ισχυροί δημιουργούν στοκ φαρμάκων για την πάρτη τους, οι υπόλοιποι πολίτες αρκούνται στο εγχώριο αντιικό Azvudine και στο Lianhua Qingwen, ένα φυτικό φάρμακο από μελισσόχορτο, ρίζα γλυκόριζας και θάμνο φορσύθια.
Παράλληλα, η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη. Υπάρχουν γιατροί που ολοκληρώνουν τη βάρδια τους, χωρίς να προλάβουν να φάνε. Υπάρχουν επίσης γιατροί, που υπηρετούν το λειτούργημά τους με συμπτώματα πυρετού. Στο Πεκίνο έχουν σπεύσει εκατοντάδες υγειονομικοί από όλη την Κίνα για να βοηθήσουν τα ιατρικά κέντρα της πρωτεύουσας, τα οποία αποδεικνύονται απροετοίμαστα μπροστά στην κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων.
Και ενώ η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, στην κυβέρνηση της Κίνας κυριαρχεί η αντίληψη ότι η χώρα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στις δικές της δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στην αγορά για εγχώρια φάρμακα.
Η Κίνα εισήγαγε την πρώτη της παρτίδα, 21.200 κιβωτίων Paxlovid, τον Μάρτιο όταν τα κρούσματα Covid στη Σαγκάη είχαν αυξηθεί επικίνδυνα. Έκτοτε, οι αποστολές παρέμειναν λιγοστές, με τη χώρα να εισάγει πολύ λιγότερα φάρμακα από τη ζήτηση και ενώ οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν εγκρίνει κανένα από τα ξένα εμβόλια με τεχνολογία mRNA.
Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι οι μετακινήσεις από τις πόλεις στην επαρχία μεγάλου αριθμού ανθρώπων για να γιορτάσουν το Νέο Σεληνιακό Έτος, τον επόμενο μήνα, θα διασπείρει τον ιό στις τεράστιες αγροτικές περιοχές της Κίνας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα και οι ιατρικοί πόροι περιορισμένοι.
Η κινεζική ενδοχώρα έχει ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσει πρόσβαση στο Paxlovid, αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Κίνα χρειάζεται να διαθέσει αντιικά φάρμακα σε περίπου 160 εκατομμύρια ηλικιωμένους για να μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με τον Covid.
Το Paxlovid λοιπόν, έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο τα γερά πορτοφόλια, με συνέπεια να ανοίγει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα της κοινωνικής ανισότητας στο κομμάτι της περίθαλψης. «Είναι πιο περιζήτητο και από το Μουτάι», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ο αξιωματούχος, συγκρίνοντας το φάρμακο της Pfizer με την κορυφαία κινεζική μάρκα ποτών, που είναι ένα από τα αγαπημένα δώρα των επιχειρηματιών στην Κίνα…