Μέχρι τα μισά των 90s ήταν ένα μέρος σχεδόν παρατημένο. Έφτανες εκεί με τα χίλια ζόρια για να κολυμπήσεις και ευχόσουν να μην πάθεις λάστιχο και ξεμείνεις. Και τώρα, το Canal d’ Amour είναι ένα από τα 3-4 καλύτερα σημεία στην Κέρκυρα.
Η Κέρκυρα είναι ένα νησί που στο κέντρο της δεν έχει κάτι να πεις ότι θα σε γοητεύσει. Ο βορράς της όμως είναι το κάτι άλλο. Τα νερά φανταστικά όλες τις εποχές του χρόνου, τα καταλύματα και οι παροχές το ίδιο. Αιτία γι’ αυτό, φυσικά ότι το βόρειο τμήμα είναι το πιο αγαπητό στους τουρίστες, ιδίως Ιταλούς και Βρετανούς.
Υπάρχει όμως ένα σημείο στην Κέρκυρα που με την ιδιαίτερη μεταμόρφωσή του και την ομορφιά του, αποτελεί τον πολιορκητικό κριό για τους τουρίστες.
Το Σιδάρι ήταν ένα διάσπαρτο μέρος. Δεν ήταν καν σχηματισμένο χωριό. Είχε απλά εδάφη που ανήκαν στους Αυλιώτες. Μόνο τολμηροί και ριψοκίνδυνοι τουρίστες το επισκέπτονταν ως τα μέσα των 90s για να κολυμπήσουν στις παραλίες εκεί.
Κάποια στιγμή, οι ντόπιοι αποφάσισαν να φτιάξουν υποδομές και οδικό δίκτυο, αντιλαμβανόμενοι πως αν το μέρος γοητεύει όντας τόσο δυσπρόσιτο, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει με έναν νορμάλ δρόμο. Και η πραγματικότητα επιβεβαιώσε το σκεπτικό.
Από δύο ξεχωριστές παραλίες που τις ένωνε μόνο η θάλασσα, το Σιδάρι απέκτησε με ανθρώπινη παρέμβαση μια παραλία και κάπως έτσι έγινε το περίφημο Canal d’ Amour, ένας σαν κόλπος, μια θαλάσσια διαδρομή με πετρώματα ψαμμίτη να ορθώνονται εκατέρωθεν και να περικυκλώνουν μια αμμώδη παραλία, προσφέροντας την αίσθηση της ασφάλειας και με τα νερά να είναι πιο ζεστά γι’ αυτόν τον λόγο.
Το σημείο συνολικά έχει χαρακτηριστεί ένα αριστούργημα της φύσης, σαν καμβάς, σαν πίνακας του Μπομπ Ρος, λόγω κυρίως των σχηματισμών των πετρωμάτων που λες και φτιάχτηκαν για να επιτρέπουν τις βουτιές από ψηλά χωρίς κίνδυνο ολισθηρότητας.
Στα πέριξ υπάρχουν επίσης αρκετές σπηλιές και μικρές τρύπες στους βράχους που προσφέρονται για τα ζευγαράκια. Χέρι στη φωτιά δε βάζουμε, αλλά κατανοούμε το Canal d’ Amour ως όνομα.
Το μέρος βέβαια, λόγω της ομορφιάς, έχει προσελκύσει όλη την τουριστική ανάπτυξη, με ταβέρνες, εστιατόρια με διεθνή κουζίνα, μπαρ που του δίνουν και καταλαβαίνει με τη μουσική και έναν τουρισμό διεθνή, ιδίως βρετανικό που αν μπορούσαμε να επιλέξουμε, δεν θα υπήρχε εκεί.
Αλλά στη ζωή κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Το κέρδος του να βουτάς στο Canal d’ Amour και να θωρείς τους βράχους και το θαλάσσιο μονοπάτι που καταλήγει στην Αδριατική, είναι απείρως μεγαλύτερο από τη χασούρα. Γι΄αυτό και το Πάσχα, όταν και η Κέρκυρα ζει λόγω κανατάδων τις μεγάλες πιένες της, το Σιδάρι είναι τοπ προορισμός.