Λύγισε μέχρι και ο Πάνος Σόμπολος: Ο πιο άγριος γυναικοκτόνος στα ελληνικά χρονικά προδόθηκε από μια απόδειξη
Βρείτε μας στο

Το καλοκαίρι του 1987 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν μοναδικό θρίαμβο αθλητικής απόχρωσης, την κατάκτηση του EuroBasket από την Εθνική του Γκάλη, του Γιαννάκη κ.λπ.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας θυμούνται επίσης ότι ο ΟΦΗ κατέβασε στην Κρήτη το Κύπελλο Ελλάδας, αφού επιβλήθηκε του Ηρακλή στη διαδικασία των πέναλτι.

Είχε προηγηθεί η Κρίση στο Αιγαίο, η κατάσταση συναγερμού και η περίφημη διαταγή του Ανδρέα Παπανδρέου περί βύθισης του MTA Sismik 1, σε περίπτωση εισόδου του σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Στα δυσάρεστα εκείνου του καλοκαιριού, το πολυήμερο και αφόρητο κύμα καύσωνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες ηλικιωμένοι και άνθρωποι με προβλήματα υγείας, κατά βάση στην Αττική.

Προτού ο υδράργυρος εκτοξευθεί σε θανατηφόρα επίπεδα για περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, το Πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί από ένα άλλο γεγονός.

Στις 25 Ιουνίου 1987, αναζητώντας σε απορρίμματα στα Κάτω Πατήσια, ένας ρακοσυλλέκτης υπέστη σοκ, όταν ανακάλυψε το κατακρεουργημένο σώμα μιας ακέφαλης γυναίκας.

Η Αστυνομία δυσκολεύθηκε αρχικά να ταυτοποιήσει το θύμα. Ο δολοφόνος, όμως, είχε υποπέσει σε ένα σοβαρό λάθος. Σε μία από τις σακούλες με τα ανθρώπινα μέλη, είχε ξεχάσει την απόδειξη ενός κρεοπωλείου. Ήταν ζήτημα χρόνου να συλληφθεί, επομένως αποφάσισε να παραδοθεί, να ομολογήσει και να αποκαλύψει πού είχε πετάξει το κεφάλι.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Παναγιώτης Φραντζής, ετών 27. Το όνομα και η ηλικία του τέρατος που σκότωσε τη 18χρονη σύζυγό του, Ζωή Γαρμανή. Μία πανέμορφη κοπέλα που τότε τελείωνε το Λύκειο και είχε όλη τη ζωή μπροστά της.

Εκείνος τη ζήλευε παράφορα, οι καβγάδες αποτελούσαν συχνό φαινόμενο, ώσπου έγινε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Δύο χρόνια νωρίτερα, πολλά ήταν τα άτομα του κύκλου τους που δεν είχαν πιστέψει στ’ αυτιά τους όταν ενημερώθηκαν ότι το ζευγάρι παντρεύτηκε. Ένας φοιτητής της ΑΣΟΕΕ με ένα 16χρονο κορίτσι… Το μέλλον δεν προδιαγραφόταν καλό, ωστόσο κανένας δεν περίμενε τέτοια έκβαση.

Όπως ανέφερε ο Φραντζής, τη μοιραία νύχτα είχαν τσακωθεί έντονα, έπειτα συνευρέθηκαν ερωτικά και η Γαρμανή τον αποκάλεσε «ανίκανο». Ήταν συνηθισμένο να λογομαχούν, αλλά κατόπιν να εκτονώνονται στο κρεβάτι, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση του δολοφόνου. Εκείνη την καλοκαιρινή βραδιά, όμως, η κατάσταση ξέφυγε πέρα από κάθε όριο.

Ο 27χρονος τη στραγγάλισε και, όταν συνειδητοποίησε ότι είναι νεκρή, πήρε ένα κουζινομάχαιρο κι ένα σφυρί για να την τεμαχίσει σε 11 κομμάτια και να την αποκεφαλίσει. Επί τέσσερις ώρες έκανε αυτή τη μακάβρια διαδικασία, προτού αφήσει τα μέλη της σε κάδο απορριμμάτων. Όταν θα τον ρωτούσαν για την εξαφάνισή της, η απάντηση ήταν έτοιμη: «Με εγκατέλειψε».

Ο Φραντζής παραπέμφθηκε σε δίκη για ανθρωποκτονία απο πρόθεση. Ήταν τέτοια η φρίκη του εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε να εφαρμοστεί η θανατική ποινή ασχέτως αν εκείνη είχε καταργηθεί προ 15 ετών. Ο δε συνήγορος πολιτικής αγωγής τού είχε πει «πήγαινε να αυτοκτονήσεις». Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν έννοιες όπως συζυγοκτονία και γυναικοκτονία. Δυστυχώς τα σοκαριστικά αυτά περιστατικά έχουν αυξηθεί ραγδαία στις μέρες μας.

«Ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Έκανα εμετό όταν την τεμάχιζα, σταματούσα και ξανάρχιζα. Υπήρχε και μια έντονη μυρωδιά από τα αίματα. Καυγαδίσαμε, βγήκα εκτός εαυτού. Την έσπρωξα κι εκείνη χτύπησε στην κόγχη του κρεβατιού.

Όταν έσκυψα να τη σηκώσω, κατάλαβα ότι ήταν νεκρή. Δεν τη στραγγάλισα, δεν είμαι φονιάς. Παραδέχομαι την κατηγορία της προσβολής νεκρού αν και δεν μπορώ να δώσω λογική εξήγηση στην πράξη μου αυτή.

Τύψεις θα έχω σε όλη μου τη ζωή και δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου, που δεν μπόρεσα να δείξω ψυχραιμία, εννοώ τη στιγμή που πέθανε η Ζωή», είπε κατά την απολογία του.

Ο Φραντζής κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και περιυβρίσεως νεκρού, ενώ του επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου καθείρξεως.

Η ιατροδικαστική εξέταση είχε δείξει ότι η Γαρμανή είχε πεθάνει από στραγγαλισμό, ωστόσο εκείνος μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι ήταν ατύχημα, υπογραμμίζοντας ότι την αγαπούσε ακόμα.

Ο δολοφόνος εξέτισε 18 έτη πίσω από τα κάγκελα και τον Οκτώβριο του 2005 αποφυλακίστηκε. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε ότι βγήκε από τη φυλακή «συνεπεία ευεργετικού υπολογισμού 2.316 ημερών εργασίας και αναστολής εκτελέσεως του υπολοίπου της ποινής του». Φήμες λένε ότι όλο αυτό το διάστημα εξασφάλιζε άδειες, προκειμένου να παρακολουθεί μαθήματα στην ΑΣΟΕΕ.

Δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει τη χώρα. Τουναντίον πληροφορίες αναφέρουν ο Φραντζής έχει συνάψει δεσμό με μία γυναίκα και ότι έχουν κάνει οικογένεια. Είναι να απορεί κανείς πώς καταφέρνει να κοιμάται αυτά τα 36 χρόνια. Πώς αντιδρά όταν ενημερώνεται για τις -συχνές- γυναικοκτονίες; Τι σκέφτηκε η τωρινή του σύντροφος, προτού μπει σε σχέση μαζί του; Μια υπόθεση που δεν θα σταματήσει ποτέ να συγκλονίζει το Πανελλήνιο…