Τέλος εποχής: Ο λόγος που οι Έλληνες ξενοδόχοι σκέφτονται να απαγορεύσουν τον μπουφέ στο πρωινό

Τέρμα οι σπατάλες

Ανάμεσα στα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν εμάς τους Έλληνες είναι και η συμπεριφορά μας σε ό,τι αφορά στο πρωινό. Οι περισσότεροι όσο είμαστε στα σπίτια μας, αδιαφορούμε πλήρως για το πρώτο και κατά πολλούς σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Οι πιο πολλοί περιοριζόμαστε σε έναν καφέ, συνήθως συνοδεία τσιγάρων, εφόσον μιλάμε για καπνιστές και αυτό είναι όλο.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν άρδην όταν οι ίδιοι άνθρωποι βρεθούμε ενώπιον του μπουφέ ενός ξενοδοχείου στις διακοπές. Εκεί ξυπνούν όλα τα… κατοχικά σύνδρομα που φαίνεται ότι μας έχουν μεταφερθεί από παλιότερες γενιές μέσω του dna. Πολλές φορές το θέαμα αγγίζει ή και ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας, με διάφορους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να γεμίσουν το πιάτο τους με οτιδήποτε βρουν μπροστά τους.

Έτσι καταλήγουν να κυκλοφορούν με ένα… λόφο από φαγητά, τα πιο πολλά εκ των οποίων δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους και είναι και ιδιαίτερα αμφίβολο και το αν θα καταναλωθούν κιόλας. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η κατάσταση σύντομα ίσως να αποτελέσει παρελθόν.

Πάνε στα σκουπίδια…

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το φαγητό το οποίο φυσικά δεν καταναλώνεται, καταλήγει δυστυχώς στα σκουπίδια… Πέρα από το ηθικό του πράγματος, προκύπτουν και άλλα δύο ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με την κατασπατάληση πόρων και το άλλο φυσικά με την οικονομία και την κερδοφορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών) υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση πάνω από 1.000.000.000 (ναι, μιλάμε για 1 δις) τόνοι φαγητού πετιούνται στα σκουπίδια. Και από αυτήν την τεράστια ποσότητα περίπου το 1/3, για την ακρίβεια το 28%, προέρχεται γενικότερα από τον χώρο της εστίασης.

Φυσικά αυτά δεν είναι νούμερα που αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα όλον τον πλανήτη, όμως και η δική μας χώρα σχετίζεται με το πρόβλημα εξαιτίας των συμπεριφορών μας.

Αλλαγή στάσης

Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρηθεί μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού ώστε να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος και να μεταβάλει προς το καλύτερο τις διατροφικές συνήθειές του.

Ήδη σε αρκετά ξενοδοχεία και διάφορες αντίστοιχες μονάδες τοποθετούνται σχετικές σημάνσεις που στόχο έχουν την ενημέρωση των πελατών τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αλυσίδα των Novotel, που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, με πινακίδες να ενημερώνουν «Είμαστε ενάντια στην σπατάλη».

Με ανάλογες κινήσεις και πρωτοβουλίες οι υπεύθυνοι του χώρου θεωρούν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοιες ενέργειες, χωρίς να ληφθούν πιο… ακραία μέτρα.

Ήδη την τελευταία δεκαετία η κατάσταση δείχνει να είναι σαφώς βελτιωμένη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν αρκετοί ξενοδόχοι, οι οποίοι παράλληλα δεν φαίνεται να συναινούν στην άποψη για πλήρη κατάργηση του μπουφέ στα καταλύματά τους και την αντικατάστασή του με ένα πρωινό τύπου a la cart.

Υπέρ του μπουφέ, αλλά με μέτρο

Όσοι αντιτίθενται σε αυτήν την θέση υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Όπως λένε, τώρα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού της σπατάλης μέσα από την διάθεση των προϊόντων σε εργαζόμενους στο ξενοδοχείο, σε ΜΚΟ ή και επανατοποθέτησής τους, πάντα στη βάση υγειονομικών κανόνων.

Σε αντίθετη περίπτωση ό,τι δεν φάει ο πελάτης αναγκαστικά θα καταλήγει στα σκουπίδια, οπότε κατά πάσα πιθανότητα οι… λατρεμένοι μπουφέδες θα παραμείνουν στις θέσεις τους, αλλά εικόνες με υπερβολικά φορτωμένα πιάτα μάλλον θα εκλείψουν δια παντός.