1 στους 10 βλέπει βίντεο όταν οδηγάει: Ανησυχητικά στοιχεία για τους Έλληνες οδηγούς
Βρείτε μας στο

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει έρευνα στο 8ο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας για την οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων, η οποία μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει πάει προς το χειρότερο.

Στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από το ίδρυμα «Foundation VINCI Autoroutes» και διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos, έλαβαν μέρος 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, όπου περιέγραψαν τις συνήθειες τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ως προς τους Έλληνες οδηγούς, διαθέτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό (16%) οδηγών που έχουν υποστεί ή βρέθηκαν κοντά στο να υποστούν κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κακή οδηγική συμπεριφορά στο τιμόνι, αλλά και στους… αποπροσανατολισμούς. Η σχέση του Έλληνα οδηγού με το κινητό είναι στα όρια του εγκληματικού, με το 27% των Ελλήνων να το χρησιμοποιεί στη διάρκεια της οδήγησης, την ίδια στιγμή που το ποσοστό στην Ευρώπη είναι στο 22%. Τα τελευταία 5 χρόνια αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 14 μονάδες και δεν είναι το μόνο.

Πριν πέντε χρόνια μόλις το 35% των Ελλήνων ρύθμιζε το GPS κατά την οδήγηση, ενώ το 2020 αυτό το ποσοστό βρέθηκε στο 45%, έχοντας μάλιστα καταγράψει πτώση 2 μονάδων σε σχέση με το 2019. Εδώ είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 43%.

Πολύ υψηλή θέση κατέχουμε στην κατηγορία των οδηγών που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να μιλήσουν με κάποιον, είτε με bluetooth είτε με handsfree είτε με το ηχείο του αυτοκινήτου. Είναι χαρακτηριστικό πως το 57% των Ελλήνων το κάνει συχνά. Υπάρχει ένα ακόμα πιο τρομακτικό στοιχείο: το 53% των Ελλήνων μιλάει στο τηλέφωνο χωρίς ακουστικό ή handsfree, έχει δηλαδή ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο χέρι στο αυτί.

Τέλος, τραγικά υψηλά είναι τα ποσοστά όσων βλέπουν κάποιο βίντεο σε κινητό ή tablet στη διάρκεια της οδήγησης, με το 11% να είναι κατά 4 μονάδες πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας