Γεύμα κάτω από 2€, ξενοδοχεία από 20€: Η πιο προσιτή χώρα που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες για διακοπές όλο το χρόνο

Εξαιρετικά χαμηλό κόστος ζωής

Οι περισσότεροι όταν ακούν Βιετνάμ φέρνουν στο μυαλό τους τον πόλεμο και τις σχετικές αμερικανικές ταινίες. Πλέον, όμως, η συγκεκριμένη χώρα της Ασίας μπαίνει στον «χάρτη» και για άλλους λόγους. Κυρίως για το πολύ χαμηλό κόστος ζωής που σύμφωνα με έρευνα της InterNations, την καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό.

Η έρευνα φέρει τον τίτλο ««Expat Insider 2024» και ουσιαστικά περιλαμβάνει απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τους οικονομικούς όρους διαμονής. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν μια σειρά από αντίστοιχα μεγέθη. Δηλαδή τις τιμές των αγαθών, το κόστος ζωής και το επίπεδο ικανοποίησής τους. Το κατά πόσο, με λίγα λόγια, μπορούν να ζήσουν άνετα με βάση το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Ωστόσο το ερωτηματολόγιο δεν απευθυνόταν στους υπηκόους του Βιετνάμ, αλλά στους μετανάστες. Δηλαδή σε ανθρώπους που προέρχονται από όλον τον κόσμο και εργάζονται εκεί. Τα αποτελέσματα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά, καθώς περίπου το 86% είχε πολύ καλά λόγια να πει.

Αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό δήλωσε ότι αξιολογεί θετικά ή πολύ θετικά το μικρό κόστος ζωής στο Βιετνάμ.

Την ίδια ώρα –και προκειμένου να υπάρξουν και οι ανάλογες συγκρίσεις- σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ικανοποίησης για όσες συμμετείχαν στην έρευνα δεν ξεπερνά το 40%.

Δύσκολα για τους ντόπιους, παράδεισος για τους ξένους

Με τον μέσο μισθό στο Βιετνάμ να φτάνει μόλις τα 360 ευρώ το μήνα, είναι επόμενο οι τιμές να είναι εξαιρετικά χαμηλές. Όχι βέβαια για τους ντόπιους, αλλά για όσους επισκέπτονται τη χώρα. Είτε για να εργαστούν είτε για διακοπές. Ανάμεσα, μάλιστα, σε αυτούς που προτιμούν αυτό το μέρος για παραθερισμό είναι και πολλοί Έλληνες. Συχνά κιόλας σε περιόδους που ονομάζουμε off-season.

Ένα γεύμα σε εστιατόριο μπορεί να κοστίσει ακόμη και κάτω από 2 ευρώ! Επίσης οι τιμές για τα ταξί είναι πολύ χαμηλές, με κόστος κάτι παραπάνω από 50 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Επιπλέον, δωμάτιο σε ξενοδοχείο μπορείς να βρεις μόνο με 20 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Επομένως γίνεται αντιληπτό πόσο άνετα μπορεί να περάσει κανείς εκεί με λίγα χρήματα. Στην πραγματικότητα, εφόσον μιλάμε για τουρισμό, η μόνη υψηλή δαπάνη είναι αυτή της μετάβασης με αεροπλάνο.

Πέρα από τους τουρίστες, όμως, εκείνοι που πραγματικά βρίσκονται στην καλύτερη θέση είναι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο εισόδημά τους είναι 72.000 ευρώ το χρόνο. Από το ποσό γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν μιλάμε για ανειδίκευτο προσωπικό αλλά καλοπληρωμένο εργατικό δυναμικό.

Την ίδια ώρα τα ενοίκια είναι πάρα πολύ χαμηλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα (με ένα υπνοδωμάτιο) στην πόλη φτάνει τα 330 ευρώ, ενώ στα προάστια είναι ακόμη πιο κάτω, στα 210 ευρώ.