Σβαρτσενέγκερ
Βρείτε μας στο
Editorial

Μήπως ο Σβαρτσενέγκερ είναι ο πιο κατάλληλος Πλανητάρχης; [vid]

Οποιοσδήποτε είναι καλύτερος από τον Τραμπ, αλλά ο Άρνι δεν είναι οποιοσδήποτε!

Όταν δεν έχεις αυτό που θες, τότε έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο δρόμους. Ο ένας σου λέει ότι πρέπει να στηρίξεις και να αγαπήσεις αυτό που έχεις. Ο άλλος να κυνηγήσεις την αλλαγή. Από τον Ιανουάριο και μετά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτή τη διχάλα. Και κάθε τι που συμβαίνει δείχνει ότι δεν μπορούν να αγαπήσουν αυτό που έχουν. Γιατί αν αυτό που έχουν είναι το μεγαλύτερο δυνατό, τότε δεν θα έπρεπε να ελπίζουμε για τον πλανήτη. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρα ο πιο ανίκανος πολιτικός που εμφανίστηκε ποτέ στον προεδρικό θώκο της χώρας. Ο Τζορτζ Μπους μπροστά του είναι κράμα Ουάσινγκτον και Λίνκολν. Αν είναι χαζός ή σκόπιμα επικίνδυνος θα φανεί στο μέλλον. Το γεγονός όμως ότι δεν κάνει έχει στρέψει τα βλέμματα σε άλλες λύσεις. Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι μια τέτοια.

Εδώ και πολύ καιρό έχει φουντώσει μια κουβέντα γύρω από τον άνθρωπο που θα πρέπει να διαδεχθεί τον Τραμπ. Τα ονόματα που λέγονται καθημερινά είναι πολλά και είναι εκτός πολιτικού στίβου. Ο Ντουέιν Τζόνσον είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Καμία τριβή με τα πολιτικά και το λόμπι ως τώρα. Κι όμως η ιδέα να κυνηγήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2020 δεν περνάει φευγαλέα από το μυαλό του. Ούτε του κόσμου. Έτσι συνέβη με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Γουίλ Σμιθ, τον Μπιλ Μάρεϊ. Όλοι τους αγαπητοί και με ανθρώπινες πάνω απ΄όλα αντιλήψεις. Υπάρχει ένας που έχει ένα παραπάνω ατού.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ απέχει χιλιόμετρα από εκείνο τον τύπο που βλέπαμε σε ταινίες και θεωρούσαμε αβίαστα ότι έχει μόνο μύες και τίποτα άλλο. Ίσως και να ήταν έτσι. Καμία σημασία δεν έχει στο σήμερα. Ούτε οι αφορισμοί που ακούγονταν όταν εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Ο 70χρονος σχεδόν ηθοποιός και πρώην πολιτευόμενος, έχει μια μεγάλη τριβή στα πολιτική ζητήματα. Και μάλιστα από ένα πολύ πιο πρακτικό μετερίζι. Το να είσαι υπουργός, βουλευτής, πρωθυπουργός, πρόεδρος, γερουσιαστής, σε κρατάει μακριά από τα άμεσα προβλήματα. Ιδίως εκεί, όπου μιλάμε για αντιπροσώπους 5 και 10 εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση μιας πολιτείας ή δημαρχία στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, είναι ένας στίβος που σε μαθαίνει απείρως περισσότερα. Ο Άρνι τα έμαθε και δεν διστάζει να βγει στον δημόσιο λόγο, να φωτίσει τα σκιερά σημεία της καθημερινότητας.

Το βίντεο που έβγαλε για να εξηγήσει στον Τραμπ τι σημαίνει η απαγκίστρωση από την Συμφωνία του Παρισιού είναι ουσιαστικό όσο δεν πάει. Γιατί εκτός του ότι συμπυκνώνει τα βασικά νοήματα και αξίες στις οποίες υπακούνε οι Αμερικάνοι, αλλάζει και τον τρόπο αντιμετώπισης του Τραμπ. Μέχρι και σήμερα, ακόμα και τώρα, κανείς δεν του απευθύνθηκε με διδακτικό τόνο. Όλοι μίλησαν επικριτικά. Δικαίως προφανώς. Αλλά δίχως αντίκρυσμα. Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επέλεξε να του απευθυνθεί με ύφος νουθεσίας. «Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι είναι εύκολο και βολικό να κοιτάτε προς το παρελθόν. Για πολλούς το μέλλον είναι πιο τρομακτικό από το παρελθόν. Αλλά κάποιοι από εμάς ξέρουμε πως είναι ένα μέλλον με καθαρό περιβάλλον και σωστή ενεργειακή πολιτική. Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ».

Τι έκανε πανέξυπνα ο Άρνι; Οι υποστηρικτές της κίνησης Τραμπ θεωρούν ότι η συμμετοχή στην Συμφωνία επέφερε κόστος στον λαό. Με σαφή λόγια ο Terminator τους εξήγησε ότι η τσέπη θα είναι πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα εντός της Συμφωνίας.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά σε έναν κόσμο που ο Σβαρτσενέγκερ θα είχε ηγετική θέση, θα ένιωθα μεγάλες ελπίδες κι αισιοδοξία!

Μήπως ο Σβαρτσενέγκερ είναι ο πιο κατάλληλος Πλανητάρχης; [vid]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Τότε αξίζει να τραγουδάς ρε μάγκα»: Το κόλπο με τα πιάτα που έκανε τον Βασίλη Καρρά άρχοντα της νύχτας