Οι ποδοσφαιρόφιλοι το έχουν ακούσει δεκάδες φορές, καθώς από εκεί κατάγεται ο… πρίγκιπας του Νερέτβα, κατά κόσμον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το καλοκαίρι του 2021 μάλιστα ήρθε ξανά στην (ελληνική) επικαιρότητα λόγω των αναμετρήσεων της ΑΕΚ με την τοπική Βελέζ.
Ελάχιστοι όμως – αν όχι κανένας – αναρωτήθηκαν ποτέ πώς θα είναι ως πόλη το Μόσταρ της Βοσνίας. «Κακώς» (!) είναι το σχόλιο που πρέπει να συνοδεύει μια τέτοια εικασία, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για μία από τις ομορφότερες πόλεις των Βαλκανίων. Το Μόσταρ μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Ο ποταμός Νερέτβα, το καταπράσινο βουνό Βελέζ, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόκτιστα σπίτια και η γραφική τοξωτή γέφυρα συνθέτουν ένα σκηνικό που όταν γίνεις μέρος της μαγείας του θα απορείς για ποιο λόγο δεν είχες ακούσει νωρίτερα για αυτό.
Το Μόσταρ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, περίπου 130 χλμ. από το Σεράγεβο και αρκετά κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Με περίπου 60.000 κατοίκους είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας και το όνομα της οφείλεται στο κεντρικό αξιοθέατο, τη γέφυρα Stari Most, που σημαίνει «παλαιά γέφυρα». Το όνομα Mostar σημαίνει «αυτός που φυλάει τη γέφυρα».
Η γέφυρα είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας τον 16ο αιώνα και καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από κροατικές δυνάμεις. Χτίστηκε ξανά σύμφωνα με τις ακριβείς αρχικές προδιαγραφές της, το 2004 και αποτελεί σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτήν υπάρχει μία πολύ μεγάλη αγορά με καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, αρκετά εκ των οποίων έχουν χτιστεί αμφιθεατρικά ώστε να εξασφαλίζουν εντυπωσιακή θέα στο ποτάμι και τη γέφυρα. Η όλη ατμόσφαιρα στην περιοχή, αλλά και στην – γεμάτη από πετρόχτιστα καλντερίμια – παλιά πόλη, σε μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εκεί βρίσκεται και το παλιό παζάρι Kujundžiluk, ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη στο Μόσταρ. Το Παζάρι με τα λιθόστρωτα δρομάκια χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα και ήταν το κέντρο του Μόσταρ, με πάνω από 500 εργαστήρια. Σήμερα το μέρος είναι πολύχρωμο, γεμάτο με πωλητές αναμνηστικών, αλλά βέβαια και με πολλούς τουρίστες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το πολύ καλό για όποιον αποφασίσει να επισκεφτεί το Μόσταρ είναι ότι πολύ κοντά, σε απόσταση 40 χλμ., υπάρχει κάτι που φαντάζει ως το απόλυτο μπόνους ενός τέτοιου ταξιδιού. Οι μαγευτικοί καταρράκτες Κράβιτσε (από το όνομα της γειτονικής μικρής πόλης) είναι ένα θέαμα που περιμένεις να βρεις σε πολύ πιο διαφημισμένες περιοχές και τελικά αντιλαμβάνεσαι πως η χάρη δεν πάει απαραιτήτως πακέτο με το όνομα.
Καταρράκτες που πέφτουν από ύψος 25 μέτρων, με τα νερά να καταλήγουν σε κρυστάλλινη φυσική πισίνα, ενώ ταυτόχρονα η πυκνή βλάστηση δίνει την εντύπωση ενός κρυμμένου παραδείσου! Το «κανονάκι» εδώ είναι ότι πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις καταρρακτών όπου μπορείς να κολυμπήσεις στη λίμνη που υποδέχεται τα νερά τους. Γύρω από τις όχθες υπάρχουν καταστήματα εστίασης, καθώς και κανό ή μικρές βάρκες προκειμένου να είναι εφικτή η πλωτή προσέγγισή των καταρρακτών.
Το ταξίδι σε Μόσταρ και καταρράκτες Κράβιτσε μπορεί να είναι το κερασάκι στην τούρτα σε ένα road trip στις περίφημες Δαλματικές ακτές και τα νησιά από το Ντουμπρόβνικ ως το Σπλιτ. Μπορεί όμως και να συνδυαστεί με το επίσης γεμάτο highlights Μαυροβούνιο, για το οποίο θα επανέλθουμε σε άλλο αφιέρωμα. Όποιος θέλει να αποφύγει το αυτοκίνητο, η πτήση για Σαράγεβο, από το οποίο το Μόσταρ απέχει 72 χλμ. και η τιμή που αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή και το timing έκδοσης των εισιτηρίων.
Εκτός από ονειρικό το συγκεκριμένο ταξίδι είναι και οικονομικό, αφού το κόστος ζωής στη Βοσνία είναι μια έκπληξη για κάθε ελληνικό πορτοφόλι. Οι τιμές για δίκλινα δωμάτια ακόμα και σε εξαιρετικά καταλύματα ξεκινούν από 30€ το βράδυ, ενώ 20-25 ευρώ είναι το κόστος και για ένα… λουκούλλειο γεύμα δύο ατόμων σε καλό εστιατόριο!
Κοινώς, στην περίπτωση του Μόσταρ και όσων το περιβάλλουν δεν αξίζει το ό,τι πληρώσεις παίρνεις, καθότι με κάτι τέτοια… project ανακαθορίζεις την έννοια του value.