Κοντινές φθινοπωρινές αποδράσεις -Ναύπλιο
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

Κοντινές φθινοπωρινές αποδράσεις -Ναύπλιο

Ένας ελληνικός παράδεισος επί της ελληνική γης...

Μετά το τέλος του καλοκαιριού, ξεκινήσαμε όλοι να κοιτάζουμε τις επόμενες αργίες. Η 28 Οκτωβρίου πέφτει στη μέση της εβδομάδας, οπότε κάποιοι λίγοι μπορούν να το εκμεταλλευτούν για μερικές μέρες παραπάνω ξεκούρασης και να βρουν ένα μακρινό προορισμό. Για τους υπόλοιπους που απλώς περιμένουν ένα Σαββατοκύριακο έχουμε τον καλύτερο προορισμό, το Ναύπλιο.

Σε μόλις 2 ώρες από την Αθήνα έχετε φτάσει σε μία μαγική και ιστορική πόλη έπειτα από μία υπέροχη διαδρομή. Ειδικά αφού περάσετε την Κόρινθο και στρίψετε προς Τρίπολη θα δείτε μπροστά σας υπέροχα τοπία που θα σας βάλουν αμέσως σε μια πιο χαλαρή διάθεση. Ο δρόμος είναι εξαιρετικά εύκολος και ξεκούραστος ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Μέχρι να φτάσετε θα συναντήσετε πάγκους με ντόπια προϊόντα και πολλά φρούτα μιας και οι περιοχές είναι γεμάτες εσπεριδοειδή. Μπορεί να μην έχει καζίνο αλλά αν έχετε την διάθεση μπορείτε πάντα να παίξετε οnline στη NetΒet. Θα βρείτε πάνω από χίλια παιχνίδια στη στιγμή ακόμα και από το κινητό σας.

Λίγη Μυθολογία

Ιδρυτής της πόλης ήταν ο Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, κόρης του βασιλιά του Άργους Δαναού. Του άρεσε η περιπέτεια και ζούσε σαν θαλασσοπόρος μέχρι που κουράστηκε και αποφάσισε να ριζώσει σε ένα ξεχωριστό μέρος που θα άρμοζε στον γιο του Ποσειδώνα. Από τη Λέρνη της Αργολίδας αντίκρυσε τον κόλπο και την φυσική ομορφιά της περιοχής και αποφάσισε να μείνει εκεί. Μαζί με τους συντρόφους του ίδρυσε το Ναύπλιο και έγινε βασιλιάς της περιοχής. Σαν γιος του Ποσειδώνα ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του χτίζοντας του ένα ναό κοντά στη θάλασσα, στην Ακροναυπλία.

Λίγη Ιστορία

Το Ναύπλιο είναι από τις πιο αρχαίες και ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας. Έχουν ανακαλυφθεί αρχαία ευρήματα της μυκηναϊκής και της γεωμετρικής εποχής. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μείνουν στον οχυρωμένο λόφο εξαιτίας των επιδρομών μέχρι που τον δέκατο αιώνα οι Άραβες το κατέστρεψαν. Έπειτα δούλεψαν σκληρά για να ορθοποδήσουν, με αποτέλεσμα τον επόμενο αιώνα να γίνει εμπορικό κέντρο. Μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε στην κατοχή των Βενετών, οι οποίοι αναγνωρίζοντας την στρατηγική του τοποθεσία το οχύρωσαν και κατασκεύασαν και το Μπούρτζι. Στην Τουρκοκρατία οι Βενετοί δεν άντεξαν την πολιορκία και το παρέδωσαν για να το ανακαταλάβουν μετά από μεγάλη πολιορκία. Έπειτα από πολλές μάχες βρέθηκε πάλι στα χέρια των Τούρκων και με αρχηγό την Μπουμπουλίνα ξεκίνησε πάλι η πολιορκία. Όλα όμως πήραν τον δρόμο τους το 1822 όταν μπήκαν οι Έλληνες κρυφά στο Παλαμήδι και η φρουρά παραδόθηκε. Το 1823 έγινε η έδρα της τότε κυβέρνησης και το 1828 έφτασε ο Καποδίστριας, ξανασχεδίασε την πόλη και δολοφονήθηκε το 1831 μπροστά στην εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα. Μπορείτε να δείτε το σημείο καθώς επίσης και το φαρμακείο που τον ταρίχευσαν(!!!) υπάρχει ανάλογη επιγραφή.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Το 1833 μαζί με άλλους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης βρέθηκε στη φυλακή στο Ναύπλιο στα 63 του χρόνια με την κατηγορία της προδοσίας και ένα χρόνο μετά καταδικάστηκε σε θάνατο για να λάβει τελικά χάρη. Ωστόσο κάτι που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος είναι πως αμφισβητείται πλέον το γεγονός πως η φυλακή του ήταν στο Παλαμήδι και κάποιοι υποστηρίζουν πως ήταν φυλακισμένος στον προμαχώνα του Μιλτιάδη.

Μέρη για να δείτε

Αν σας αρέσει να επισκέπτεστε τα μουσεία τότε το Ναύπλιο δεν θα σας απογοητεύσει. Υπάρχει το Αρχαιολογικό μουσείο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Βασίλειος Παπαντωνίου, το μουσείο κομπολογιού, το Πολεμικό Μουσείο και ένα παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το Μπούρτζι που βλέπετε από μακριά το κατασκεύασαν οι Βενετοί και δημιούργησαν τον Πύργο. Λόγω της θέσης του τον χρησιμοποίησαν σε πολλές επιθέσεις. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φυγαδευθεί δύο φορές. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α αποφάσισε να το αφοπλίσει και να τον κάνει τόπο διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας. Αργότερα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο μέχρι που τελικά έκλεισε.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

 Δραστηριότητες

To γραφικό Ναύπλιο είναι ιδανικό για περπάτημα καθώς είναι γεμάτο πεζόδρομους. Ο καλύτερος περίπατος είναι ο «Γύρος της Αρβανιτιάς». Μπορείτε να κάνετε τον γύρο της πόλης με τα τρενάκια που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι ή να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή άμαξα που σέρνουν τα άλογα.

Είναι γεμάτο από τουριστικά καταστήματα που μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι θέλετε και ιδιαίτερα κομπολόγια. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες στον πεζόδρομο μπροστά από το σχολείο γίνονται διάφορες εκθέσεις βιβλίου και παραδοσιακών προϊόντων.

Αφού κάνετε τον περίπατο σας μπορεί να σταματήσετε για καφέ ή και φαγητό στην πλατεία Συντάγματος ή και στο λιμάνι για να έχετε θέα το Μπούρτζι. Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το καλύτερο ιταλικό παγωτό στα γραφικά στενάκια.

Αν θέλετε μπορείτε να εντοπίσετε τις υπέροχες παραλίες που βρίσκονται κοντά όπως την Καραθώνα, την Αρβανιτιά και τους Μύλους  για να τις έχετε υπόψη σας για το καλοκαίρι που γίνεται χαμός. Μπορείτε επίσης να πάτε και μία βόλτα στο Τολό που βρίσκεται αρκετά κοντά.

Διαμονή

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για διαμονή στην Ακροναυπλία με υπέροχη θέα αλλά και παραδοσιακούς ξενώνες μέσα στην ιστορική πόλη. Επίσης υπάρχουν και πολλές επιλογές και λίγο έξω από το Νάυπλιο καθώς επίσης και στο Τολό. Το σίγουρο είναι πως αξίζει τον χρόνο σας είτε για μία μέρα είτε για Σαββατοκύριακο είτε για πολύ περισσότερο.