Με αρχιτεκτονική φρουρίου: Το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα χωρίς πλατεία που μοιάζει με λαβύρινθο
Βρείτε μας στο

Στολίδι όχι μόνο για την Χίο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί το χωριό των Μεστών.

Με μοναδική αρχιτεκτονική που δύσκολα συναντάς ακόμη και σε χώρες της Ευρώπης, μοιάζει με έναν λαβύρινθο ο οποίος σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στον Μεσαίωνα!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Best Greece Pictures (@bestgreecepictures)

Πρόκειται για ένα από τα περίφημα μαστιχοχώρια, που ασχολούνται με τον ασύγκριτο θησαυρό του νησιού και βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα. Οφείλει την ιδιαιτερότητά της στην ανάγκη των κατοίκων να προφυλαχθούν από επιδρομές τους προηγούμενους αιώνες, γεγονός που οδήγησε σε ένα αρχιτεκτονικό «παραμύθι».

Με αρχιτεκτονική φρουρίου: Το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα χωρίς πλατεία που μοιάζει με λαβύρινθο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μπάνιο και ταβέρνα σε τιμές προηγούμενης δεκαετίας: Η παραλία που γυρίστηκε το θρυλικό «Κάμπινγκ» της ΕΡΤ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ᴍᴇꜱᴛᴀ ᴄʜɪᴏꜱ (@mesta.chios)

Φυσικά όλα τα σπίτια του είναι χτισμένα από πέτρα, με τέτοια τεχνική ώστε το κάθε ένα να συνδέεται με το ακριβώς απέναντί του μέσω μιας εντυπωσιακής ασπίδας. Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο δημιουργεί ένα άκρως εντυπωσιακό σκηνικό που μοιάζει με έναν λαβύρινθο διαφορετικό από τους άλλους. Σεργιανίζοντας στους δρόμους και τα στενά σοκάκια του κανείς δεν «πνίγεται» ούτε αισθάνεται εγκλωβισμένος.

Αντίθετα, το μόνο συναίσθημα που γεννιέται είναι αυτό του να θέλεις να παραμείνεις εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και να χαθείς στις δαιδαλώδεις διαδρομές αυτής της υπέροχης καστροπολιτείας η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη, ιδίως της Ελλάδας, τα πλέον αξιοσημείωτα κτήρια είναι ναοί και γραφικές εκκλησίες.

Αναμφισβήτητα το μάτι του επισκέπτη μαγνητίζει εκείνη του Παλαιού Ταξιάρχη, το οποίο είναι και το παλαιότερο μνημείο των Μεστών, με ιστορία που χάνεται στα Βυζαντινά χρόνια, ενώ εντυπωσιάζει όσο τίποτα άλλο το μοναδικό ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο, το οποίο χρονολογείται από το 1833.

Επιπλέον πολύ σημαντικό μνημείο είναι και η εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη, η οποία μάλιστα είναι από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρη την Χίο, ενώ φυσικά οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους (ή ό,τι άλλο θελήσουν) στην πλατεία των Μεστών, το μοναδικό σημείο του χωριού που δεν θυμίζει λαβύρινθο!