Εικόνα ξένη στο μάτι: Η πρώτη παραλία στην Αθήνα που έλαβε μέτρα για τον κορωνοϊό, άλλαξε όψη (pics)

Εντελώς... ξένη στο μάτι η εικόνα από την παραλία της Αττικής με τις ομπρέλες σαν σε σκόρπια διαδήλωση

Εδώ και παραπάνω από δύο μήνες έχει καταστεί σαφές ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα.

Κυρίως για τους επαγγελματίες μιας σειράς κλάδων που ασχολούνται με τον τουρισμό – για αυτούς οι νέες συνθήκες πάνε χέρι-χέρι με την ανασφάλεια – πρακτικά όμως για όλο τον κόσμο, από την επιρροή στο πλάνο διακοπών έως τη ματαίωση μιας απλής επίσκεψης σε τοπική παραλία.

Προφανώς είναι πολλοί αυτοί που για λίγο καιρό τουλάχιστον θα προτιμήσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους αποφεύγοντας αυτό που έκαναν πέρσι τον ίδιο καιρό, την εξόρμηση δηλαδή για βουτιές και ηλιοθεραπεία. Και αυτό διότι τα ζητήματα που απασχολούν τους λάτρεις της θάλασσας σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού και ενόψει της θερινής περιόδου είναι αρκετά.

Η επαφή του σώματος με την άμμο στις παραλίες, η χρήση ξαπλώστρας, η απόσταση από τους υπόλοιπους λουόμενους και το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι ορισμένα απ’ αυτά και οι ειδικοί ήδη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται δημόσια, κάνοντας τις πρώτες επισημάνσεις. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αδαμαντία Ευστρατίου, ξεκάθαρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ούτε από την άμμο, ούτε από το νερό, τονίζοντας ότι ο «SARS-CoV-2 δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες θερμοκρασίες πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου, ακόμη και στις 10 το πρωί».

Τι γίνεται όμως με το ενδεχόμενο να βήξει κάποιος πάνω μας και γενικώς με τον κίνδυνο του συνωστισμού στις παραλίες; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τήρηση των φυσικών αποστάσεων παραμένει αναγκαία και αυτό θα διαμορφώσει αναλόγως την εικόνα των οργανωμένων παραλιών. Για μια τετραμέλη οικογένεια που θα «κατασκηνώσει» κάτω από μια ομπρέλα θα πρέπει για παράδειγμα να εξασφαλιστεί μια περιοχή 20 τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι η εικόνα των πλαζ θα είναι φέτος πολύ διαφορετική, με πολύ λιγότερες ξαπλώστρες και ομπρέλες σε χώρους που έως και πέρσι «έπηζαν» από αυτές.

Μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ισχύσει φέτος στις ελληνικές (και όχι μόνο βέβαια) παραλίες μας έδωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, μετά τις απαραίτητες επεμβάσεις και τροποποιήσεις που έκανε ο δήμος στην παραλία της πόλης. Ο δήμαρχος δημοσίευσε τις σχετικές φωτογραφίες στο Facebook και η εικόνα είναι πράγματι εντελώς «ξένη» στο μάτι, σαν να… ξεφύτρωσε στη Γλυφάδα μια καινούρια παραλία.

«Σαν κέντημα στην άμμο! Αυτό που βλέπετε είναι η παραλία της Γλυφάδας σήμερα. Μετά από πάρα πολλή δουλειά. Νέα άμμος, ομπρέλες με αποστάσεις, αποδυτήρια, ντουζιέρες, παγκάκια – όλα στη θέση τους!», έγραψε στην ανάρτηση του ο κ. Παπανικολάου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στον κόσμο να απολαύσει με ασφάλεια το μπάνιο του. «Οι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες μας, ανοιχτές και ελεύθερες όπως πάντα, είναι παντέτοιμες να υποδεχθούν τους λουόμενους, με αυστηρούς πλέον κανόνες ασφαλείας και υγιεινής. Με όλη μας την αγάπη αλλά και την καθημερινή μας φροντίδα, σας περιμένουμε για τις πρώτες βουτιές στη Γλυφάδα μας».

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο δήμαρχος Γλυφάδας είχε προαναγγείλει τι ριζική αλλαγή όψης όλου του παραλιακού μετώπου, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη ανάπλαση που έγινε ποτέ. «Η παραλία μας θα γίνει μία από τις καλύτερες παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα! Με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, πράσινο, χώρους αναψυχής, χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά μας και πολλά ακόμα», είχε αναφέρει σε post της 11ης Οκτωβρίου  ο Γιώργος Παπανικολάου.

Δεσμεύτηκε τότε ότι το νέο παραλιακό μέτωπο «θα αναβαθμίσει συνολικά και θα τονώσει εμπορικά, αισθητικά και τουριστικά την πόλη ως πρωτεύουσα της νέας Αττικής Ριβιέρας». Φυσικά δεν φανταζόταν τότε ότι τα σχέδια, τουλάχιστον σε ότι αφορούν την αμμώδη έκταση της περιοχής, θα έπρεπε να μεταβληθούν άρδην. Ακόμα όμως και υπό το βάρος των νέων έκτακτων συνθηκών, ο δήμος Γλυφάδας πρωτοπορεί ως αυτός που ετοιμάστηκε πιο έγκαιρα απ’ όλους για τη νέα τάξη πραγμάτων σε ότι αφορά την υποδοχή των λουόμενων.