Όχι, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου, κάθε άλλο μάλιστα. O κορωνοϊός, είτε στην original μορφή του, είτε επιδεικνύοντας πόσο ύπουλος είναι – με τις μεταλλάξεις του – εξακολουθεί να σαρώνει σε πολλά σημεία του πλανήτη, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, όπου ο μακάβριος κατάλογος θυμάτων έχει εκτοξευτεί μέσα στον Απρίλιο.
Ακόμα και στην Ελλάδα, που βρίσκεται ενώπιον του ανοίγματος του τουρισμού και της αθρόας εισροής επισκεπτών, η κατάσταση απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί ελεγχόμενη. Οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων παραμένουν σε επίπεδα που υπό άλλες (οικονομικές) συνθήκες ούτε που θα σκεφτόμασταν το άνοιγμα της εστίασης, πιθανόν αυτό και των καταστημάτων.
Όμως, αν στρίψουμε το νόμισμα από την άλλη πλευρά θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι όλα… μαύρα. Η περσινή εμπειρία μας έχει διδάξει ότι όσο περισσότερο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο θα υποχωρεί η επιδημία, καθώς οι κλειστοί χώροι και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας την τροφοδοτούν μανιωδώς. Επιπλέον, φέτος έχουμε ένα όπλο που δεν είχαμε πέρσι και αυτό δεν είναι άλλο από τα εμβόλια. Ένα άλλο παράδειγμα – αυτό του Ισραήλ – δείχνει ότι η κλιμάκωση της εκστρατείας εμβολιασμού μειώνει θεαματικά το επίπεδο των σοβαρών κρουσμάτων νόσησης με covid-19.
Εκτός της προστασίας που λαμβάνουν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, θεωρείται ότι – μολονότι δεν έχουν ασπίδα στη μόλυνση – το ιικό φορτίο που φέρουν σε περίπτωση τέτοιας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλό και άρα ακίνδυνο για την υπόλοιπη κοινότητα (για τις αντίστοιχες περιπτώσεις). Ουσιαστικά τα εμβόλια εξασθενούν, όχι μόνο τη θανατηφόρα ιδιότητα του ιού, αλλά και τη μεταδοτικότητά του.
Σε κάθε περίπτωση όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι στις μεγάλες ηλικιακά και ευπαθείς ομάδες, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στο ζητούμενο, καθώς τα σοβαρά περιστατικά νόσησης θα μειωθούν δραστικά και η πίεση στο ΕΣΥ θα αποσυμφορηθεί. Το καλοκαίρι θα ζήσουμε ένα δεύτερο «κοινωνικό τέλος» της πανδημίας, με την ευχή το ερχόμενο φθινόπωρο τα μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού να αποτρέψουν ενδεχόμενο νέο κύμα.
Το ότι το φως πλέον ημιφέγγει στο βάθος του τούνελ φαίνεται και από το σχεδιασμό της επιτροπής των επιστημόνων σχετικά με τις μάσκες και τα sms στο 13033.
Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΚΠΑ μαζί με τον καθηγητή Νίκο Σύψα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μεταξύ άλλων λόγο για πιθανό τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μασκών από τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.
Όπως είπε, όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και μεταξύ των μέτρων χαλάρωσης που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες από την επιτροπή είναι να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες.
Σε ότι αφορά τα μηνύματα αιτιολόγησης εξόδου από το σπίτι, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση τους έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι από τα μέσα Μαΐου θα ανοίξει επίσημα η τουριστική περίοδος. Διότι δεν γίνεται την ώρα που οι τουρίστες θα σουλατσάρουν… ανενόχλητοι δίπλα μας, εμείς να χρειαζόμαστε ακόμα sms για τις μετακινήσεις. Έτσι, οι δύο ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι (και θα επιλεχθεί μία από αυτές), είναι η 3η Μαΐου, που σηματοδοτεί το άνοιγμα της εστίασης και η 15η Μαΐου, οπότε θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.