Κάνει τον COVID να μοιάζει παιχνιδάκι: Η γρίπη που αν εξαπλωνόταν στους ανθρώπους θα μας έκλεινε όλους μέσα
Βρείτε μας στο

Την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει από το σαρωτικό πέρασμα του Covid 19 και να ξανασταθεί στα πόδια του -αν και κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο- ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ανθρώπους της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1 (εντός της ίδιας οικογένειας) στην Καμπότζη προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ, ο Οργανισμός αναθεωρεί την αξιολόγηση κινδύνου διεθνώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και τις αυξανόμενες αναφορές κρουσμάτων σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων… ο Οργανισμός λαμβάνει πολύ σοβαρά τον κίνδυνο από τον ιό και προτρέπει αυξημένη επαγρύπνηση από όλες τις χώρες».

Πώς μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο

Ως γρίπη των πτηνών, αναφέρεται συνήθως ο τύπος γρίπης Α. Αν και ο τύπος Α είναι προσασμοσμένος στα πτηνά, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και να μεταδοθεί και στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα στελέχη της γρίπης διακρίνονται σε 2 τύπους ανάλογα με την μεταδοτικότητα τους, στους υψηλά μεταδοτικούς ή ελάχιστα μεταδοτικούς.

Δύο σενάρια

Η UKHSA προς το παρόν εξετάζει δύο σενάρια:

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
  • Ένα «καλό» στο οποίο η θνησιμότητα από τη γρίπη των πτηνών θα είναι παρόμοια με εκείνη της COVID-19.
  • Ένα «κακό» στο οποίο η θνησιμότητα θα είναι πολύ υψηλότερη.

Η UKHSA υπολογίζει ότι η θνησιμότητα από COVID είναι κατά μέσον όρο 0,25%, αν και παρουσιάζει σημαντική διακύμανση από χώρα σε χώρα. Αυτό είναι και το «καλό» σενάριο για τη γρίπη των πτηνών. Επομένως εκτιμά ότι θα πεθαίνουν 1 στους 400 ανθρώπους που θα μολυνθούν.

Στο κακό σενάριο, η θνησιμότητα θα είναι παρόμοια με εκείνη της πανδημίας της ισπανικής γρίπης του 1918. Θα φτάνει, δηλαδή, το 2,5%. Επομένως θα πεθαίνει 1 στους 40 ανθρώπους που θα μολύνονται.

Μπορεί όμως να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου; Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι εν πολλοίς αυτό θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των χωρών που μετά την τραυματική εμπειρία του κορωνοϊού γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να μη δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται.