ενοίκιο
Βρείτε μας στο

Ενοίκιο στην Αττική. Πονεμένη ιστορία. Τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το ότι η πανδημία δημιούργησε περισσότερη ανεργία, έφερε αύξηση στα ενοίκια σπιτιών και πλέον για να μείνεις σε ένα αξιοπρεπές σπίτι, δίνει το 1/3 του μισθού σου για πλάκα.

Το να μείνει κάποιος μόνος του σε τούτη την περίοδο, αν δεν έχει δικό του σπίτι, εισόδημα από 1500 ευρώ και πάνω ή γονείς με λεφτά να του τσοντάρουν, είναι σαν να πηγαίνεις με ανοιχτή πληγή δίπλα σε έναν λευκό καρχαρία. Μπορεί και να τη γλυτώσεις με κομμένο πόδι μόνο, αλλά το πιθανότερο είναι να αποχαιρετήσεις την ύλη σου.

Τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά έτι περισσότερο από τις αρχές του 2021 και μετά, τα ενοίκια στην Αττική «βαράνε στο ψαχνό», με τις περιοχές που προσφέρονται για νορμάλ τιμές σε συνδυασμό με αξιοπρεπείς κατοικίες, να είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού κατά τα 3/5.

Τι σημαίνει όμως αξιοπρεπής κατοικία; Ένα σπίτι από 60 ως 80 τ.μ., που να μην είναι πάνω από 25ετία, αλλά ούτε και κάτω από 10ετία γιατί σιγά μη βρεις σπίτι σε αυτό το εμβαδόν με κάτω από 600-700 ευρώ το μήνα, να μην είναι χρέπι και να θέλει επισκευές, να είναι γενικά κατοικήσιμο, χωρίς απαραίτητα να είναι κάτι το extreme. Επίσης, να είναι και σε μια περιοχή προσιτή, όχι σε τίποτα Ανθούσες, Ντράφια ή Καπανδρίτι.

Σκουπίδια: Πώς αλλάζει ο «χάρτης» των απορριμμάτων στην τρέχουσα δεκαετία – 4 κάδοι ανακύκλωσης

Το ενοίκιο έχει εκτοξευτεί στη μεγαλύτερη επικράτεια της Αττικής

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Νότια προάστια, βόρεια προάστια, κέντρο Αθήνας βγαίνουν χωρίς ιδιαίτερη σκέψη εκτός πλάνου. Στα βόρεια προάστια μόνο προς καμία Αγία Παρασκευή μπορεί να σταθείς τυχερός, αλλά κατ΄εξαίρεση και όχι ως γενικό κανόνα. Από τις κεντρικές περιοχές της Αθήνας, μόνο τα Πατήσια είναι προσιτά, με την τιμή για σπίτι 50-80 τ.μ. να ξεκινάει από 360 ευρώ, ανάλογα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Στις περιοχές που σίγουρα θα βρει κανείς περισσότερες επιλογές, είναι στα Δυτικά Προάστια και στα προάστια του Πειραιά. Αιγάλεω, Κερατσίνι, Καμίνια, Πετρούπολη, Περιστέρι και Ρέντη είναι περιοχές που το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 350-400 ευρώ, με περισσότερες επιλογές πιο κοντά στο 400άρι βέβαια.

Στα προάστια του Πειραιά θα συναντήσει κανείς τιμές στα 6.5 ευρώ/τετραγωνικό και στα Δυτικά Προάστια στα 7 ευρώ/τ.μ.

Τα Νότια Προάστια παραμένουν απλησίαστα με 10 ευρώ/τ.μ. τουλάχιστον, στο ενοίκιο, για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

* Φωτογραφία: Unsplash/Steve Ungermann