Η γυναικοκτονιά στους Αγίους Αναργύρους εκθέτει τις πάμπολλες ανεπαρκειες της ΕΛ.ΑΣ.
Βρείτε μας στο

Ακόμα κι αν ανήκεις σε αυτούς που δεν αποδέχονται τον όρο γυναικοκτονία, δε μπορεί παρά να βγήκες από τα ρούχα σου και να θέλησες να σπάσεις πράγματα ακούγοντας για την δολοφονία της 28χρονης στους Άγιους Ανάργυρους.

Κι αν δεν ένιωσες έτσι, τότε καλό είναι να κοιταχτείς γιατί ή όψιμος γυναικοκτόνος είσαι ή αστυνομικός. Που δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά, όπως φάνηκε, μιας και μπορεί ο 39χρονος να μαχαίρωσε και να σκότωσε την 28χρονη, αλλά πριν συμβεί αυτό, την είχαν καταδικάσει σε θάνατο οι δύο γυναίκες αξιωματικοί που της αρνήθηκαν τη συνοδεία περιπολικού και ο φρουρός στο ΑΤ.

Ένας φρουρός που ρεπορτάζ του ALPHA αναφέρει πως είχε προφυλακιστεί για υπόθεση με πλαστές ταυτότητες (ούτε από αυτό ξαφνιαζόμαστε) και μια αξιωματικός, η μία από τις δύο, που είναι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA, επόπτρια των ΑΤ της περιοχής και αρνήθηκε το διαθέσιμο περιπολικό για να πάει σπίτι της την 28χρονη.

Μαζεύτηκαν πολλές ανεπάρκειες, όλες τους με ρίζα δομικά προβλήματα της αστυνομίας, ώστε δεν γίνεται με τίποτα να ησυχάσουμε επειδή ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τρεμάμενη φωνή, βγήκε στην ΕΡΤ να πει ότι θα ερευνηθεί η υπόθεση και αν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα που έχουν εκπαιδευτεί 17.000 αστυνομικοί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι σαν το ψάρεμα και τα ψάρια. Δώσε σε κάποιον ψάρια και θα σε έχει πάντα ανάγκη για να τον ταΐζεις και την επόμενη μέρα πάλι θα πεινάει. Μάθε του να ψαρεύει και δε θα ξαναπεινάσει ποτέ.

Το Υπουργείο δεν έμαθε ποτέ στους αστυνομικούς να ψαρεύουν, κυρίως γιατί οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν πολυθέλουν να ψαρέψουν. Μια χαρά ήταν μωρέ οι άνθρωποι στη βολή τους, τι τους βάζετε να σηκωθούν από την καρέκλα τους στο ΑΤ ή να αφήσουν το πεζοδρόμιο έξω από κάποιο Everest και να πάνε να βοηθήσουν πολίτες σε ανάγκη;

Τι τους αναγκάζετε να ασχοληθούν με ζητήματα που δεν τους αφορούν, ενώ οι άνθρωποι νοιάζονται μόνο αν τους πετύχει καμία ναυτική φωτοβολίδα ή αν τους κόψει τίποτα το κράτος από τα τόσα προνόμια που έχουν;

Δεν ξέρουμε ποιο είναι μεγαλύτερο άβατο, αυτό του Άγιου Όρους ή της ΕΛ.ΑΣ.; Μια φορά τους άγγιξαν τα τελευταία χρόνια κι αυτό επειδή μπήκαν στη χώρα ορδές Κροατών Ναζί και δολοφόνησαν τον Μιχάλη. Ειδάλλως, σιγά μην έπεφταν κεφάλια.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι γεμάτη από ανεπάρκειες κι αυτές δεν αφορούν δράσεις ή εκπαιδεύσεις. Αυτά είναι χρήσιμα, αλλά είναι το δεύτερο στάδιο.

Στην περίπτωση της γυναικοκτονίας στους Άγιους Ανάργυρους απλώθηκαν όλα τα προβλήματα νοοτροπίας και ανικανότητας των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., των αστυνομικών που δεν αναγνωρίζουν τους πολίτες ως αφεντικά τους για να τους προστατεύσουν, αλλά αναγνωρίζουν τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες.

