Νέα Στύρα, Παραλία ή Γκισούρι. Η πρώτη είναι η σημερινή ονομασία, την δεύτερη την χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για να την ξεχωρίσουν από το Χωριό (ή Στύρα που στέκεται λίγο πιο πάνω γεωγραφικά) και η τρίτη ήταν αυτή που είχε μέχρι το 1940. Ανεξάρτητα από το πώς θα πεις αυτόν τον τόπο, ένα είναι το σίγουρο. Ευρισκόμενο μια… ανάσα από την Αθήνα, σου δίνει την ευκαιρία για οικονομικές διακοπές που συνδυάζουν τα πάντα. Από όμορφες παραλίες και καλό φαγητό μέχρι κοντινές βόλτες στα περίφημα Δρακόσπιτα!
Όπως είναι προφανές, μιλάμε για αυτήν την περιοχή της Εύβοιας. Αυτού του μοναδικού νησιού που καταφέρνει να τα συνδυάζει όλα. Χάρη στο μέγεθός του και την ιδιαίτερη μορφολογία του, σου δίνει την δυνατότητα για πολύ περισσότερες επιλογές σε σχέση μια κάποιο άλλο πιο τυπικό νησί. Απάνεμες παραλίες από την μία πλευρά του Ευβοϊκού, πιο έντονες εμπειρίες από την ανατολική όπου κυριαρχεί το Αιγαίο, δημοφιλείς προορισμούς, χαλαρές καταστάσεις, καλά κρυμμένους παραδείσους, βουνό, πλούσια βλάστηση, παράδοση και ιστορία. Ε, τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Τα Νέα Στύρα
Φυσικά όταν μιλάμε για ένα τέτοιο μέρος συνεπάγεται ότι δύσκολα θα τα προλάβεις όλα με μία επίσκεψη. Οπότε το καλύτερο είναι να συνδυάσεις τα πιο κοντινά σημεία με μικρής διάρκειας αποδράσεις και τα υπόλοιπα για πιο «πλήρεις» διακοπές. Τα Νέα Στύρα μάλλον προσφέρονται και για τα δύο ενδεχόμενα.
Μόλις 45 λεπτά θα χρειαστούν για να περάσεις εκεί από την Αγία Μαρία του Μαραθώνα όπου λειτουργεί ακτοπλοϊκή σύνδεση σε καθημερινή βάση. Εναλλακτικά μπορείς να φτάσεις οδικώς περνώντας από την Χαλκίδα. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, ήδη έχεις κερδίσει κάτι σε ό,τι αφορά την τσέπη σου, αφού το κόστος μετάβασης είναι ασύγκριτα χαμηλότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά.
Το δεύτερο μεγάλο όφελος θα το αντιληφθείς με το που θα φτάσεις στα Νέα Στύρα. Αν θες κιόλας, πριν καν μεταβείς εκεί που έχεις κλείσει τη διαμονή σου, παρκάρεις επί τόπου του αυτοκίνητο και ρίχνεις την πρώτη βουτιά ακριβώς πάνω στο λιμάνι! Με γαλάζια ήρεμα και ζεστά νερά και οργανωμένη, είναι ιδανική για οικογένειες και μια πρώτη… γνωριμία με τον τόπο. Επιπλέον εκεί μπορείτε να φάτε αγναντεύοντας τη νησίδα Στύρα που στέκεται απέναντι και να μείνετε μέχρι αργά, καθώς είναι το σημείο με την πιο έντονη τουριστική ζωή.
Αμέτρητες επιλογές
Από εκεί και πέρα, έχοντας την Παραλία ως βάση ή και το Χωριό που στέκεται σε ημιορεινό σημείο λίγο πιο πάνω (καλή επιλογή για φαγητό, ποτάκι και άπλετη θέα), μπορείτε να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή και μέσα στο χρονικό διάστημα που έχετε στη διάθεσή σας να πάρετε μαζί σας όσο το δυνατόν πιο πολλές εμπειρίες.
