1.000.000 τουρίστες: Το νησί που έσπασε όλα τα ρεκόρ είναι ο νο1 προορισμός των Γερμανών στην Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Μπορεί το καλοκαίρι να μπήκε εν μέσω μιας πλήρως δικαιολογημένης ανασφάλειας από όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά πλέον που έχει περάσει και διανύουμε για τα καλά το φθινόπωρο μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα: η κανονικότητα στον ελληνικό τουρισμό έχει επανέλθει για τα καλά.

Μπορεί η πανδημία να μην μας έχει απαλλάξει ακόμα από την ενοχλητική της παρουσία, μπορεί να είχαν βάση οι εκτιμήσεις πως όσο το φάντασμα του κορωνοϊού συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσά μας, η ανάκαμψη με βάση τα δεδομένα του 2019 θα είναι μια δύσκολη υπόθεση ωστόσο η πραγματικότητα όχι απλά αποδείχθηκε λανθασμένη αλλά είναι και προφανής ο αριθμός των τουριστών που συνεχίζουν να έρχονται στα ελληνικά νησιά και με το πέρας του Αυγούστου.

Μέσα σε όλη αυτή την αναμφίβολα θετική κατάσταση υπάρχει ένα νησί που είναι μακράν το πιο κερδισμένο της όλης υπόθεσης. Μπορεί να μην αποτελεί «hot» όνομα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη για τους τουρίστες από το εξωτερικό που σκάνε στην Ελλάδα κάθε χρόνο αλλά στον άτυπο ανταγωνισμό με τα έτερα νησιά της Ελλάδας όχι μόνο έχει πάρει κεφάλι αλλά φαίνεται πως είναι με διαφορά το πιο αγαπημένο των ανθρώπων που έρχονται από το εξωτερικό αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αποτελεί τον νούμερο 1 προορισμό των Γερμανών τουριστών.

Ο λόγος για την Ρόδο, η οποία καταφέρνει να παίρνει κεφάλι σε κάθε σύγκριση εξαιτίας του ασύλληπτα ζεστού καιρού που συνεχίζει να έχει παρά το γεγονός ότι το φθινόπωρο έχει «εγκατασταθεί» στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Ρόδο δεν ισχύει αυτό: πρόκειται για ένα νησί που οι θερμοκρασίες του αγγίζουν τους 40 βαθμούς κελσίου διαρκώς και όποιος βρίσκεται σε αυτή ακόμα και αυτήν την περίοδο ξεγελιέται και νομίζει πως βρίσκεται στα μέσα Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι πως ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου που βρίσκεται στην Ρόδο είναι φημισμένος σε όλο τον πλανήτη για αυτό ακριβώς της το χαρακτηριστικό: η Λίνδος είναι η θερμότερη περιοχή της Ελλάδας ετησίως, ξεπερνώντας ακόμα και την Τενερίφη στις Κανάριες Νήσους.

Γενικότερα πάντως, τα υψηλά νούμερα αναφορικά με τον τουρισμό που εκτοξεύτηκαν τον Αυγούστο και έχουν εδραιωθεί και το φθινόπωρο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Είναι ενδεικτικό πως ο Σεπτέμβριος ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε επίπεδο επισκεψιμότητας και αφίξεων και στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, στα οποία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.852 διεθνείς πτήσεις, οι οποίες μετέφεραν συνολικά 624.525 επιβάτες από το εξωτερικό. Κάπως έτσι επετεύχθη ανάκαμψη σε σύγκριση με το «κανονικό» 2019 ύψους 85%!

Συγκεκριμένα, η Ρόδος υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο πάνω από 300 χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό εκ των οποίων η πλειοψηφία προέρχεται από τη Γερμανία και συγκεκριμένα το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 26%. Η Μεγάλη Βρετανία που είναι η δεύτερη χώρα που τροφοδοτεί την Ρόδο με κόσμο απέχει εννέα ολόκληρες μονάδες από τη Γερμανία (17%) ενώ ακολουθούν η Πολωνία, η Ολλανδία και η Τσεχία με 8%, 5% και 4%, αντίστοιχα.

Ποιος ξέρει; Ίσως το 2021 να αποτελέσει για τη Ρόδο μια ιστορική χρονιά, για την αφετηρία της τουριστικής της εκτόξευσης…