Πεταλιοί: Οι «ελληνικές Μαλδίβες» αλλάζουν χέρια
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

Πεταλιοί: Οι «ελληνικές Μαλδίβες» αλλάζουν χέρια

Τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε η διαδικασία του πλειστηριασμού, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αγοραστής.

Ήταν την δεκαετία του ’60 όταν ο γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου, ο επιχειρηματίας Μαρής Εμπειρίκος αγόρασε τμήμα από τα δύο μεγαλύτερα νησιά των Πεταλιών, το Τραγονήσι και το Χερσονήσι και τα δώρισε στα δύο παιδιά του Ανδρέα και Πέρη.

60 χρόνια μετά περίπου, το κομμάτι αυτό, καθώς και το μέρος που ανήκει στον επιχειρηματία Σπύρο Καρνέση, με τον οποίο ο κύριος Εμπειρίκος ήταν συνεργάτες και συμμέτοχοι, βρίσκονται σε πλειστηριασμό έναντι του ποσού των 25,74 εκατομμυρίων ευρώ, κι ενώ η αρχική τιμή εκτίμησης τον περασμένο Νοέμβριο ήταν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ημερών, στα 2,7 εκατομμύρια.

Πρόκειται για την εταιρεία Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε. που θα βγει σε δημοπρασία τον Μάρτιο και οι εκτιμητές υπολογίζουν ότι συνολικά η δουλειά αφορά ένα ποσό πάνω από τα 20 εκατομμύρια, αν και η αξία των κτημάτων και των οικημάτων που έχτισαν οι δύο επιχειρηματίες εκεί, υπολογίζονται συνολικά πιο κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε παλιότερο ρεπορτάζ της, η Καθημερινή ανέφερε πως το 50% των μετοχών που εκπλειστηριάζονταν ανήκε στον κ. Εμπειρίκο και ο λόγος του πλειστηριασμού ήταν η οφειλή του, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προς την Alpha Bank.  Συνολικά, σε αυτό το διάστημα προσφέρθηκαν τρία «πακέτα» μετοχών, που αντιστοιχούν σε 23.499 ονομαστικές, κοινές μετά ψήφου μετοχές, αξίας 59,09 ευρώ εκάστη. Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 46.998 μετοχές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των μετοχών που κατασχέθηκαν εκτιμήθηκε σε 4,05 εκατ. ευρώ, γεγονός που τοποθετεί την αξία των δύο νησιών σε πάνω από 8 εκατ. ευρώ.

Οι Πεταλιοί, αν και υποτιμημένος προορισμός για την πλατιά μάζα, ήταν ακατοίκητοι μέχρι να τους αγοράσουν οι Εμπειρίκος και Καρνέσης, ενώ αποτελούσαν μόνιμο ορμητήριο και για την εφοπλιστική οικογένεια του Δαυίδ, που είχε αγοράσει έκταση στο Χερσονήσι το 2016 και έχτισε πολυτελή έπαυλη. Μάλιστα, το υπάρχον οίκημα που ανακαινίστηκε, ήταν ιδιοκτησία της Παλόμα και του Κλοντ Πικάσο, παιδιών του Πάμπλο. Οι δυο τους ανακαίνισαν τους βασιλικούς στάβλους της βασίλισσας Όλγας και έφτιαξαν ένα θέρετρο με μακρόστενα χρωματιστά δωμάτια, τα οποία διακόσμησαν με διάσημους πίνακες του πατέρα τους, τα οποία και πούλησαν στην κόρη Δαυίδ το 2016.

Δεν είναι όμως το μόνο βαρύ  και με διεθνή αντίκτηπο επώνυμο χάρη στο οποίο μπήκαν στον “χάρτη” αυτές οι δέκα νησίδες, που παλιότερα είχαν πληθυσμό μόνο στη Μεγαλόνησο  και το Χερσονήσι, αλλά ήταν κι είναι σχεδόν ακατοίκητα (Πλαταρούδα, Αυγό, Λουλούδα, Φούντας, Τραγονήσι, Μακρύ, Ποντικονήσι και Λαμπερούσα τα υπόλοιπα νησιά των Πεταλιών).

Η Μαρία Κάλλας είχε εξοχική κατοικία στη Μεγαλόνησο, ενώ στα τιρκουάζ νερά που έχουν αποδώσει στους Πεταλιούς των χαρακτηρισμό “Μαλβίδες της Ελλάδας” ή “Καραϊβική του Ευβοϊκού”, έχουν κολυμπήσει ο Γουίνστον Τσέρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Οι Πεταλιοί βέβαια, που ανήκουν στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στην Κάρυστο, έχουν πολύ πιο απώτερο παρελθόν και ιστορία, μιας και αποτελούσαν μπαλάκι του τένις μεταξύ αξιωματούχων και βασιλικών λίγο μετά την επανάσταση. Ήταν μια εποχή που η Ελλάδα σταματούσε στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού και για να ευχαριστήσει τις Μεγάλες Δυνάμεις οι πολιτικοί της θεωρούσαν πως έπρεπε να τους δωρίζουν εκτάσεις γης αφειδώς.

Έτσι, οι Πεταλιοί που έφεραν άρωμα Οθωμανών, με τον Ομέρ πασά να έχει εκεί τα χαρέμια του, δόθηκαν στον τσάρο Νικόλαο Β’ ως δείγμα ευγνωμοσύνης και παρέμειναν στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας μέχρι το 1960. Το 1867, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Β’ τα είχε κάνει δώρο στην ανιψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο.

Ώσπου πέρασαν στην κατοχή των Εμπειρίκου και Καρνέση και μένει τώρα να δούμε τον Μάρτιο σε ποια χέρια θα καταλήξουν. Το βέβαιο είναι πως με τέτοια ιστορία, εκτός από Μαλδίβες και Καραϊβική, ίσως θα έπρεπε να αποκτήσουν κι άλλα παρατσούκλια, πιο αυτοκρατορικά και βασιλικά που να φανερώνουν ότι τα τιρκουάζ νερά οφείλονται στο γαλαζοαίματο του τόπου!