Πίσω από την ασυναγώνιστη Νέα Υόρκη: Η καλύτερη πόλη του κόσμου για το 2024 είναι το ταξίδι που ποτέ δεν σκέφτηκες να κάνεις
Βρείτε μας στο

Το γεγονός ότι η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους τοπ ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως για το 2024 δεν προξενεί καμία έκπληξη. Το μυαλό όμως δεν πάει με τίποτα στην πόλη που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω ακριβώς από το Μεγάλο Μήλο.

Το βρετανικό μέσο, Time Out, δημοσίευσε και φέτος την κατάταξή του με τις 50 καλύτερες πόλεις στον κόσμο. Σε αυτές 16 βρίσκονται την Ευρώπη, ωστόσο στη δεύτερη θέση φιγουράρει το Κέιπ Τάουν!

Το Κέιπ Τάουν βρίσκεται στη νοτιοδυτική Νότια Αφρική και είναι μία πολυπολιτισμική μεγαλούπολη, η οποία φημίζεται ολοένα και περισσότερο για την τέχνη, το φαγητό, τη μόδα και ασφαλώς για το φυσικό της κάλλος, καθώς προσφέρει τα πάντα, βουνό και θάλασσα.

Από τη μία πλευρά το επιβλητικό Τραπεζοειδές Όρος και από την άλλη μία εντυπωσιακή ακτογραμμή, που συνδυάζει άγρια ωκεάνια ζωή και πανέμορφες παραλίες σε απόσταση αναπνοής από τη μητρόπολη.

Παρότι το Κέιπ Τάουν βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και το ταξίδι από το Λονδίνο διαρκεί περίπου μισή μέρα, βρίσκεται ακριβώς στην ίδια ζώνη ώρας με την Ελλάδα, επομένως ο εγκλιματισμός γίνεται άμεσα και δεν υπάρχει ο κίνδυνος του τζετ λαγκ. Για όσους λοιπόν αρέσκονται σε μεγάλες αποδράσεις είναι ένας ιδανικός προορισμός, ειδικά το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος, που σε αντίθεση με ό,τι ισχύει εδώ, εκεί είναι καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο τουρισμός στο Κέιπ Τάουν ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα κατά 104%, αφού υποδέχθηκε 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο!

Θέα που κόβει την ανάσα και το νησί του Μαντέλα

Το Κέιπ Τάουν προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα και θα καλύψει τις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών ταξιδιωτών. Συνήθως, η πρώτη στάση είναι στο Τραπεζοειδές Όρος, στο οποίο μπορείς να ανέβεις με τελεφερίκ για να θαυμάσεις από ψηλά τη Μητέρα Πόλη με την καλύτερη δυνατή θέα.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Απαραίτητη κρίνεται και η επίσκεψη στο νησί Robben, όπου ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα ήταν φυλακισμένος για 27 χρόνια, μαζί με αμέτρητους άλλους πολίτες που κρατήθηκαν ως πολιτικοί κρατούμενοι.

Στο νησί πας με πλοιάριο, και οι ξεναγοί εκεί είναι πρώην τρόφιμοι, γεγονός που καθιστά την επίσκεψη πολύ ιδιαίτερη καθώς παρουσιάζουν τις άθλιες συνθήκες όπου αναγκάζονταν να κοιμούνται, να τρώνε και να εργάζονται.

Μια άλλη ημερήσια εκδρομή περίπου μία ώρα οδικώς από το κέντρο του Κέιπ Τάουν είναι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το πιο νοτιοδυτικό σημείο της αφρικανικής ηπείρου. Αυτό είναι το σημείο όπου ο Ινδικός Ωκεανός συναντά τον Ατλαντικό. Το τοπίο εκεί είναι μαγευτικό. Από τη μία τα καταπράσινα βουνά και από την άλλη βοτσαλωτές παραλίες με κύματα που κόβουν την ανάσα.

Φυσικά, μία στάση επιβάλλεται και στην παραλία Boulders, τη διάσημη πατρίδα των αφρικανικών πιγκουίνων. Για τους λάτρεις του κρασιού κοντά στο Κειπ Τάουν υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας αμπελώνες, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία για μία υπέροχη γευστική εμπειρία.

Χλιδή και σαφάρι

Μέσα στην πόλη, θα βρεις υπερπολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων, αμέτρητα καταστήματα για σουβενίρ, εντυπωσιακά malls και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ενώ αν είσαι πιο περιπετειώδης τύπος υπάρχει ασφαλώς και η επιλογή για σαφάρι.

Δεν γίνεται να επισκεφτείς τη Νότια Αφρική και να μην πας να δεις το Big Five των αφρικανικών ζώων: Λιοντάρι, ελέφαντα, ρινόκερο, ιπποπόταμο και βουβάλι. Η αλήθεια είναι πως το πιο φημισμένο μέρος στη Νότια Αφρική για μία τέτοιου είδους εξερεύνηση είναι το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, που βρίσκεται πιο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια.

Έχει πάντως και το Κέιπ Τάουν τη δική του επιλογή, στην Gondwana, η οποία απέχει 4,5 ώρες οδικώς και πέρα από το λεγόμενο Big Five, φιλοξενεί επίσης κοπάδια ζέβρας, πιθήκους και καμηλοπαρδάλεις. Χάρη στους καταρτισμένους οδηγούς σαφάρι είναι δεδομένο πως θα βιώσεις μία ανεπανάληπτη εμπειρία και θα έρθεις πολύ πιο κοντά με τη μητέρα φύση.

Λένε πως αν οι πόλεις ήταν ρομάντζα, το Κέιπ Τάουν θα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Μία πόλη με ξεχωριστή πολιτιστική ποικιλομορφία, πλούσια και περίπλοκη ιστορία και εκθαμβωτική φυσική ομορφιά.