Έχει περάσει περίπου μισός χρόνος από τότε που ζήσαμε μια συνθήκη που μόνο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρέπεμπε πριν από την εμφάνιση του Sars-Cov-2.
O εγκλεισμός στα σπίτια και η έξοδος από αυτά μόνο με sms και αιτιολόγηση για την αποφυγή προστίμου, οι άδειοι δρόμοι, τα κλειστά καταστήματα και υπηρεσίες άλλαξαν από τη μία μέρα στην άλλη τις ζωές μας. Κι όμως, εκείνη την περίοδο οι Έλληνες ήταν πιο αισιόδοξοι απ’ ότι σήμερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis.
Ο λόγος είναι ότι σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου το 70% του πληθυσμού της χώρας θεωρούσαν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια «κανονική καθημερινότητα» μέχρι το Σεπτέμβριο που μας… πέρασε. Ενώ τώρα, ένα μήνα μετά από εκείνο το «ορόσημο» μόλις το 18,8% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει», ενώ το 73% εκτιμούν ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες».
Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι την περασμένη άνοιξη το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούσαν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση έφτανε το σχεδόν… καθεστωτικό 86%.
Παρότι η κοινωνία ήταν σε πλήρη ακινησία και οι καθημερινές ειδήσεις για εκατόμβες θυμάτων σε Ιταλία και Ισπανία επέτειναν την παγκόσμια ανασφάλεια για το νέο, τρομακτικό, φονικό ιό. Τώρα, αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 57%. Μπορεί να μάθαμε σε ένα βαθμό να συμβιώνουμε με τον ιό, ωστόσο η πλήρης προστασία από αυτόν έμοιαζε περισσότερο με «κανονικότητα», εν αναμονή των υψηλών θερμοκρασιών και μιας ενδεχόμενης ανακάλυψης «αντίδοτου».
Σε ότι αφορά την ερώτηση αν η ζωή έχει «αλλάξει πάρα πολύ ή αρκετά», το ποσοστό των συμμετεχόντων που έδωσαν καταφατική απάντηση είναι 73,9% – δείγμα της παγίωσης μιας κατάστασης, που σε πρώτη φάση υπήρχε η ελπίδα να αποτραπεί.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα όμως της δημοσκόπησης είναι το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι αν υπήρχε σήμερα διαθέσιμο ένα εγκεκριμένο εμβόλιο από τις υγεινομικές αρχές δεν θα έμπαιναν στον… κόπο να το κάνουν. Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 (41,9%) δήλωσαν ότι θα το απέφευγαν, ποσοστό που προκαλεί απορία για το αντίστοιχο των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ως επικίνδυνο τον ιό.