Είναι ένας από τους 4-5 προορισμούς που φέτος θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων και των ξένων τουριστών. Η αύξηση στις κρατήσεις είναι πολύ μεγάλη καθώς το δύσκολο φετινό καλοκαίρι όλοι ψάχνουν το μέρος εκείνο που θα συνδυάζει όλο το πακέτο: Ξεκούραση, κρυστάλλινα νερά, καλές τιμές, ταβέρνες με νόστιμο φαγητό. Και η Παλαιοκαστρίτσα το διαθέτει και με το παραπάνω.
Αν βγεις στον πηγαιμό για την Κέρκυρα, η επίσκεψη στην περίφημη Παλαιοκαστρίτσα είναι το φυσικό συνεπακόλουθο, καθότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα από τα πιο όμορφα μέρη όλου του Ιονίου. Το παραθαλάσσιο χωριό, που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από το κέντρο του νησιού στη δυτική πλευρά και απέχει οδικώς από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 25 χιλιόμετρα, είναι για πάρα πολλούς η ιδανική βάση διαμονής, καθώς προσφέρει όλα όσα χρειάζεται κάποιος στις διακοπές του, είτε αυτά είναι ξενοιασιά και χαλάρωση, είτε εξερεύνηση και περιπέτεια.
Ο ένας λόγος είναι ότι παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη – η περιοχή βρίθει από ξενοδοχειακές μονάδες, μπαρ και εστιατόρια – δεν έχει αλλοιωθεί στο ελάχιστο, παραμένοντας μία από τις πιο κατάφυτες του νησιού. Δάση με πεύκα και κυπαρίσσια και αιωνόβιοι ελαιώνες δένουν απόλυτα με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, δημιουργώντας μια ζωγραφιά της φύσης. Και ο άλλος φυσικά τα γαλανά, κρυστάλλινα νερά, που λόγω της αντανάκλασης με την πανίδα της περιοχής είναι σε αρκετά σημεία γαλαζοπράσινα.
Η κεντρική παραλία είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες των Επτανήσων. Διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά και περιτριγυρίζεται από πυκνή βλάστηση. Η θέα του τοπίου από το χωριό Λάκωνες είναι ένα από τα must της διαμονής στην Κέρκυρα, αλλά αν φτάσεις έως εκεί θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ περιορισμένος ο χρόνος σου για να μην κατηφορίσεις.
Αυτή η οπτική πανδαισία αποτελείται από δύο χερσονήσους και έξι μικρούς όρμους. Η κεντρική παραλία είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, οι γραφικοί κολπίσκοι η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Πέτρος, το Αμπελάκι και τα Πλατάκια, ενώ η παραλία Αλίπας είναι ένα λιμανάκι που θυμίζει κλασικό και παραδοσιακό ψαράδικο ελληνικών νησιών. Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν αρέσκονται στην πολυκοσμία, τότε αυτές οι εναλλακτικές επιλογές είναι εκεί για να σας αποζημιώσουν.
Η Παλαιοκαστρίτσα οφείλει τη μεγάλη φήμη της και στο βυθό της, καθώς τα βράχια που ορθώνονται στη θάλασσα δημιουργούν σπηλιές και υποθαλάσσια πηγάδια όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, που αποτελούν κατεξοχήν προορισμό και αξιοθέατο για δύτες από όλο τον κόσμο.
View this post on Instagram
Γύρω από την Παλαιοκαστρίτσα εξάλλου και ιδιαίτερα προς τα νότια, υπάρχουν αρκετά εντυπωσιακά, γραφικά ακρογιάλια, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο με πλωτά μέσα. Κρυμμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, χωρίς τουριστική ανάπτυξη, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εξωτικής ομορφιάς της Κέρκυρας. Για να φτάσει κάποιος εκεί, μπορεί να νοικιάσει σκάφος από το λιμανάκι. Πιθανόν είναι και η… μοναδική επιλογή για μπάνιο για όποιον δεν μπορεί να αντέξει στο κορμί του τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η φήμη των πολύ παγωμένων νερών της Παλαιοκαστρίτσας δεν είναι καθόλου τυχαία και οφείλεται στα γλυκά νερά που αναβλύζουν μέσα από το βυθό του κόλπου και προέρχονται από τις γύρω πηγές.
Στην κορυφή του λόφου, που βρίσκεται στο δυτικό από τα δύο μικρά ακρωτήρια μπροστά από τις παραλίες, βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Παλαιοκαστρίτσας. Ιδρύθηκε το 1228 και αποτελούσε το μοναδικό οίκημα στην περιοχή για χρόνια. Διαθέτει τεράστια συλλογή Βυζαντινών κειμηλίων και εικόνων, και ένα σκελετό – μαμούθ μιας φάλαινας που ξεβράστηκε κάποτε στην ακτή. Στην αυλή του υπάρχει και ένα μεγάλο πηγάδι, όπου οι επισκέπτες πετούν νομίσματα και κάνουν ευχές. Οι τουρίστες ανεβαίνουν έως εκεί όχι μόνο για λόγους ευλάβειας. Ο χώρος που είναι κτισμένο το μοναστήρι προσφέρει πανοραμική θέα στη θάλασσα του Ιονίου και αποτελεί ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα.
Η Παλαιοκαστρίτσα φέτος θα είναι σίγουρα στην πεντάδα των δημοφιλέστερων προορισμών στην Ελλάδα. Αν άλλωστε την επισκεφτείς μια φορά, δύσκολα θα ξανακάνεις διακοπές αλλού μετά…