Το πρόβλημα με την AirBNB στην Κρήτη παραμένει δυσεπίλυτο

Ξεπερνάει και την Αθήνα σε καταχωρίσεις.

Η AirBNB συνεχίζει να αποτελεί μια ευκαιρία επίλυσης οικονομικών προβλημάτων για τους περισσότερους κατοίκους της χώρας που τα τελευταία χρόνια έχουν βρει ένα σταθερό εισόδημα διαθέτοντας τα οικήματα τους προς ενοικίαση βραχείας διάρκειας.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας σε αυτή τη δεκαετία στράγγιξε πολλούς ανθρώπους και ήταν εύλογο πως όλοι θα στρέφονταν σε αυτή την εύκολη λύση. Από ένα σημείο και μετά όμως το πράγμα ξέφυγε κατά πολύ. Σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη τους περιορισμούς για να ανατρέψουν κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται, αλλά στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει βρεθεί το κανονιστικό πλαίσιο.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας. Σε έναν πληθυσμό 4-5 εκατομμυρίων, οι 11.500 περίπου καταχωρίσεις στην πλατφόρμα του AirBNB κρίνονται ως πολλές. Γι΄αυτό ξεκίνησε από το φετινό καλοκαίρι μια μεγάλη στροφή της οικονομίας προς τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων που θα μπορούν από του χρόνου να ικανοποιήσουν τις τουριστικές αφίξεις της θερινής περιόδου, με δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην παραλιακή περιοχή και άλλα 4 στο κέντρο της πόλης.

Αν λοιπόν για την Αθήνα αυτοί οι αριθμοί καταδεικνύουν πρόβλημα, φανταστείτε πόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη όπου η αντιστοιχία είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον Ελεύθερο Τύπο από την AirDNA, στην Κρήτη έχουμε πάνω από 22.000 καταχωρίσεις στην πλατφόρμα για έναν πληθυσμό 600.000!

Αυτό από τη μία σημαίνει επάρκεια σε επίπεδο τουριστών και κάλυψη μεγάλου μέρους της ζήτησης, αλλά έχει και μια σειρά από αρνητικά που ισχύουν τους μήνες της χειμερινής περιόδου. Είναι εύλογο το συμπέρασμα της έλλειψης σπιτιών προς σταθερή ενοικίαση κι αυτό μπορεί να μη φαίνεται σε τόσο τραγικό βαθμό στις ενδοχώρες των 4 νομών, αλλά κάνει μπαμ στις μικρότερες περιοχές τους.

Αυτομάτως μειώνεται σε δραματικό βαθμό η ευκολία εύρεσης στέγης για γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές και κάθε επαγγέλματος που διακρίνεται από μετακινήσεις με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των ντόπιων.

Μπορεί όλα αυτά τα ζητήματα να είναι από καιρό γνωστά, όμως οι αριθμοί πάντα δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν στη Σαντορίνη και τη Μύκονο με 5.139 και 4.351 καταχωρίσεις. Πολύ μεγάλοι αριθμοί για δύο νησιά που δεν συγκαταλέγονται στα μεγάλα, ούτε υπερβαίνει ο ντόπιος πληθυσμός τους τις 10-11.000.

Με λίγα λόγια, είναι πλέον πιο αναγκαία από ποτέ η λήψη μέτρων για συγκεκριμένες παραμέτρους που πρέπει να πληροί ένα οίκημα, ώστε να υπάρξει μια…αποσυμπίεση και μια διευκόλυνση πολλών νέων που αυτή τη στιγμή αδυνατούν να έχουν επιλογές στην εύρεση της πρώτης τους κατοικίας.