Ertflix Η Μπαλάντα
Βρείτε μας στο
Editorial

«Ο Μπισμπίκης σας πείραξε ρε;»

Στη χώρα όπου αν δε γίνουν όλα, δεν πρέπει να γίνει τίποτα

Πριν μερικές ημέρες, πολλές ιστοσελίδες είχαν σε περίοπτη θέση μια είδηση που έδειχνε τη Δέσποινα Βανδή να αφιερώνει ένα τραγούδι στον Μπισμπίκη και να του δίνει ένα φιλί. Ο Μπισμπίκης στέκεται μπροστά στην πίστα και την κοιτάζει.

Όλοι εστίασαν στον έρωτα, στον μεταξύ τους ρομαντισμό. Υπήρξαν, ευτυχώς, κάποιοι, λίγοι δυστυχώς, που εστίασαν λίγο πιο δεξιά και χαμηλότερα. Στο δεξί χέρι του Μπισμπίκη υπήρχε ένα τσιγάρο αναμμένο.

Εξ όσων θυμάμαι, ισχύει ακόμα σε αυτή τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος που απαγορεύει το τσιγάρο σε κλειστούς χώρους. Δεν εφαρμόζεται όμως ποτέ. Ειδικά σε μπουζούκια, αν τολμήσεις να ζητήσεις να σβήσει κάποιος το τσιγάρο, παίζει να σε δείρουν κι από πάνω γιατί αναπνέεις τον καρκινογόνο αέρα τους.

Έχω πια απελπιστεί με την ασέβεια προς την υγεία του διπλανού που δείχνουν οι καπνιστές και γι΄αυτό δεν θα κάτσω να αναλύσω τα περί υποταγής στον νόμο.

Θέλω να ασχοληθώ με τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, σε μια από τις οποίες ανήκει σίγουρα ο Μπισμπίκης. Μπορεί να ανήκει και σε δεύτερη ή και στις τρεις.

Κατηγορία 1η: Οι «όλοι το κάνουν, εγώ σας πείραξα;»

Είναι η κλασική λογική παιδιού δημοτικού. Κάνεις κάτι λάθος, η δασκάλα σε επιπλήττει και η αντίδρασή σου είναι να στρέψεις την προσοχή στο λάθος άλλου, όχι να παραδεχτείς το δικό σου και να πεις συγγνώμη.

Πολλοί, βλέποντας την αντίδραση του Πλεύρη που με αφορμή τη φωτογραφία του Μπισμπίκη με τσιγάρο, δεσμεύτηκε για πρόστιμο στον ηθοποιό και το μαγαζί, ενοχλήθηκαν. Ενοχλήθηκαν γιατί θεωρούν ότι ο Μπισμπίκης είναι κάτι σαν εξιλαστήριο θύμα. Ενοχλήθηκαν γιατί διακατέχονται, όπως πολλοί, από αυτή την παιδική λογική.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Σε τούτη τη χώρα δεν πρέπει να ξεκινήσει η κάθαρση και η νομιμότητα πουθενά, γιατί κάποτε δεν υπήρχε. Αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 καπνιστές σε εσωτερικούς χώρους, δεν πρέπει να τιμωρηθεί κανείς, αν δεν τιμωρηθούν όλοι ταυτόχρονα. Με τη λογική αυτή, να μην μπαίνουν βιαστές και παιδεραστές στη φυλακή, γιατί δεν είναι όλοι μέσα. Πρώτα να τους πιάσουν  όλους και μετά να βάλουν και αυτούς που έβαλαν.

Γιατί, ως γνωστόν, έτσι λειτουργεί ο νόμος. Η τιμωρία δεν πρέπει να ξεκινάει ποτέ, αν δεν ξεκινάει ταυτόχρονα προς όλους τους παραβάτες.

