«Μίτος»: Το μεγαλεπήβολο project που θα κρίνει το χρόνο τέλεσης, ίσως και την έκβαση, των εκλογών
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

«Μίτος»: Το μεγαλεπήβολο project που θα κρίνει το χρόνο τέλεσης, ίσως και την έκβαση, των εκλογών

Το εγχείρημα για τη συντριβή της γραφειοκρατίας και η ανάδειξη του Πιερρακάκη σε «κράχτη» του γαλάζιου ψηφοδελτίου

Ο μίτος της ελληνικής μυθολογίας ήταν το κουβάρι από νήμα που διά χειρός Αριάδνης αποτέλεσε το διαβατήριο του Θησέα για την έξοδο από το λαβύρινθο μετά τη νικηφόρα μάχη του απέναντι στο Μινώταυρο.

Ο «Μίτος» της σύγχρονης Ελλάδας θα είναι η πυξίδα για την έξοδο από το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, ιδανικά για την κυβέρνηση και ένα καλό επιχείρημα για να λάβει ξανά το χρίσμα της εξουσίας.

Έτσι ονομάστηκε συμβολικά η μεταρρυθμιστική παρέμβαση που βάσει σχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση του κράτους, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά σε απόλυτο βαθμό αυτό που σήμερα ονομάζεται Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών. Ο «Μίτος» θα είναι ουσιαστικά ένας χάρτης των διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση «να ελέγχει εαυτήν» και στον πολίτη να κάνει τη δουλειά του από το σπίτι, γρήγορα και απλοποιημένα.

Οι εμπνευστές του φιλόδοξου εγχειρήματος επιχειρούν να καταγράψουν όλες τις διαδικασίες στις λαβυρινθώδεις σχέσεις πολίτη – κράτους. Σύμφωνα με πηγές της δημόσιας διοίκησης αυτές φτάνουν τις 6.000 και ευθύνη να τις φέρουν στο «φως» έχουν οι 4.786 φορείς του ελληνικού Δημοσίου!

Στόχος είναι ο Μίτος να αρχίζει να «ξετυλίγεται» πιλοτικά πριν από το Πάσχα. Ήδη έχουν καταγραφεί και διευκρινιστεί 1.355 διαδικασίες, ενώ άλλες περίπου 3.000 βρίσκονται στη φάση επεξεργασίας – έγκρισης, σε συνολικά 11 κατηγορίες υπηρεσιών: από την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την υγεία και την ασφάλιση μέχρι την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον αθλητισμό, τη γεωργία-κτηνοτροφία κ.λ.π. Τα βήματα που καταγράφονται αφορούν όλο ανεξαιρέτως το Δημόσιο» – από το πώς θα βγάλει άδεια ένας επαγγελματίας πωλητής σε λαϊκή αγορά, ή τι χρειάζεται για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας μιας τουριστικής επιχείρησης μέχρι τα απαραίτητα έγγραφα για θέματα στράτευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κ.λπ.

Η καταγραφή γίνεται σε κάθε υπουργείο, οργανωμένη από τους μόνιμους υπηρεσιακούς γραμματείς και τους λεγόμενους συντάκτες που επιχειρούν να ανασύρουν από τον δαιδαλώδη ιστό των διοικητικών πράξεων των υπουργείων διαδικασίες που ορίζουν τη διαδρομή κάθε πολίτη σε κάθε συναλλαγή. Για παράδειγμα η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας σχολής οδηγών απαιτεί 23 δικαιολογητικά (!) και κοστίζει από 100 έως 200 ευρώ. Για τη χορήγηση άδειας εμπορίας αφορολόγητων αεροπορικών καυσίμων Β2 απαιτούνται 28 δικαιολογητικά. Ενώ για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων φροντίδας προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης απαιτούνται 10-12 δικαιολογητικά και 28 βήματα.

Ο απώτερος στόχος είναι να αξιολογηθούν αυτές οι διαδικασίες και να καταργηθούν όλα τα έγγραφα που θα κριθούν περιττά, ανοίγοντας το δρόμο για το δραστικό περιορισμό της (πατροπαράδοτης κατάρας) έκδοσης εγκυκλίων και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Και ο τελικός να απλοποιηθούν τόσο οι διαδικασίες ώστε ο πολίτης να γνωρίζει εκ των προτέρων τι απαιτείται για οτιδήποτε σε σχέση με το δημόσιο και κατά το δοκούν η υποβολή δικαιολογητικών και η χορήγηση αδειών να γίνεται μέσω κλικ από τον υπολογιστή.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Το στοίχημα του «Μίτου» προσεγγίζεται από την κυβέρνηση ως πρότζεκτ «στρατηγικής σημασίας», κατέχοντας κεντρική θέση στο σχεδιασμό της, όπως έχει εξηγήσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης στους γενικούς και υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων. Το πλάνο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί έως τώρα είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτελέσει καύσιμη ύλη για το κυβερνητικό όχημα. Η Ψηφιακή Ελλάδα θα τεθεί στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας, ως ένα ευνοϊκό πεδίο για τη ΝΔ, στο οποίο έχει ίσως τη μεγαλύτερη αποδοχή της κοινωνίας και που σύμφωνα με πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη «μας πιστώνεται μια μεγάλη επανάσταση». Πράγματι, αν κάτι μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη φθορά που πηγάζει από τα κακώς κείμενα και τις κυβερνητικές αστοχίες είναι το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα κεφαλοποιηθεί και ψηφοθηρικά με την υποψηφιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Α’ Αθηνών, η οποία, προτού ακόμα ανακοινωθεί επισήμως, έχει βρει απήχηση, όπως προκύπτει δημοσκοπικά.

Αν η άνοιξη του 2020 ήταν η εποχή του gov.gr (της ενιαίας πύλης δημόσιας διοίκησης), η κυβέρνηση θέλει η φετινή άνοιξη να συνδεθεί με τον «Μίτο» και τη βούληση για τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση. Οι εντυπωσιακοί αριθμοί θα στηρίξουν το αφήγημα του πρωθυπουργού σε αυτό το επίπεδο. Το Μάρτιο του 2020 είχαν ενταχθεί 501 υπηρεσίες στο gov.gr, σήμερα έχουν ανέλθει στις 1.337. Το 2018 καταγράφηκαν 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο και το 2021 έφτασαν στα 567 εκατομμύρια. Μια νέα σχέση της κοινωνίας με το κράτος έχει διαμορφωθεί και μέσα στους επόμενους μήνες η ψηφιακή ταυτότητα αναμένεται να μοιάζει με καινοτομία… ρουτίνας, καθώς έρχονται οι εφαρμογές για δίπλωμα οδήγησης στο κινητό, άυλο διαζύγιο και ίδρυση ατομικής επιχείρησης με ψηφιακό τρόπο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φτάσει στις κάλπες με την Ψηφιακή Ελλάδα ως υπερόπλο και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο θα κρίνουν και το χρόνο τέλεσης των επόμενων εκλογών.