Σύμφωνοι! Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνουν (κυρίως) παραλίες, βουτιές και όλα όσα συνδέονται με το γαλάζιο της θάλασσας, αλλά οι περισσότεροι δεν μένουν μόνο σε αυτά. Άλλωστε η εμπειρία απογειώνεται όταν μετά από μια απολαυστική ημέρα στην πλαζ, ακολουθεί φαγητό για καλοφαγάδες. Αυτό ακριβώς δηλαδή που μας περιμένει στη Νάξο!
Πρόκειται για ένα από τα πλέον προβεβλημένα νησιά όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η Νάξος αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό διαχρονικά και αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία και να μην περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο προφίλ επισκεπτών.
Δίχως συζήτηση ξεχωρίζει για τις πολύ όμορφες και ιδιαίτερες παραλίες της, όμως η φυσική ομορφιά της δεν εξαντλείται στις θάλασσες, αφού εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς και ορεινούς όγκους που δεν είναι και πολύ συνηθισμένοι στα νησιά μας, αλλά και υπέροχα γραφικά χωριά που επίσης είναι από τα «σήματα κατατεθέντα» του τόπου.
Υπάρχει, όμως, ακόμα ένας καλός λόγος για να επιλέξει κανείς την Νάξο για τις διακοπές του και φυσικά αναφερόμαστε στο φαγητό! Άλλωστε λίγο-πολύ όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με ορισμένες από τις νοστιμιές της. Από αυτές ξεχωρίζει η περίφημη γραβιέρα την οποία την βρίσκουμε πλέον σε κάθε σούπερ μάρκετ να έχει ιδιαίτερη θέση στους πάγκους με τα τυριά, ενώ ασφαλώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τις ξακουστές πατάτες της! Όσοι επισκέπτονται μάλιστα το νησί φροντίζουν στις αποσκευές τους να αφήσουν λίγο παραπάνω χώρο για να πάρουν ως… σουβενίρ τέτοιου τύπου φαγώσιμα.
Βέβαια σε ένα νησί με τέτοια παράδοση στο φαγητό και την κουζίνα είναι πάντα καλύτερο να τα απολαμβάνεις όλα στον τόπο τους. Όπως και να το κάνουμε είναι… άλλη η νοστιμιά όταν όλα σου έρχονται από την… πηγή στο πιάτο. Ειδικά όταν μιλάμε για τοπικές σπεσιαλιτέ που βασίζονται σε συνταγές που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και στηρίζονται σε ντόπια αγνά υλικά.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κατσικάκι στον φούρνο σε λαδόκολλα το οποίο συνοδεύεται από τις πατάτες που λέγαμε πιο πάνω, όπως και το ρόστο! Πρόκειται για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ναξιώτικα πιάτα, στη βάση του οποίου είναι το χοιρινό μπούτι, το οποίο «κολυμπάει» σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτες αρωματισμένης με σκόρδο. Ωε συνοδευτικό όλοι συστήνουν φυσικά τις παπατούλες Νάξου, είτε τηγανιτές είτε σε μορφή πουρέ.
Είναι βέβαιο ότι απολαμβάνοντας το ρόστο μετά το μπάνιο σας, σε ένα ταβερνάκι δίπλα στο κύμα θα νιώσετε κι εσείς πραγματικοί… άρχοντες!