Κατηγορία 2η: Οι υπερασπιστές των εμβολίων, οι αντιεμβολιαστές και η επιλεκτική τους ευαισθησία

«Οι αντιεμβολιαστές να σεβαστούν την υγεία μας και ή να κάνουν το εμβόλιο ή να αποκλειστούν από κλειστούς χώρους». Αυτό λεγόταν πέρσι τέτοια εποχή, όταν ετέθη το ζήτημα του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων. Το έλεγαν οι υπέρ των εμβολίων. Και μετά, αυτοί που θίγονταν γιατί δεν σέβονταν οι ανεμβολίαστοι την υγεία τους, άναβαν τσιγάρο μέσα σε κλειστούς χώρους, δίπλα σε μη καπνιστές και έδειχναν πόσο σεβασμό έχουν για την υγεία των άλλων. Οι αντιεμβολιαστές τους ενόχλησαν…

Υπάρχει κι η ανάποδη ανάγνωση. «Δε θα βάλω εγώ αυτό το πράγμα στον οργανισμό μου, σεβαστεί την αυτοδιάθεση του σώματος μου», φώναζαν οι αντιεμβολιαστές. Εσείς, να υποθέσω, σέβεστε την αυτοδιάθεση των σωμάτων των μη καπνιστών όταν καπνίζετε με ευκολία μέσα στα μούτρα τους σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Τα εμβόλια θα σας χαλάσουν τον οργανισμό.

Κατηγορία 3η: Οι μόνιμα ενοχλημένοι με την παρανομία

Τους βλέπεις να γκρινιάζουν για κάθε τι που φτάνει στ΄αυτιά τους και θεωρούν ότι τους βλάπτει. Και λίγο μετά, ανάβουν τσιγάρο σε κλειστό χώρο γιατί μάλλον είναι κάποιου είδους επανάσταση για την οποία δε μας ενημέρωσαν οι ποπολάροι. Τους ενοχλεί η ανομία, αλλά όχι όταν θα έρθει η στιγμή να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης θα βγει κάποια στιγμή να κατακρίνει το κράτος, την εξουσία, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά με ευκολία θα πάει να ανάψει το τσιγάρο του σε έναν κλειστό χώρο και δεν θα δώσει και δεκάρα τσακιστή γιατί «το κάνουν όλοι, εγώ σας ενοχλώ;».

Τι να κάνουμε κύριε Μπισμπίκη, οι όλοι δεν είναι διάσημοι. Καλώς ή κακώς, επιλέξατε κάτι που έχει προβολή. Εκτίθεστε περισσότερο, άρα θα κριθείτε περισσότερο. Άδικο; Αν με ρωτάτε, ναι. Αλλά αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο στα εις βάρος σας, αλλά και στα υπέρ σας.

Εικόνες όπως αυτή με τον Μπισμπίκη με τσιγάρο, θα έπρεπε να δείχνουν σε όλους ότι οκ, καλή η αποθέωση και η αγάπη και όλα τα συναφή, αλλά όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που με τόση ευκολία δείχνει ασέβεια και αδιαφορία προς τον νόμο – γιατί αυτό είναι ένα τσιγάρο αναμμένο μέσα σε κλειστό χώρο – κάθε αποθέωση πάει βολτίτσα στο πάρκο.

Οπότε, ακόμα κι αν δε γίνονται έλεγχοι για να τιμωρηθούν όλοι – που είναι χιλιάδες – ας τιμωρηθούν έστω κάποιοι, γιατί σίγουρα από 1.000 καπνιστές σε κλειστό χώρο, είναι καλύτεροι οι 900. Κι ίσως 50-100 από τους 900 να φοβηθούν από τους 100 που πιάστηκαν.

Κι ίσως οι 100 που πιάστηκαν, έστω από αυτή την παιδιάστικη λογική, να καταγγείλουν εκδικητικά τους άλλους 900 και να φαγωθούν μεταξύ τους, για να μη μπαίνουμε εμείς οι μη καπνιστές σε απολογία κάθε φορά επειδή ζητήσαμε σε κάποιον να σβήσει το τσιγάρο του.