Η ακτογραμμή από τα Νέα Στύρα μέχρι το Δήλησο δεν θα σας απογοητεύσει. Για την ακρίβεια, συμβαίνει το αντίθετο. Κατά μήκος της η μία παραλία διαδέχεται την άλλη, προσφέροντας πολλές διαφορετικές ευκαιρίες για απόδραση, ανάλογα βέβαια και με τα γούστα σας. Δίχως αμφιβολία αξίζει να σταματήσετε στο Νημποριό (στο δρόμο για το επίσης δημοφιλές Μαρμάρι) ή να προτιμήσετε τον Χάρακα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ξέρετε ότι η πρόσβαση έχει έναν μικρό βαθμό δυσκολίας, αλλά μια βουτιά εκεί είναι σίγουρο πως θα σας αποζημιώσει.
Καθώς απομακρύνεστε θα συναντάτε ολοένα και πιο ήσυχες καταστάσεις, ιδανικές για πλήρη χαλάρωση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την καταγάλανη και σχεδόν πάντα ήρεμη παραλία του Λιμνιώνα, την γραφική παραλία των Τσακαίων, ή το πανέμορφο Αρμιρίχι στο οποίο υπάρχουν και δύο μικρά σπήλαια στα οποία είναι εύκολο να φτάσετε και να ζήσετε μία υπέροχη εμπειρία.
Συνεχίζοντας το road trip σας θα συναντήσετε μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά την αμμώδη (με λευκή άμμο) και οργανωμένη παραλία του Φρυνιακού και μετά από επαφή με κάποιο άτομο που ασχολείται με αυτό, θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε την επιβλητική Μωβ Σπηλιά που έχει πάρει το όνομά της κι επομένως το χρώμα της, από τα φύκια στα τοιχώματά της!
Τέλος, φτάνετε στην πλευρά του Νοτίου Ευβοϊκού, όπου δεσπόζει ο κόλπος του Αλμιροπόταμου με μορφολογία που θυμίζει έντονα σκανδιναβικά φιορδ! Δίχως συζήτηση εδώ ξεχωρίζει η Χρυσή Άμμος (για προφανείς λόγους), η Γαλάζια Λίμνη (επίσης) που ενώνεται με αυτήν του Αλμιροπόταμου αλλά και η Παναγιά.
Δρακόσπιτα και σαρκοφάγοι
Ωστόσο η περιοχή γύρω από τα Νέα Στύρα δεν προσφέρεται μόνο για βουτιές και (δεδομένα) καλό φαγητό. Εδώ κοντά μπορείτε να έχετε και εναλλακτικές εμπειρίες που σχετίζονται με σε μεγάλο βαθμό άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας.
Όπως για παράδειγμα τα περίφημα Δρακόσπιτα ή το ελληνικό Stonehedge όπως το αποκαλούν. Μιλάμε για γιγάντιες κατασκευές ηλικίας περίπου 2.500 ετών που ακόμη δημιουργούν πονοκέφαλο σε αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες σχετικά με την λειτουργικότητά τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Σε κάθε περίπτωση, ο απλός λαός λόγω του μεγέθους τους τα ονόμασε έτσι θεωρώντας ότι ήταν κατοικία πελώριων δράκων!
Συνολικά έχουν καταγραφεί 25 τέτοια Δρακόσπιτα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και κοντά στα Νέα Στύρα μπορείτε να βρείτε τρία από αυτά. Θα χρειαστεί να διανύσετε με το αμάξι μια απόσταση που από ένα σημείο και μετά καλύπτεται από χωματόδρομο και στη συνέχεια να ανηφορίσετε για περίπου 800 μέτρα για να θαυμάσετε και εσείς αυτό το μυστήριο του ελλαδικού χώρου.
Παράλληλα, ενδεχομένως συνδεδεμένες με αυτές τις μεγαλιθικές κατασκευές, είναι και οι Σαρκοφάγοι των Μεσοχωρίων, που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι τάφοι των δράκων! Όποια κι ένα είναι η αλήθεια, το μόνο σίγουρο είναι αυτό που αναγράφεται σε ταμπέλα τοποθετημένη από τις Αρχές που λέει ότι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Σπαρτιά το 1950 και ήταν –δυστυχώς- ήδη συλημένες.
Φωτογραφίες από tripadvisor