Πριν από 5-6 χρόνια σε αυτή τη θέση πιθανότατα θα βρισκόταν κάποιος Αμερικάνος, κάποιος Βρετανός, κάποιος ξένος γενικότερα. Θα μιλούσαμε όλοι για το πόσο ευφυής ήταν που κατάφερε να φτιάξει ένα θέλγητρο ουσιαστικά για funds που αναζητούν τις ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο και τους έπεισε να του δώσουν ένα τεράστιο ποσό.
Εδώ και μια διετία δεν είναι απίθανο σε τέτοιες ιστορίες να εμπλέκεται ένας Έλληνας. Όπως συμβαίνει με την Data Artisans, μια ελληνική start-up που «γεννήθηκε» το 2014 με «ωοτόκο» τον Κώστα Τζούμα και πλέον βρίσκεται υπό την κατοχή της Alibaba, μιας κινέζικης εταιρείας που στο εξωτερικό την αποκαλούν το Amazon της Άπω Ανατολής.
Ο Κώστας Τζούμας και η εταιρεία του βρήκαν το στοιχείο εκείνο που θα ήθελαν όπως και δήποτε οι εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα. Δεδομένα και ανάλυση τους. Γνώση του όψιμου πελάτη τους με σκοπό να τον εισάγουν στην «κοινότητα» τους και να τον κρατάνε παρέχοντας του αυτό που θέλει πριν συνειδητοποιήσει ότι το θέλει.
Κινήθηκε και κινείται όμως σε ένα πιο κρυφό κομμάτι της διεπαφής. Αυτό της απάτης και της ανάγκης του πελάτη να νιώθει πρωτίστως ασφάλεια στην ψηφιακή του παρουσία στο εκάστοτε brand. Με πιο απλά, ή πιο περίπλοκα λόγια, παρέχει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές.
Σε αυτή τη διάρκεια των 4 ετών η Data Artisans διογκώθηκε γρηγορότερα κι από το προσδοκώμενο, ούσα μια νεοφυής start-up, μια σταχτοπούτα στο Βερολίνο που βρήκε το πανάκριβο και λαμπερό της γοβάκι.
Οι συνεργασίες με το Netflix, την Uber, την ING και φυσικά την κατοπινή μητέρα-εταιρεία την Alibaba, έκαναν την Data Artisans μια όαση για τέτοιους κολοσσούς ως προς τη συλλογή δεδομένων και την αποφυγή διασάλευσης της αξιοπιστίας τους ως πλατφόρμες.
Φτάνοντας στο σήμερα η Alibaba εκτίμησε ότι η Data Artisans μπορεί να της αποφέρει πληθώρα οικονομικών ευκαιριών και ανοιγμάτων που υπερβαίνουν τα εταιρικά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια κινέζικη εταιρεία. Και στην Κίνα ο ιδιοκτήτης κάθε τέτοιου μεγέθους έχει επαφές και συνεργασίες με το κράτος.
Αυτό σημαίνει πως κάθε επενδυτική κίνηση αποτελεί και τμήμα των βλέψεων της Κίνας εν γένει για να εγκαθιδρύσει στα επόμενα χρόνια τη θέση της ως η νέα υπερδύναμη του πλανήτη μας.
Κάπως έτσι λοιπόν, η Data Artisans εκτιμήθηκε στα 90 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό στο οποίο αν προσμετρηθούν οι επενδύσεις που θα γίνουν σε νέα λογισμικά, ανεβαίνει πολύ παραπάνω.
Κεντρική θέση στο πλάνο της Alibaba παίζει το Apache Flink, ένα framework γραμμένο σε Java και Scala που στριμάρει δεδομένα σε μιλισεκόντ χρησιμοποιώντας όσο το δυνατών λιγότερους πόρους. Μάλιστα, για πολλούς στον χώρο της τεχνολογίας είναι το κορυφαίο του είδους του.
Ο Κώστας Τζούμας, ένας άνθρωπος που ολοκλήρωσε το 2007 τις σπουδές του στο Μετσόβιο και έκανε μεταπτυχιακά σε Δανία και Γερμανία, αποτελεί και θα αποτελεί ένα μεγάλο επιχείρημα για τη σημασία των δημόσιων πανεπιστημίων. Θα είναι ένας από τους φάρους που το φως τους θα υπενθυμίζει σε όλους τι μπορεί να πετύχει κάποιος που έθεσε τις βάσεις του εδώ.