Υπάρχει ξεκάθαρη ανικανότητα αντίληψης μιας κατάστασης από όλα τα πρόσωπα στην αστυνομία, από τον απλό αστυνομικό μέχρι τον αξιωματούχο. Υπάρχει έλλειψη διάθεσης να ασχοληθούν και να μάθουν. Κι υπάρχει κι έλλειψη δομών για να καθοδηγούν τον εκάστοτε αστυνομικό στον οποίο μιλάει μέσω του 100 ή από κοντά ένας άνθρωπος που φοβάται για τη ζωή του.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να γράψουμε πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν η 28χρονη ήταν 28χρονος. Είναι από τις φορές που ακόμα κι αν δεν θες να το πεις, είναι πασίδηλο. Αν ήταν 28χρονος η φωνή του θα ακουγόταν περισσότερο. Κι είναι πιο σοκαριστικό ότι δύο γυναίκες «υπέγραψαν» την δολοφονία της 28χρονης.

Όταν δεν υπάρχει αίσθηση τιμωρίας από τους αστυνομικούς, δεν θα αποκτήσουν ποτέ τη συνείδηση, την αίσθηση της ευθύνης για τον ρόλο τους, δεν θα αντιληφθούν ποτέ με προσοχή την σοβαρότητα μιας κατάστασης γιατί, στο κάτω κάτω, δεν κρίνεται η δική τους ζωή. Δεν έχουν, με απλά λόγια, αίσθηση υποχρέωσης προς κάθε πολίτη.

Δε χρειαζόταν καν περιπολικό. Μια από τις αξιωματικούς ή ο φρουρός, θα έπρεπε να πάρουν το όπλο τους και να πάνε μαζί με την 28χρονη στο σπίτι της ή, καλύτερα, να την κρατήσουν στο τμήμα, να προσπαθήσουν να την ηρεμήσουν και να μην την αφήσουν να φύγει μέχρι να βρεθεί ο 39χρονος που έχει και ποινικό μητρώο.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να υπάρχουν δύο στοιχεία: ανθρωπιά που συνδέεται με την αίσθηση καθήκοντος και ανάβαση από τον βούρκο του παραλόγου που διέπει το ελληνικό δημόσιο, κάθε δημόσια υπηρεσία, δη τα σώματα ασφαλείας.

Για κάποιο λόγο είμαστε βέβαιοι πως οι αστυνομικοί που άκουσαν την 28χρονη, ακολούθησαν το γραφειοκρατικό τους ένστικτο, το οποίο τους έχει εκθρέψει για χρόνια το κράτος. Ακολούθησαν την βαρεμάρα τους.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν παθογένειες που δεν αλλάζουν με το να εκπαιδευτούν 17.000 αστυνομικοί κ. Χρυσοχοΐδη. Αν δεν υπάρχει φόβος, τούτος ο λαός έχει δείξει πως δε συμμορφώνεται.

Ποιος φόβος υπάρχει στην αστυνομία; Της ΕΔΕ; Γελάει ο κόσμος. Σα να βάζουμε έναν ληστή να δικαστεί από ληστές. Θα τον βάλουν φυλακή μόνο επειδή θα τους έχει πάρει τη λεία. Αν όμως τους δώσει μερίδιο, θα τον αθωώσουν. Αυτό είναι η ΕΔΕ στα σώματα ασφαλείας. Λίγο να έχεις ανοιχτά μάτια στον στρατό, το καταλαβαίνεις πανεύκολα.

Σας αποτυπώνουν ως Υπουργό με πολλά κότσια, ως έναν από αυτούς που έχουν κάνει πράγματα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη. Να η ευκαιρία να το επιβεβαιώσετε και να μας βγάλετε λάθος όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Μια κοπέλα πέθανε, φροντίστε η απώλεια της να φέρει καλύτερες μέρες για τις υπόλοιπες. Γιατί αν δεν το κάνετε, αυτή η τρεμάμενη φωνή και η φράση πως σας πονάει αυτό που έγινε, θα αποδειχτούν υποκριτικά και θα έχετε γίνει πολύ χειρότερος από αυτό που ήδη είστε στα μάτια του κόσμου.