42€ σουίτα με πρωινό σε τετράστερο: Αυτές είναι οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές της Αλβανίας που την εκτόξευσαν τουριστικά
Βρείτε μας στο
Διακοπές

42€ σουίτα με πρωινό σε τετράστερο: Αυτές είναι οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές της Αλβανίας που την εκτόξευσαν τουριστικά

Η Αλβανία γνωρίζει τουριστική έκρηξη τα 2 τελευταία χρόνια χάρη στις χαμηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Ρομές Ρανγκανέιθαν είναι Άγγλος stand up comedian. Ο Ρομές Ρανγκανέιθαν παρουσιάζει στο BBC – διαθέσιμη και στο ERTFLIX – μια χιουμοριστική ταξιδιωτική σειρά με το εξής πολύ ενδιαφέρον concept: Ερευνά αν τα συνεχιζόμενα στερεότυπα για συγκεκριμένα μέρη του κόσμου είναι αποτέλεσμα υπερβολής ή όχι. Σε μια από τις εκπομπές του πρώτου κύκλου, ο δρόμος τον φέρνει στην Αλβανία. Πηγαίνει εκεί συγκρατημένος, φεύγει κατενθουσιασμένος. Τόσο που «χτύπησε» ως και τατουάζ έναν αετό, το σύμβολο της χώρας!

Ναι, η γειτονική μας χώρα άλλαξε, αλλάζει. Γίνεται πιο ελκυστική, προοδεύει, αφήνει βαθιά στη λήθη του χρόνου τις εποχές που ήταν απελπιστικά πίσω συγκριτικά με το δυτικό κόσμο. Πληρώνοντας έτσι τη μακρόχρονη απομόνωσή της επί εποχής Χότζα.

Έπρεπε να καλύψει πολύ χαμένο έδαφος, να ανακαλύψει πολλά νέα πράγματα. Η μετανάστευση ήταν ο κύριος δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι άνθρωποι που γύρισαν πίσω έφεραν μαζί τους ιδέες και τον τρόπο ώστε η πατρίδα τους να γίνει ένα σύγχρονο, μοντέρνο και λειτουργικό κράτος.

42€ σουίτα με πρωινό σε τετράστερο: Αυτές είναι οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές της Αλβανίας που την εκτόξευσαν τουριστικά

Σημαντικότατο σκέλος της οικονομικής άνθησης έρχεται μέσω του τουρισμού. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας στη χώρα είναι συνεχής, σε ταξιδιωτικά περιοδικά αλλά και στα social media γίνεται όλο και πιο in ως προορισμός. Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά την αλματώδη άνοδο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε χάρη στις εξωφρενικά χαμηλές τιμές η Αλβανία έγινε το hot spot της Ευρώπης προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού, η Αλβανία είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο ως προορισμός το πρώτο επτάμηνο του 2022, με 19% περισσότερες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2019. Συνολικά, πέρυσι, περίπου 7,5 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση μεγαλύτερη του 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

42€ σουίτα με πρωινό σε τετράστερο: Αυτές είναι οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές της Αλβανίας που την εκτόξευσαν τουριστικά

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Και γιατί όχι παρακαλώ; Το προσφερόμενο πακέτο είναι πλήρες, ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό τουρίστα, σε υποδομές και τοπία. Εντυπωσιακά ξενοδοχεία, οδικό δίκτυο σε εξαιρετική κατάσταση. Βουνό και θάλασσα με τοπία που κόβουν την ανάσα, καταπράσινα δάση. Αυθεντικά φιλόξενοι άνθρωποι έρχονται να ντύσουν το περίγραμμα με θέρμη, άνθρωποι που στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν αλλοιωθεί από το μαζικό τουρισμό.

Και το επίσης σημαντικό; Όλα αυτά προσφέρονται με άκρως προσιτά οικονομικά δεδομένα. Στον παραλιακό οικισμό των Αγίων Σαράντα, για παράδειγμα, μπορεί να βρει κανείς τετράστερο ξενοδοχείο με πρωινό στα 42 ευρώ και στα Τίρανα, σουίτα με 32 ευρώ. Το φαγητό επίσης, είναι καλό και φτηνό, με 15 ως 35 ευρώ δύο άτομα τρώνε σαν βασιλιάδες έξω.

42€ σουίτα με πρωινό σε τετράστερο: Αυτές είναι οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές της Αλβανίας που την εκτόξευσαν τουριστικά

Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πως κάτι πολύ καλό βρίσκεται στα πέριξ και πέρυσι, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, την Αλβανία επισκέφτηκαν 347.452 συμπατριώτες μας, δηλαδή +25,47% σε σχέση με ολόκληρη τη περσινή χρονιά. Ισπανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Ολλανδοί είναι οι ξένοι που προτιμούν περισσότερο τους γείτονες.

Το καλοκαίρι είναι η περισσότερη κίνηση, ο κόσμος τρέχει σε μέρη με θάλασσα (Χειμάρρα, Δυρράχιο, Αυλώνα, Άγιοι Σαράντα, Λέζα, Μπορς). Ωστόσο και ο χειμερινός τουρισμός ανθεί, πολλοί επισκέπτες από την κεντρική Ευρώπη κανονίζουν μετά χαράς να πάνε στο βόρειο ορεινό κομμάτι της χώρας. Το εθνικό πάρκο της κοιλάδας του ποταμού Βαλμπόνα, κάτω από τις Αλβανικές ή Δειναρικές Άλπεις, είναι απλώς πανέμορφο. Το ίδιο και η λίμνη Σκόδρα. Μεταξύ πολλών άλλων…

3 Days tour to Komani - Valbona - Thethi in Albanian Alps, Tirana - ALBANIA

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο που μας πέρασε ο τουρισμός κατέγραψε αύξηση της τάξης σχεδόν του 100% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022! Η αλβανική στατιστική υπηρεσία δεδομένων ανέφερε ότι 377.211 αλλοδαποί επισκέφθηκαν τη χώρα σε σύγκριση με 194.237 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 94,2%. Ο αριθμός των εγχώριων τουριστών αυξήθηκε επίσης από 259.835 τον Ιανουάριο του 2022 σε 456.239 το 2023.

Θυμάστε κάποτε που οι Έλληνες λέγαμε ανέκδοτα για «Αλβανούς τουρίστες»; Απαράδεκτα και ρατσιστικά ασυζητητί, αλλά κάτι έδειχναν για τη διαφορά βιοτικού επιπέδου, έστω με τον εντελώς λάθος τρόπο, έστω με κατάφορη αδικία. Λίγα χρόνια αργότερα, κανείς δεν τολμά καν να πει κάτι παρόμοιο. Όχι μόνο επειδή η εποχή έγινε πιο πολιτικώς ορθή. Αλλά και επειδή οι Αλβανοί είναι πλέον πρωταγωνιστές και πρωτοπόροι στη βιομηχανία του τουρισμού. Και μπράβο τους!