Του Νίκου Ρεσπέρη
Σε θέματα ζωοφιλίας και ζωοπροστασίας δεν χρειάζονται πρόλογοι. Ή προσπαθείς εμπράκτως να γίνεις μέρος της λύσης για τις συνθήκες ζωής των αδέσποτων ή μεταβιβάζεις τις δικές σου ευθύνες (εν προκειμένω την υποχρέωση που έχουν οι Δήμοι από το 2013) σε άλλους… Είτε, για παράδειγμα στην επόμενη δημοτική αρχή, είτε σε κάποια φιλοζωική εταιρία, η οποία θέλοντας και μη παίρνει πάνω της όλο το βάρος για τη φροντίδα των τετράποδων φίλων μας…
Έπρεπε να μπούμε στη δεύτερη δεκαετία της νέας χιλιετίας για να αναλάβει κάποιος Δήμος πρωτοβουλία για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Και αυτός είναι ο Δήμος Ηλιούπολης, ο οποίος πρωτοπορεί – σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και όλους τους εθελοντές – στον τρόπο διαχείρισης του πολύ σημαντικού ζητήματος και γίνεται παράδειγμα για όλους τους Δήμους της χώρας μας. Σε σημείο μάλιστα να… σπάνε τα τηλέφωνα του αντιδημάρχου από «συναδέλφους» του, οι οποίοι είτε ζητούν έξτρα πληροφορίες για την οργάνωση και τη διεκπεραίωση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος, ή (κλασικά) ζητούν το… λόγο, γιατί χάλασε τη βολή τους από τη στιγμή που έπρεπε και εκείνοι με τη σειρά τους να αντιδράσουν και να πράξουν αναλόγως.
Για να τα βάλουμε κάτω, ας δούμε τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής Ηλιούπολης από τον Σεπτέμβρη του 2019:
- Δημιούργησε και διαρκώς διευρύνει το επίσημο δημοτικό μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων, εφοδιασμένων με προσωπική ταυτότητα φροντιστή, για τη διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης σε συνθήκες περιορισμού μετακινήσεων και κάτω από την προστασία του Δήμου.
Αξιο αναφοράς ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 160 δημότες της Ηλιούπολης ως φροντιστές αδέσποτων ζώων. Εχουν καταγραφεί πάνω από 3.000 αδέσποτες γάτες σε 200 ενεργές αποικίες που επιβλέπονται από φροντιστές και το Δήμο.
- Χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους πρόγραμμα κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων αδέσποτων ζώων ύψους 50.000 €, με αύξηση της σχετικής ετήσιας δαπάνης περισσότερο από 100%.
Μάλιστα, έγιναν περισσότερες από 300 στειρώσεις το 2020. Προγραμματίζονται άλλες 400 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και θα συνεχιστούν αυξητικά και τους επόμενους μήνες.
- Υλοποίησε έως τώρα 3 διανομές τροφών προς τους φροντιστές του δημοτικού μητρώου και αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησε την 4η διανομή, με συνολική ποσότητα 10 τόνων τροφών.
- Ενίσχυσε με ειδικές τροφές και φάρμακα τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.
- Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι ότι δημιούργησε ένα πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων και νομιμοποίησε με την κάρτα φροντιστή τους εθελοντές από κακόβουλες ενέργειες και με την συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας. Άξιο αναφοράς ότι ήδη έχει γίνει επιτυχημένη διακριτική διαχείριση και επίλυση δεκάδων καταγγελιών κακοποίησης ζώων ή εκφοβισμού των φροντιστών!
Για το 2021 ο Δήμος Ηλιούπολης προγραμματίζει:
*Την εγκατάσταση σκευών σίτισης-πότισης και μικρών σπιτιών για τα αδέσποτα σε αρκετά σημεία του Δήμου.
*Την ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα.
*Την ίδρυση τμήματος Αστικής Πανίδας με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό.
*Καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας φιλοζωικής συνείδησης με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Ως Δήμος αναγνωρίζουμε την τεράστια εθελοντική προσφορά των συνδημοτών μας στην φροντίδα των αδέσποτων, μεθοδικά αναλαμβάνουμε σταδιακά την ευθύνη και το οικονομικό βάρος με ξεκάθαρο στόχο, σύντομα να αποτελεί η Ηλιούπολη πρότυπο φιλοζωικής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων», επισημάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αποστόλης Στασινόπουλος.
Δική μας ευχή και προτροπή στους υπόλοιπους Δήμους είναι να παραδειγματιστούν από την άξια επαίνων πρωτοβουλία του Δήμου Ηλιούπολης. Είναι καιρός να πάψουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα των αδέσποτων ζώων…