Ταβέρνες πλάι στη θάλασσα με σπιτικό φαγητό: Στο μικρό νησί που λατρεύουν οι τουρίστες, θα χορτάσεις μπάνια και ξεκούραση (Pics)

Σημείο αναφοράς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Ταβέρνες πλάι στη θάλασσα με σπιτικό φαγητό: Στο μικρό νησί που λατρεύουν οι τουρίστες, θα χορτάσεις μπάνια και ξεκούραση (Pics)
19 Ιουνίου 2024 | 15:33

Συνυφασμένο ήδη από την εποχή του Ομήρου με τον νόστο και αργότερα με το υπέροχο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, η μαγευτική Ιθάκη δεν είναι απλά ένα σύμβολο. Παράλληλα αποτελεί και μια υπόσχεση για το σήμερα και σε προσκαλεί να σε… ξεμυαλίσει με τις ομορφιές της και αυτό το καλοκαίρι.

Η μυθική πατρίδα του Οδυσσέα, ένα καταπράσινο κομμάτι γης που λούζεται από τα μοναδικά νερά του Ιονίου, με ιστορία η οποία χάνεται στο βάθος του χρόνου, αλλά και με μια σύγχρονη προσέγγιση που δεν φοβάται την σύγκριση με το παρελθόν της.

Και μπορεί μέχρι τώρα ανάμεσα στους περίπου 30 αρχαιολογικούς τόπους που έχουν έρθει στο φως να μην συγκαταλέγεται το παλάτι του αιώνιου μονάρχη (παρά μόνο κάποια χαλάσματα), αλλά είναι βέβαιο πως με τις ομορφιές της και τις δυνατότητες που προσφέρει για διακοπές, θα σας κάνει κι εσάς να νιώσετε «βασιλιάδες».

Άλλωστε ο κατάλογος των ανθρώπων που βρήκαν εδώ την δική τους Ιθάκη κυριολεκτικά είναι ατελείωτος. Ανάμεσά τους διάσημοι και ισχυροί, πολιτικοί και καλλιτέχνες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι, η Μαντόνα ή πιο πρόσφατα ολόκληρο το καστ της ταινίας «Mama mia», που φιλοξενήθηκε εκεί και απόλαυσε τα πράσινα νερά στην παραλία Σκίνος.

Η Ιθάκη θα σε εντυπωσιάσει με το «καλημέρα». Φτάνοντας στο Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού που είναι χτισμένη στο τέλος ενός μοναδικού κόλπου που μοιάζει με φιορδ, παίρνεις μια πρώτη ιδέα ότι σε αυτόν τον τόπο το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο, αλλά και οι κάθε λογής συνδυασμοί τους, είναι τα χρώματα που πρωταγωνιστούν. Ίσως διόλου τυχαία, είναι άλλωστε τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν την ηρεμία και την ελπίδα…

Την έτσι κι αλλιώς γραφική εικόνα συμπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Λαζαρέτο ή αλλιώς το νησάκι του Σωτήρα, που στέκεται σχεδόν στην καρδιά του κόλπου και κάποτε λειτουργούσε ως λοιμοκαθαρτήριο τον 18ο αιώνα, ενώ ακόμη πιο παλιά είναι η εκκλησία η οποία βρίσκεται εκεί.

Στο Βαθύ θα βρεις πέρα από όλα τα άλλα και πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό καθώς εδώ είναι το επίκεντρο της ζωής αυτού του μικρού σε μέγεθος νησιού, που όμως έχει τόσα πολλά να σου προσφέρει. Όπως για παράδειγμα το μαγευτικό Κιόνι, με τα πανέμορφα νερά του και την κοσμοπολίτικη φινέτσα του, η οποία μαρτυρά και κομμάτια από το «ιταλικό» παρελθόν του τόπου. Αυτός φυσικά είναι κι ένας από τους λόγους που οι γείτονες το επισκέπτονται φανατικά, με καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες δίπλα στο κύμα και στα ιστιοφόρα που δένουν εκεί.

Προφανώς οι παραλίες και οι ευκαιρίες για βουτιές είναι το απόλυτο must των διακοπών. Εάν προτιμάτε ζωή, κόσμο και έντονες συγκινήσεις, τότε το Φιλιατρό είναι για εσάς. Η πιο πολυσύχναστη αλλά και οργανωμένη παραλία του νησιού, με δέντρα που προσφέρουν φυσική σκιά, πέρα από τα beach bar και τις ομπρέλες και μοναδικό περιβάλλον, αλλά με βότσαλο όταν μπεις στη θάλασσα.

Από το μαγευτικό Κιόνι (που αξίζει να το επισκεφθείτε όχι μόνο για μπάνιο αλλά και όταν πέσει το σκοτάδι και ανάψουν τα φώτα) ή τις κοντινές Φρίκες, μπορείτε να πάρετε καραβάκι που θα σας πάει μέχρι την Πλατιά Άμμο, μία από τις λίγες παραλίες με ψιλή άμμο στην Ιθάκη, η οποία αποτελεί κομμάτι μιας ακόμη μεγαλύτερης παραλίας με το όνομα Αφάλες. Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι εδώ υποδομές δεν υπάρχουν, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Στις Αφάλες ωστόσο έχετε μια άλλη δυνατότητα: Να ξαπλώστε κάτω από κυπαρίσσια και κέφια και να απολαύσετε την γοητεία της φύσης…

Πάντως οι περισσότεροι από τους επισκέπτες του νησιού θα συμφωνήσουν ότι τα ωραιότερα νερά στην Ιθάκη θα τα συναντήσεις στο Γιδάκι. Μπορείς να φτάσεις είτε μέσω μονοπατιού που ξεκινά από την πρωτεύουσα Βαθύ και διασχίζει ένα καταπράσινο δάσος, είτε με καραβάκι επίσης από το ίδιο σημείο.

Για το τέλος αφήσαμε, ως συνήθως, το φαγητό! Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας τόπος που διακρίνεται και ξεχωρίζει για τα νερά του, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις των ψαρικών. Ειδικά τα πιάτα με βάση τα χταπόδια έχουν την τιμητική τους και δεν νοείται να βρεθείτε στην Ιθάκη και να μην δοκιμάσετε απίθανες συνταγές όπως η χταποδόπιτα και η χταποδόσουπα.

Σημειώστε επίσης μερικές παράξενες στο αυτί πίτες σαν την γαριδόπιτα ή την μπακαλαριόπιτα, προσθέστε  ψητή σμέρνα, αχινούς, καλαμάρια και αστακοπίλαφο, και συνδυάστε οποιοδήποτε γεύμα σας με το τοπικό γλυκό, το ροβανί όπως το λένε, για να απογειώσετε την εμπειρία που μόνο αυτός ο τόπος μπορεί να σας προσφέρει.

Φωτογραφίες από Tripadvisor

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved