Ακταίον Ρόδος
Βρείτε μας στο

Κάπου στις αρχές Μαΐου είχα διαβάσει πως η Ρόδος είναι το πιο δημοφιλές νησί στο ξεκίνημα, τότε, της θερινής σεζόν, έχοντας αφήσει πολύ πίσω τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που βαρυγκομούν φέτος.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει εν γένει την τελευταία 3ετία. Και για λίγο αναρωτηθήκαμε, επειδή δεν της το έχουμε της Ρόδου. Οκ, μεγάλο νησί η Ρόδος, αλλά συνήθως τα μεγάλα νησιά έχουν το κακό ότι δεν πολυπροσπαθούν, λειτουργούν σαν πόλεις και ξενερώνουν τον τουρισμό, ιδίως τον εγχώριο.

Αυτή τη Ρόδο θυμόμουν, αλλά είχα και χρόνια να την επισκεφτώ. Ξαναπήγα πριν λίγες μέρες και κατάλαβα πως έχει πάντοτε σημασία πόσο καλά ξέρεις ένα μέρος, άρα πόσο πιο εύκολα θα βρεις τα κατάλληλα μέρη για να το απολαύσεις.

Ειδικά ως προς το φαγητό, πρέπει να έχεις λιώσει σόλα στο περπάτημα σε ένα νησί και να έχεις επισκεφθεί αρκετά σημεία του για να μη σπαταλάς τον χρόνο σου σε αδιάφορες επιλογές. Η Ρόδος ειδικά, που είναι τεράστια, έχει πληθώρα από αδιάφορες επιλογές. Έχει όμως και κάποια σημεία που είναι λόγος για να χαρακτηρίσεις την εμπειρία σου στο νησί ως υπέροχη.

Και τυγχάνει ένα τέτοιο μέρος να μην είναι χωμένο σε κάποια γωνιά, ούτε να είναι για τους πολύ ψαγμένους. Είναι μεγάλο, με μια τεράστια επιγραφή, είναι ιστορικό, έχει και πάντοτε κόσμο, άρα δε γίνεται να το χάσεις.

Το Ακταίον είναι ένα μέρος με ιστορία στο νησί. Ιστορία που απαντάται ως και 200 χρόνια πίσω. Είναι το σημείο όπου οι Ιταλοί συμφώνησαν να αποχωρήσουν από το νησί και τα Δωδεκάνησα εν γένει και αυτά να προσαρτηθούν στη μαμά Ελλάδα. Από αυτό και μόνο σε πιάνει ένα δέος όταν βλέπεις την μεγάλη επιγραφή στην είσοδο.

Κι αφού το παρελθόν κάνει το δικό του effect, έρχεται η στιγμή του παρόντος. Ένας μεγάλος χώρος, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το ισόγειο όπου προσφέρει πρωινό, brunch, μεσημεριανό και βραδινό, έχοντας και live βραδιές με ντόπιους καλλιτέχνες, και τον πάνω όροφο με τη βεράντα, όπου θα κάτσεις για βραδινό φαγητό και cocktail, με πιο lounce μελωδίες, με λίγη bachata και γενικώς πολύ καλές επιλογές από dj, με slow διασκευές pop τραγουδιών.

Αυτό που με εντυπωσίασε στο Ακταίον είναι ότι ο υπεύθυνος Μιχάλης Ίσκας και ο σεφ Κώστας Χαλιμούρδας έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στο inclusivity. Δεν περισσεύει κανείς από το μενού που έχουν επιμεληθεί. Μπορεί να βρει πολλές επιλογές και ο vegetarian και ο vegan.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Έχει δηλαδή πιάτο με vegan μπιφτέκια και συνοδευτικό, έχει ένα φανταστικό vegan burger που είναι και λίγο πικάντικο, έχει vegan πίτσα, έχει μέχρι και vegan brownie που σερβίρει με φρούτα του δάσους.

Από τα πιάτα που δοκίμασα, εκτός του vegan burger, ξεχωρίζω το πλατό με ζύμες που σου φέρνουν που έχει σφακιανή πίτα, πιτάκια καλοψημένα και ποικιλία από ψωμιά, όλα αφράτα, όλα τραγανιστά, ενώ βασίλισσα στον θρόνο είναι η φοκάτσια τους. Καταλαβαίνεις το ζυμάρι που είναι ιδανικά φουσκωτό και είναι σαν να έχεις φάει πίτσα.

Γι' αυτό ξεπέρασε Μύκονο-Σαντορίνη: Ο «παράδεισος» του καλοφαγά βρίσκεται στα Δωδεκάνησα

Γι' αυτό ξεπέρασε Μύκονο-Σαντορίνη: Ο «παράδεισος» του καλοφαγά βρίσκεται στα Δωδεκάνησα

Γι' αυτό ξεπέρασε Μύκονο-Σαντορίνη: Ο «παράδεισος» του καλοφαγά βρίσκεται στα Δωδεκάνησα

Έχει επίσης μια δροσιστική και χορταστική σαλάτα με προσούτο, σταφύλι, σφακιανή πίτα και κάσιους – εγώ ζήτησα να αφαιρεθεί το προσούτο οπότε μπόρεσα να την απολαύσω. Ξετρελάθηκα επίσης με τα αραντσίνι του, τις τηγανητές μπάλες με ρύζι και τυρί που έχουν στην Ιταλία. Στην Ιταλία έχω πάει 7-8 φορές και τόσο ωραία αραντσίνι δε θυμάμαι να έχω φάει όσο αυτά στο Ακταίον.

Γενικώς, πρόκειται για ένα εστιατόριο που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και ο σεφ έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και στην θεωρία και στην πράξη, με τις επιλογές σε πρώτες ύλες να είναι προσεγμένες όσο δεν πάει. Αρκεί να σκεφτείς πως τα ζυμαρικά του δεν είναι του εμπορίου, αλλά τα φέρνουν από την Ιταλία και είναι ειδικά για το πιάτο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Τα fettucine ratatouille για παράδειγμα, κάνουν πομπή στον ουρανίσκο σου σε κάθε μπουκιά και αφήνουν την γεύση τους καθώς κατευθύνονται προς το στομάχι.

Έχοντας απέναντι και το λιμάνι απ’ όπου φεύγουν τα καΐκια και οι βάρκες για τις μίνι εκδρομές στις παραλίες της Ρόδου και στα γειτονικά νησία, το Ακταίον είναι ένα ειδυλλιακό μέρος για να γευτείς το ίδιο το νησί, αφού οι άνθρωποι το δουλεύουν με πρώτη ύλη την αγάπη τους για τη Ρόδο και την επιθυμία τους να αναδείξουν το καλό φαγητό του νησιού.

Έτσι, η Ρόδος δεν είναι τελικά παράδοξο που κερδίζει τόσο τις εντυπώσεις!

Τσέκαρε περισσότερα για το Ακταίον εδώ.