Κορωνοϊός: Ο κίνδυνος έξαρσης του αριθμού των νοσούντων στα παραθεριστικά στρατόπεδα

Εκεί όπου τα πρωτόκολλα που έχουν επιβληθεί, τηρούνται με επιφανειακό τρόπο.

Αυτή την περίοδο οι καυτές πατάτες που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι δύο, αλλά με πολλαπλές εκφάνσεις. Από τη μία ο κορωνοϊός που βρίσκεται σε έξαρση μεγαλύτερη από το πρώτο κύμα, από την άλλη η Τουρκία, δεν είναι και το πιο εύκολο να είναι αποτελεσματική.

Μέσα σε αυτά ήρθαν και οι καταστροφές στην Εύβοια για να μεγεθύνουν τον Γολγοθά που έχει να ανέβει ο κρατικός μηχανισμός, ιδίως σε επίπεδο οικονομίας που παλεύει να σταθεί και να μην οδηγηθεί σε νέο lockdown.

Παρόλα αυτά, μπορούμε να έχουμε την κριτική ικανότητα να δούμε που υπάρχει συνολική ευθύνη του κράτους και που εμφανίζεται η ατομική ευθύνη. Στο ζήτημα της πανδημίας μπορεί κανείς να εντοπίσει και τις δύο περιπτώσεις.

Το πιο θολό παράδειγμα για να κατανοήσει κάποιος που αρχίζει η ατομική ευθύνη και που η δομική, είναι στα στρατόπεδα. Κι αυτό γιατί στη λογική λειτουργίας των μονάδων του στρατού υπάρχει η σαφής εντολή από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας για να τηρηθούν τα γνωστά μέτρα, όμως η εφαρμογή τους δεν φαίνεται να είναι στον βαθμό που πρέπει.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάτι ανεξέλεγκτο και μη ανιχνεύσιμο άμεσα, βρίσκεται στα στρατόπεδα παραθερισμού, τα γνωστά ως ΚΕΔΑ. Εκεί το μόνο μέτρο που τηρείται είναι μια τυπική θερμομέτρηση στην είσοδο, κι αυτή δεν αφορά τους φαντάρους που μπαινοβγαίνουν, αλλά μόνο τους μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση, στα συγκεκριμένα στρατόπεδα πάνε αντιπρόσωποι των στρατευμάτων για να παραθερίσουν και μαζί έχουν την οικογένεια τους, ενώ έχουν το δικαίωμα να προσκαλέσουν και φίλους σε ορισμένες ώρες. Οι περιπτώσεις στις οποίες όλοι αυτοί περνούν από θερμομέτρηση είναι πολύ λίγες. Αυτό είναι η δομική ευθύνη.

Μέσα σε αυτά τα στρατόπεδα βρίσκεται και η ατομική ευθύνη, καθώς όλοι όσοι διαμένους εντός τους, σπανίως χρησιμοποιούν μάσκες κι ενώ μπορεί να βρίσκονται σε χώρους που υπάρχει συγκέντρωση, όπως στο εστιατόριο.

Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πως ένας μη ελεγμένος φορέας να υπάρξει, το πράγμα μπορεί να ξεφύγει σε βαθμό μη αναστρέψιμο. Ήδη στις αρχές του μήνα έγιναν γνωστές περιπτώσεις νοσούντων στον Βόλο.

Καλό θα είναι επομένως ο ΕΟΔΥ να γίνει πιο αυστηρός και ελεγκτικός στα στρατόπεδα χωρίς να περιμένει να εμφανιστούν ασθενείς πρώτα, αλλά προληπτικά και να κάνει συστάσεις, ενδεχομένως και να προτείνει στο υπουργείο περιορισμό ατόμων σε στρατόπεδα αυτής της μορφής.