Σουηδία
Βρείτε μας στο

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί πολύ στα social media μια φωτογραφία που δείχνει τα κρούσματα και τους θανάτους σε Ελλάδα και Σουηδία και αρκετοί τη χρησιμοποιούν ως ένδειξη της κακής πολιτικής που συνεχίζει να ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σε τούτο εδώ το σάιτ έχουμε ασκήσει άπειρες φορές κριτική στην κυβέρνηση, έχουμε μιλήσει για την απαράδεκτη εμμονή της να ξοδεύει λεφτά για την αστυνομία και περιπολικά ή εσχάτως αμυντικό εξοπλισμό, ενώ δεν έχει ενισχύσει επί της ουσίας το ΕΣΥ.

Είναι σαφές πως σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο πανδημίας δεν υπήρξε η κατάλληλη αντιμετώπιση ως προς το σύστημα υγείας, αλλά και την παιδεία. Είναι επίσης σαφές πως κρίνεται ως τουλάχιστον παράδοξο να υποχρεώνονται οι υγειονομικοί να κάνουν το εμβόλιο, αλλά την εκκλησία και τα σώματα ασφαλείας δεν τα αγγίζει προς το παρόν το νομικό πλαίσιο.

Αυτά είναι δεδομένα, δεν χωρούν αμφισβήτηση. Όμως, πώς σχετίζεται η ανοσία της αγέλης που επέλεξε η Σουηδία με την σωστή κριτική προς την κυβέρνηση; Πώς οι λιγότεροι θάνατοι που έχει η Σουηδία αποτελούν το απόλυτο δείγμα για το ότι τα lockdown δε λειτουργούν;

Κορωνοϊός: Η φωτογραφία που συγκρίνει την Ελλάδα με τη Σουηδία αγνοεί έναν αριθμό

Αυτή η φωτογραφία που κυκλοφορεί, περισσότερο ως λαϊκίστικο επιχείρημα που βολεύει ένα αφήγημα λειτουργεί, παρά ως χρήσιμο για την κριτική προς την κυβέρνηση.

Ναι, η Σουηδία έχει λιγότερους νεκρούς από την Ελλάδα. Αλλά σε τι αναλογία; Γιατί η Σουηδία έχει ξεπεράσει το 1.15 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ η Ελλάδα είναι κάπου κοντά στις 660.000. Η φωτογραφία υποτίθεται ότι θέλει να υποστηρίξει πως η Σουηδία και η Ελλάδα είχαν διαφορετική πολιτική με ίδιο αποτέλεσμα.

Είναι ίδιο το αποτέλεσμα; Στους νεκρούς πάνω κάτω ναι. Θα ήταν όμως ίδιο αν είχαν ακολουθήσει την ίδια πολιτική; Πόσα κρούσματα και νεκρούς θα είχε η Ελλάδα αν εφάρμοζε ακριβώς ότι και η Σουηδία, ενώ έχει 10 φορές χειρότερο σύστημα υγείας και έχει σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού (81 έναντι 25 ανά τετραγωνικό χλμ.);

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Η Σουηδία έχει σύμφωνα με το Business Insider, 10 φορές μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών σε σχέση με τα κρούσματα, σε σύγκριση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Αυτό αποκρύπτεται τεχνηέντως από όσους αναρτούν αυτή τη φωτογραφία. Ναι, το lockdown από Νοέμβριο μέχρι Μάιο έγινε πάνω σε λάθος βάσεις και σε αυτό το διάστημα δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ.

Όπως αποκρύπτεται και η κατάσταση των κρουσμάτων. Σε ένα καλό σύστημα υγείας και για ένα έθνος με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και καλό επίπεδο ζωής, διαφορετική είναι η ένταση της νόσησης. Πέρα από τους θανάτους δηλαδή, ποιος ξέρει πόσοι παραπάνω άνθρωποι θα είχαν μακροχρόνια προβλήματα από τη νόσηση, αν η Ελλάδα είχε 1.15 εκατομμύρια κρούσματα…

Είναι κανείς από εμάς τόσο σίγουρος ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ σε δυναμικό και ΜΕΘ θα μείωνε τόσο δραματικά τους νεκρούς;

Γιατί η διαφορά μας με τη Σουηδία δεν οικοδομήθηκε μέσα στην πανδημία. Έχει οικοδομηθεί 40-50 χρόνια τώρα. Η Σουηδία διαθέτει ένα τρομερό σύστημα υγείας και είχε τη δύναμη να αντέξει την πίεση.

Πιστεύει κανείς από εμάς ότι η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη δύναμη; Είναι επομένως ένα ερώτημα το γιατί δεν την έχει. Έχοντας πάντοτε στο νου τις διαφορές νοοτροπίας για τις δύο χώρες, μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η απόσταση δεν εμφανίστηκε ξαφνικά την πρώτη μέρα πανδημίας ή με την παρούσα κυβέρνηση. Υπάρχει με τις τελευταίες 10-11 κυβερνήσεις της Ελλάδας. Της παρούσης συμπεριλαμβανομένης.

Η ποιότητα ζωής επίσης των Σουηδών σε σχέση με τους Έλληνες είναι διαφορετική κι αυτό δεν είναι ζήτημα μόνο κράτους, αλλά και ατομικής επιλογής. Είμαστε ένα έθνος απομακρυσμένο από την υγιεινή διατροφή και στον 21ο αιώνα ενδώσαμε σε όλο το junk που υπάρχει. Το κάναμε καθημερινότητα μας μέχρι ο κορονοϊός να μας δείξει ότι πρέπει να το πάρουμε αλλιώς.

Δεν είναι γνώρισμα της παρούσας κυβερνητικής κατάστασης η απόσταση που μας χωρίζει από τους Σουηδούς. Είναι κάτι που εξελίσσεται για δεκαετίες. Δε θα μπορούσε λοιπόν να ακολουθηθεί μια τακτική της πλήρους ελευθερίας, ειδικά στους πρώτους 3-4 μήνες της πανδημίας.

Τα lockdown έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, αλλά στην Ελλάδα συνέβη αυτό επειδή είναι, δικαίως, χαμηλή η εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό και έγιναν με λάθος τρόπο. Γιατί επιλέγεται ως παράδειγμα η Σουηδία και όχι η Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα; Γιατί εστιάζουμε στη χώρα με το 1.15 εκατ. κρούσματα και όχι σε αυτήν με τα μερικές χιλιάδες κρούσματα;

Εκείνο που επίσης λείπει από τη φωτογραφία, η οποία έχει σε μεγέθυνση τον αριθμό των νεκρών, είναι πως οι Σουηδοί που είχαν ανοσία της αγέλης, είναι πως αν η Σουηδία είχε κάνει lockdown, θα είχε κάτω από 3.000 νεκρούς, πολύ κοντά στους 2.663 της Δανίας, τους 1.048 της Φινλανδίας και τους 861 της Νορβηγίας.

Χώρια του ότι υπάρχει ένα ποσοστό 20-25% απ΄όσους νόσησαν, οι οποίοι έχουν προβλήματα από τη νόσο (λεγόμενη long covid) και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ξανά, πιέζοντας περαιτέρω το σύστημα υγείας της χώρας.