Σχέδιο επαναφοράς: 3 τομείς που το νέο καθεστώς λειτουργίας τους «τελειώνει»
Βρείτε μας στο

Το γνωρίζουμε, πια, όλοι μας. Είναι παγκοίνως γνωστό, είναι κάτι το οποίο έχουμε εκφράσει χιλιάδες φορές: η Ελλάδα- βλέποντας, δυστυχώς, και την «πανωλεθρία» Ιταλίας και Ισπανίας- τα πήγε πολύ καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα αυστηρά, μα αναγκαία, μέτρα έφεραν αποτελέσματα, με το lockdown για περισσότερο από έναν μήνα να δίνει την ευκαιρία στο σύστημα υγείας της χώρας μας ν’ «αναπνεύσει» και να μπορέσει να κρατήσει σε χαμηλά νούμερα τόσο τα κρούσματα, όσο και τους συνανθρώπους μας που δεν τα κατάφεραν.

Η αλλαγή στην στάση της κυβέρνησης και η επακόλουθη χαλάρωση (εν μέρει λογική, μιας και η πληγείσα οικονομία μας έπρεπε να πάρει τα πάνω της), σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων και την (όχι ακριβώς αθρόα, αλλά σημαντική) προσέλευση ατόμων από ξένες χώρες, ανέβασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα καθημερινά κρούσματα Covid-19.

Κάπως έτσι, με την Ελλάδα να φλερτάρει σταθερά με το νούμερο- καμπανάκι των 50 κρουσμάτων/ μέρα, επέστρεψε η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, με τον κ. Χαρδαλιά κάθε Τρίτη ν’ ανακοινώνει τα νέα μέτρα των κυβερνώντων και να κρούει, όπου χρειάζεται, τον κώδωνα του κινδύνου.

K. Χαρδαλιά, γι' αυτήν την εικόνα εν μέσω κορωνοϊού θα μας πείτε κάτι; (Pic)

Το αυτό έπραξε και σήμερα (28/7), καθώς γνωστοποίησε την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το κοινό και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα, φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα 145 ενεργά κρούσματα που βρίσκονται στην Αττική, κάτι που οδήγησε στην απομόνωση 596 στενών επαφών αυτών των 145.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Και ως εδώ, όλα καλά- αν υφίσταται, δηλαδή, η έκφραση «όλα καλά» όταν αναφερόμαστε σε μια αδηφάγο πανδημία. Οι αρμόδιοι φορείς ορθώς αυξάνουν τα μέτρα και εντείνουν τις προσπάθειές τους την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανενόχλητος εκεί έξω. Ωστόσο…

Ωστόσο υπάρχει και το μείζον ζήτημα- που μπορεί να εξελιχθεί, αν δεν έχει εξελιχθεί ήδη, σε ανοιχτή, ζέουσα πληγή- του τι ακριβώς γίνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι εξαγγελίες προ διμήνου έκαναν λόγο για αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, ούτως ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση και συγχρωτισμός στα βαγόνια ή στα λεωφορεία- και, ως εκ τούτου, να μειώνεται και η πιθανότητα ευρείας διασποράς του ιού. Επίσης υποτίθεται ότι θα υπήρχε πρόβλεψη για κενές θέσεις και αυστηρός έλεγχος για τους παραβάτες.

K. Χαρδαλιά, γι' αυτήν την εικόνα εν μέσω κορωνοϊού θα μας πείτε κάτι; (Pic)

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να θεωρήθηκε πως ο κόσμος έχει πάει διακοπές και έχει φύγει από την Αθήνα (αναφέρουμε την πρωτεύουσα γιατί εκεί επικεντρώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με τον covid), με αποτέλεσμα η συχνότητα των δρομολογίων να έχει πάει στα 9-10 λεπτά. Στον ΗΣΑΠ, μάλιστα, πολλές φορές ξεπερνάει και το δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρωτοφανές… τουρλουμπούκι όταν περνάει, επιτέλους, ο ηλεκτρικός.

Αντιγράφουμε, για να γίνει πιο κατανοητή η συνολική εικόνα, τη διαμαρτυρία του Κώστα Στ. στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media. Γράφει σχετικά:

Ήθελα να ήξερα , όλα αυτά τα κυβερνητικά παλληκάρια , επίσημα , ανεπίσημα και τα ρέστα , που “ανησυχούν” για την πανδημία , τις αποστάσεις και όλα αυτά τα νόστιμα και πολύ διδακτικά, έχουν μπει σε τρένο; Έχουν κάνει κανένα δρομολόγιο με τον ΗΣΑΠ; η συχνότητα έχει πάει στα 9-10 λεπτά ….Δεν συζητάω για τους συρμούς… Υπολογίζουν δηλαδή οι άσχετοι , ότι επειδή είναι καλοκαίρι έχει φύγει ο κόσμος διακοπές … Αλήθεια τώρα; που ζείτε ρε παιδιά; ποιές διακοπές;;;όλοι εδώ είναι και πέρνουν το τρένο…Ο ένας πάνω στον άλλον…. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει , μα καμία όμως … Η προηγούμενη κυβέρνηση τα έκανε μπάχαλο στις μεταφορές , ειδικά στα τρένα , ειδικότερα στον ΗΣΑΠ …. Εδώ και έναν χρόνο όμως , έχουμε άλλη κυβέρνηση , η οποία δυστυχώς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα … Όποιος έχει άλλη άποψη , ας έρθει μια βόλτα μαζί μου για δυό τρείς μέρες … Γιατί αν δεν βιώσεις το πρόβλημα , δεν μπορείς καταρχήν να το καταλάβεις και κατά δεύτερον να βρείς και λύση … Και λύση πίσω από ένα γραφείο δεν βρίσκεται ποτέ….. Καλημέρα σε όλους, καλημέρα Χ….

Κι από κάτω, επισύναψε μια φωτογραφία για του αδιαμφισβήτητου λόγου το αληθές:

K. Χαρδαλιά, γι' αυτήν την εικόνα εν μέσω κορωνοϊού θα μας πείτε κάτι; (Pic)

Το ευχάριστο στην συγκεκριμένη φωτό είναι πως άπαντες οι πολίτες φοράνε μάσκα, δείχνοντας πως έχουν καταλάβει πως ο ιός όχι απλά δεν έχει φύγει, αλλά απειλεί να κατασκηνώσει για μεγάλο διάστημα στα μέρη μας.

Και ασφαλώς δεν είναι η διαμαρτυρία ενός πολίτη το πρόβλημα. Το δυστύχημα είναι πως αυτή η εικόνα είναι επαναλαμβανόμενη και συμβαίνει άπειρες φορές στα ΜΜΜ σε καθημερινή βάση.

Αν δεν αλλάξει δραστικά κάτι κι αν τα δρομολόγια συνεχίσουν να είναι στα 10+ λεπτά, τότε φοβόμαστε πως λίαν συντόμως αυτό το 145 θα ενταχθεί στην κατηγορία «Και διηγώντας τα να κλαις», μιας και θα μας φέρνει στο νου άλλες, καλύτερες εποχές…