Η «Ελπίς» μπροστά του μοιάζει λιακάδα: Το πρωτοφανές ψύχος- τέρας που χτύπησε την Ελλάδα με 100 cm χιόνι στα πεδινά
Βρείτε μας στο

Φαινομενική για τα ελληνικά δεδομένα αναμένεται να είναι η ένταση της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα, κυρίως λόγω της διάρκειας  και της σφοδρότητας που θα έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.

Το κύμα κακοκαιρίας έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα τμήματα πολιτικής προστασίας όλης της χώρας με την πρόβλεψη για σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων να επιβεβαιώνεται. Ακόμα όμως και αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα κύμα κακοκαιρίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο που έζησε η χώρα το 1987 και μάλιστα εν μέσω άνοιξης.

Το κύμα ψύχους και η επέλαση του χιονιά το Μάρτη του 1987 στην Ελλάδα είχαν πρωτοφανή διάρκεια και ένταση.

Τι είχε γίνει τότε; Ο Μάρτης εκείνος ήταν πράγματι φοβερός και τρομερός κλιματολογικά και έχει μείνει αξέχαστος, ιδίως σε όσα παιδιά ηλικίας δημοτικού είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιόνι. Η κακοκαιρία είχε διαρκέσει σχεδόν δύο εβδομάδες και είναι χαρακτηριστικό ότι εντός αυτής της περιόδου χιόνισε 8 φορές μόνο στην Αθήνα (από τις 4 έως τις 9 Μαρτίου και ξανά από 11 έως 13)!

Τα σχολεία φυσικά είχαν κλείσει, καθώς από τη Στερεά Ελλάδα και πάνω χιόνιζε σχεδόν ασταμάτητα σχεδόν επί μία εβδομάδα. Χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να λιώσουν και τα τελευταία χιόνια, σε αυτό το Μάρτη που (αν και άνοιξη εποχιακά…) έμεινε στο θυμικό των πρεσβύτερων ως «Ο χειμώνας του ’87».

Η «Ελπίς» μπροστά του μοιάζει λιακάδα: Το πρωτοφανές ψύχος- τέρας που χτύπησε την Ελλάδα με 100 cm χιόνι στα πεδινά

Η ισχυρότερη χιονόπτωση είχε σημειωθεί την 9η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία το ύψος του χιονιού σε Θεσσαλία και Εύβοια είχε φτάσει στα πεδινά το ένα μέτρο. Σε πολλές πόλεις σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών (κάποια «αντέχουν» έως σήμερα), από τότε που τηρούνται αρχεία. Ενδεικτικά, στη Λαμία ο υδράργυρος έφτασε στο -7, στη Λήμνο στο -6, στο Άργος στο -5 και στη Νέα Φιλαδέλφεια στο -3,6! Στην τελευταία, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μάρτιου 1987 ήταν 11,6 βαθμοί και η μέση ελάχιστη 3,3.

10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της Εθνικής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της

Ρεκόρ είχαν σημειωθεί ακόμα και στον αριθμό των ημερών με ολικό παγετό. Στη Κοζάνη εννιά, στη Φλώρινα οχτώ, σε Λάρισα, Τρίκαλα, Κύμη έξι και σε Τανάγρα, Τρίπολη πέντε. Από το σκηνικό του χιονιά και του παγετού δεν εξαιρέθηκε ούτε η Κρήτη, στην οποία σημειώθηκαν αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις από την 3η έως και τη 12η του μήνα. Για πολλούς Κρητικούς ισχύει το «θυμάμαι τι έκανα το Μάρτη του ‘87», καθώς ήταν από τις λίγες φορές που υπήρξε χιονόστρωση στα βόρεια παράλια του νησιού και στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Σε δύο ημέρες εκείνης της περιόδου η θερμοκρασία στο Ηράκλειο έπεσε στους μηδέν βαθμούς.

Ο Μάρτιος του 1987 ήταν για πολλές περιοχές της χώρας ο ψυχρότερος Μάρτιος τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών. Παράλληλα και ο ψυχρότερος μήνας γενικώς, με βάση τη μέση θερμοκρασία των πρώτων 15 ημερών.