Μνήμες από αντίστοιχο «κανόνι» της Thomas Cook ξύπνησε στους τουριστικούς πράκτορες και τους ξενοδόχους, ιδίως της Κρήτης, η αίτηση πτώχευσης που υπέβαλε ο tour operator FTI. Πρόκειται για τον 3ο μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και ήδη κινούνται διαδικασίες για να μην υπάρξουν τεράστια «απόνερα» από την κατάσταση με τον γερμανικό κολοσσό.
Με έχει έδρα το Μόναχο και θυγατρικές στην Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, η FTI Group απασχολεί παγκοσμίως περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους που την περασμένη Δευτέρα (3/6) ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για το λουκέτο στην εταιρεία.
Προφανώς για αυτούς τους ανθρώπους που χάνουν την δουλειά τους τα πράγματα δεν είναι καλά, όμως ανησυχία προέκυψε –και μάλιστα έντονη- για εκείνους που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους μέσω συνεργαζόμενων πρακτορείων.
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι περίπου 7.500 τουρίστες βρίσκονται ήδη στη χώρα μας (οι περισσότεροι από τους μισούς στην Κρήτη), ενώ με βάση τις κρατήσεις η χώρα μας περίμενε άλλες 80.000 επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος όγκος των πελατών του FTI, περίπου το 70% των πελατών του κατευθυνόταν με προορισμό την Κρήτη και την Ρόδο, ένα 20% για Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10%, κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.
Προφανώς αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επαγγελματίες, λόγω και του παρελθόντος με τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί παλιότερα με το «κανόνι» της Thomas Cook, αλλά και λόγω του φόβου ότι είναι πιθανό το «λουκέτο» στις εταιρείες της FTI Group να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων που θα συμπαρασύρει και άλλους tour operators.
Για την ώρα πάντως οφείλουμε να καταγράψουμε πως η κατάσταση μοιάζει να είναι ελεγχόμενη καθώς υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα, σε μια προσπάθεια κιόλας να αποφευχθεί και οποιοδήποτε πανικός, που πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο χειρότερος δυνατός σύμβουλος.
Σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση, με την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη να έχει συνεχή επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές για το ζήτημα. Αρχικά η FTI Group έστειλε επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στη χώρα μας, αποκαλύπτοντας ότι οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα προκύπτει από την δική της πτώχευση, θα καλυφθεί με θεσμικό τρόπο και πιο συγκεκριμένα μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Άλλωστε η εταιρεία είναι ασφαλισμένη για θέματα αφερεγγυότητας στο συγκεκριμένο ταμείο.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν (σε οποιοδήποτε στάδιο, ακόμη και σε αυτό των προκαταβολών) είναι απολύτως προστατευμένες. Γεγονός το οποίος επιβεβαίωσε μέσω επίσημης ενημέρωσής του και ο Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV).
Παράλληλα αναλαμβάνει δράση και ο γερμανικός οργανισμός τουρισμού σε συνεργασία με τον DRV, με κύριο και άμεσο μέλημά του, την ομαλή επιστροφή όσων παραθεριστών βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι πελάτες βέβαια δεν θα γυρίσουν άρον-άρον στην πατρίδα τους, αλλά αυτό θα συμβεί οργανωμένα και αφού πρώτα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους. Παράλληλα το υπουργείο τουρισμού της Γερμανίας συμπλήρωσε ότι οι κατά τόπους προξενικές αρχές έχουν αναλάβει δράση και θα λειτουργήσουν όπου χρειαστεί υποστηρικτικά για τον επαναπατρισμό όλων.
Επιπλέον για αυτούς τους 7.500 πελάτες οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε οικονομικό ζήτημα καθώς έχουν ήδη προπληρωθεί.
Μάλιστα το ίδιο φαίνεται να έχει συμβεί και με τους υπόλοιπους που αναμένονταν μέσα στο καλοκαίρι αφού οι φήμες περί επικείμενης πτώχευσης είχαν προηγηθεί εδώ και καιρό. Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει το ίδιο και με τα προηγούμενα χρέη που είχε δημιουργήσει η FTI Group από την περασμένη θερινή περίοδο τα οποία ανέρχονται σε ένα ποσό το οποίο υπολογίζεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Πάντως τα πράγματα για την FTI Group δεν έμοιαζαν καλά εδώ και αρκετό καιρό. Η εταιρεία από την αρχή της λειτουργίας της, σχεδόν, εισήγαγε μια πολύ χαμηλή τιμολογιακή πολιτική. Μέσω αυτής κατάφερε να χτυπήσει τον ανταγωνισμό από την μία πλευρά, αλλά από την άλλη, είχε πολύ μικρά περιθώρια κέρδους.
Μάλιστα αποτελούσε μάλλον κοινό μυστικό ότι είχε καταφέρει να παραμείνει ζωντανή κυρίως λόγω των 595 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και τα άλλα 280 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπήκαν στα ταμεία της από την UniCredit.
Όμως με τα συνολικά χρέη της να αγγίζουν το 1.000.000.000 ευρώ, έμοιαζε ξεκάθαρο ότι η μόνη βιώσιμη λύση για αυτή θα ήταν η εξαγορά της. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares, η οποία εξειδικεύεται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τις οφειλές και επιπλέον διαθέτοντας άλλα 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη, με συνέπεια να φτάσουμε στην σημερινή δυσάρεστη κατάσταση…