Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποιο είναι το εύρος μιας απλής κίνησης που μπορεί να κάνεις στην καθημερινότητά σου; Έχεις σκεφτεί ποτέ τις αλυσιδωτές συνέπειες που έχει αυτή;
Πώς θα ένιωθες αν σου έλεγαν πως το τσιγάρο που επιμένεις να πετάς μέσα στα δέντρα ή στο πεζοδρόμιο και τον δρόμο χωρίς καν να το σβήνεις, είναι η πρωταρχική αιτία για την σταδιακή καταστροφή ενός ζωικού πληθυσμού; Θα μπορούσες να αντέξεις ότι έχεις στην πλάτη σου νεκρά ζώα και μπορεί νεκρούς ανθρώπους;
Αυτή η σκέψη είναι που δεν γίνεται σε κανέναν βαθμό στον μέσο Έλληνα. Γι΄αυτό εξακολουθεί να κάνει αυτές τις φαινομενικά μικρές κι ασήμαντες κινήσεις. Όπως να θανατώνει ζώα που μπορεί να του χαλάνε τη σοδειά, χωρίς να σκεφτεί αν αυτό το ζώο θα συνεχίσει να υπάρχει και γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την καταστροφή της σοδείας.
Τέτοιες διαρκείς κτηνώδεις και κακόψυχες απερισκεψίες βρίθουν στην Ελλάδα και γι΄αυτό έχουμε φτάσει στο σήμερα να αντικρύζουμε μια πανίδα που έχει περισσότερα είδη υπό εξαφάνιση παρά είδη με ακμάζοντα πληθυσμό.
Τα περισσότερα από τα είδη που θα δεις στη συνέχεια, έχουν, εκτός από τους θηρευτές τους, να αντιμετωπίσουν τον άνθρωπο, αλλά και φαινόμενα που προέρχονται εμμέσως ή αμέσως απ΄αυτόν. Όπως για παράδειγμα καταστροφικές πυρκαγιές.
Καρχαρίας
Οι καρχαρίες υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες και συνολικά στη Μεσόγειο μέσα από πολλά είδη όπως η λάμια, ο σαπουνάς κι ο ρυγχοκαρχαρίας. Το “υπάρχουν” βέβαια είναι σχετικό, μιας και είναι γνωστό πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο καρχαρίας βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, με την Μεσόγειο να βιώνει τα χειρότερα. Τα ελληνικά ύδατα δεν είναι σταθερός τόπος για τους καρχαρίες.
Πληθυσμός: Άγνωστος
Ερυθρός Τόνος
Για τον τόνο η τελευταία επίσημη καταγραφή ήταν το 2009. Από τότε και μέχρι σήμερα η υπεραλιεία οδηγεί σε υπέρβαση του ορίου αλίευσης που έχει η χώρα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως λειτουργούν δύο μονάδες πάχυνσης τους με σκοπό την κατανάλωσή τους, στους Εχινάδες και τη Μεσσάρα.
Πληθυσμός: Άγνωστος
Αγριόγιδο
Πληθυσμός: 500-700 (εντοπίζονται σε Πίνδο, Στερέα Ελλάδα)
Λύγκας
Είμαστε βέβαιοι πως όπως κι εμείς, έτσι κι εσείς ξαφνιάζεστε που μαθαίνετε πως εντοπίζεται ο λύγκας στην Ελλάδα. Και ξαφνιάζεστε γιατί έχει υποστεί τέτοια εξόντωση, που πλέον δεν μπορεί κανείς να πει αν εντοπίζεται όντως.
Παλιότερες μαρτυρίες είχαν αναφέρει λύγκα στη Φλώρινα και στον Βάλια Κάλντα, ενώ το 2016 είχε βρεθεί πτώμα λύγκα σε περιφερειακό δρόμο στη Φλώρινα. Ίσως να ήταν ο τελευταίος στην ελληνική επικράτεια…
Πληθυσμός: 100 στα Βαλκάνια – στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη καταγραφή
Μεσογειακή Φώκια
Πρόκειται για ένα από τα δύο ειδή της ελληνικής πανίδας που γνωρίζουν όλοι τον κίνδυνο εξαφάνισης του. Η Μονάχους Μονάχους εντοπίζεται πλέον στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και υπάρχει φυσικά το πάρκο τους στην Αλόννησο.
Οι κυριότερες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι η μείωση τροφής, η τυχαία παγίδευση κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες και η ηθελημένη θανάτωση. Τέλος, μια απτή απειλή για τις Μεσογειακές φώκιες σε ό, τι αφορά την κλιματική αλλαγή είναι η περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας, οπότε και θα χαθούν ενδεχομένως χιλιάδες θαλάσσιες σπηλιές.
Πληθυσμός: 250-300
Κόκκινο Ελάφι
Πληθυσμός: 590 σύμφωνα με έρευνα του 2009 (βρίσκεται κυρίως στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στη Ροδόπη)
Βίδρα
Πληθυσμός: Μη καταγεγραμμένος (εντοπίζεται στην Εύβοια, την Κέρκυρα και την Κεντρική Ελλάδα)
Τσακάλι
Πληθυσμός: 1500 (βρίσκεται σε μεγάλες αγέλες κυρίως στον Έβρο, την κεντρική Μακεδονία, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα και την Πελοπόννησο)
Δελφίνι
Είναι ίσως το θαλάσσιο είδος που κοιτάζει πιο καθαρά την ολική εξαφάνιση από τα ελληνικά ύδατα. Το δελφίνι απαντάται στις ελληνικές θάλασσες με τέσσερα υποείδη: ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), κοινό δελφίνι (Delphinus Delphis), και σταχτοδέλφινο.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του είναι η υπεραλίευση και φυσικά οι θαλάσσιες εξορύξεις που μπορούν να καταστρέψουν τον ηχοεντοπισμό και να το οδηγήσουν στον θάνατο.
Φυσητήρας
Πληθυσμός: Άγνωστος (εντοπίζονται στα ανοιχτά του Ιονίου και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου)
Καφέ Αρκούδα
Χάρη στον Αρκτούρο μπορούμε όλα αυτά τα χρόνια να μαθαίνουμε τις αυξομειώσεις στον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και χάρη στις προσπάθειες αυτής της οργάνωσης υπήρχε μια κάποια σταθεροποίηση του πληθυσμού που μειωνόταν δραματικά για ένα διάστημα.
Πληθυσμός: 350-400
Μαυρόγυπας
Πληθυσμός: 90-100
Καρέτα Καρέτα
Η πασίγνωστη χελώνα που προστατεύεται με επίκεντρο την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο, είναι υπό εξαφάνιση, καθώς έχει μια πλειάδα από εχθρούς, είτε πρόκειται για τους θηρευτές της είτε για τους ανθρώπους.
Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους.
Πληθυσμός: Μη καταγεγραμμένος