Κοντά (σχετικά) στην πατρίδα μας και με φιλικούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς στο πέρασμα του χρόνου… Η Αρμενία κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των επισκεπτών, ιδίως εκείνων που αναζητούν μια «περιπέτεια» μακριά από τα συνηθισμένα και τα τετριμμένα. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι απευθύνεται μόνο σε… adrenaline junkies, αφού είναι σε θέση να προσφέρει πολλά παραπάνω στους παραθεριστές.
Τόσα ώστε πολύ πρόσφατα να λάβει μια άκρως τιμητική βράβευση η οποία ήρθε ως επιβράβευση των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων της χώρας, να βάλουν την Αρμενία στην παγκόσμια τουριστική ατζέντα. Συγκεκριμένα, τα Διεθνή Ταξιδιωτικά Βραβεία PATWA της απένειμαν τον τίτλο του «Προορισμού της Χρονιάς για τον Τουρισμό Περιπέτειας»! Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση η οποία φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, Βερολίνο, διοργανώνονται από τη μη κερδοσκοπική Ένωση Ταξιδιωτικών Συγγραφέων Περιοχής Ειρηνικού.
Μια διάκριση-αναγνώριση
Δικαίως η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού της Αρμενίας (κάτι αντίστοιχο με τον δικό μας ΕΟΤ), Lusine Gevorgyan, χαρακτήρισε αυτή την διάκριση αναγνώριση των συντονισμένων ενεργειών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια. «Αποτελεί απόδειξη της φυσικής ομορφιάς της Αρμενίας, των ποικίλων προσφορών τουρισμού περιπέτειας και της αφοσίωσης του τουριστικού μας τομέα. Προσκαλούμε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν τα εκπληκτικά τοπία της Αρμενίας και να βιώσουν τη συγκίνηση της περιπέτειας σε μια χώρα πλούσια σε ιστορία και φιλοξενία», τόνισε συγκεκριμένα.
Η Αρμενία θέλει να αφήσει οριστικά πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέκυψαν μετά την διάλυση της ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης. Το μεγαλύτερο θέμα για αυτήν ήταν η… εχθρική γειτονιά της, καθώς οι περισσότερες από τις χώρες με τις οποίες συνορεύει δεν είχαν ποτέ φιλικές σχέσεις με αυτήν, με αποκορύφωμα πολεμικές συρράξεις οι οποίες έληξαν σε βάρος της.
Ό,τι συνέβη τότε, συνέβη… Και στο σύγχρονο κόσμο ο καθένας οφείλει να προχωρά μπροστά, όπως ακριβώς κάνει δηλαδή και η Αρμενία.
Άφθαρτη ομορφιά
Με πολύ μεγάλο μέρος της χώρας να καλύπτεται από ορεινούς όγκους, η Αρμενία είναι ο τέλειος προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ορειβασίας, του παρά-πέντε και της αναρρίχησης.
Τα βουνά που αποτελούν το φυσικό σύνορο με τον Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή η οροσειρά Ζανγκεζούρ αλλά και η πιο κεντρική οροσειρά Γκεγκάμα είναι must για τους εραστές της περιπέτειας.
Με την υποσημείωση βέβαια (γιατί ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτά που θα συναντήσει) ότι η μετάβαση μέχρι εκεί μπορεί να περιλαμβάνει κακοτράχαλες και δύσκολες διαδρομές σε δύσβατες περιοχές.
Επιπλέον, οι επισκέπτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ντόπιοι δεν ομιλούν άλλες γλώσσες πλην των αρμένικων και των ρωσικών. Ωστόσο πρόκειται για πολύ φιλόξενους ανθρώπους οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να καλύψουν αυτό το έλλειμμα στη συνεννόηση.
Πάντως, δεν χρειάζεται να ανήκετε αποκλειστικά στην κατηγορία των ανθρώπων που διψούν για περιπέτειες στο άγνωστο για να την προτιμήσετε. Ειδικά η πρωτεύουσα Ερεβάν είναι γεμάτη από αξιοθέατα που σας περιμένουν. Προφανώς επιβάλλεται να επισκεφθείτε το Μουσείο της Γενοκτονίας και Μνήμης των Αρμενίων, το οποίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους από τους Οθωμανούς και το Κίνημα των Νεότουρκων. Σύμφωνα με τους Αρμένιους αλλά και την πλειοψηφία των μελετητών στη Δύση, ο αριθμός αυτός πλησιάζει το 1.500.000, με το επίσημο τουρκικό κράτος να αρνείται ωστόσο ότι συνέβη αυτό…
Τέλος, βγαλμένο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δεσπόζει στην πόλη και το Κέντρο Τεχνών Cafesjian με πέντε αίθουσες εκθέσεων και δύο αίθουσες κήπων.