Δεν σε αφήνει ήσυχο: Το παλαιότερο ενεργό ρήγμα στην Ελλάδα που έχει δώσει συνολικά 52 σεισμούς και φαίνεται με γυμνό μάτι
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

Δεν σε αφήνει ήσυχο: Το παλαιότερο ενεργό ρήγμα στην Ελλάδα που έχει δώσει συνολικά 52 σεισμούς και φαίνεται με γυμνό μάτι

Ο πρόσφατος σεισμός - τέρας στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία προκάλεσε αναστάτωση τόσο στους επιστήμονες όσο και στους Έλληνες πολίτες.
Menshouse Team

Σεισμολόγοι και γεωλόγοι έχουν υπολογίσει ότι υπάρχουν περίπου 160 ρήγματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο που θεωρούνται δυνητικά ενεργά κι έδωσαν από την αρχαιότητα έως σήμερα και μπορεί να δώσουν και στο μέλλον σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ.

Τα χερσαία ρήγματα του ελλαδικού χώρου είναι μικρότερα σε μήκος και δυναμική, όμως, όταν ενεργοποιούνται, επειδή βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές, όπως, για παράδειγμα, στο Γαλαξίδι ή στον Τύρναβο. Το πιο εντυπωσιακό σήμερα ρήγμα στο χερσαίο χώρο μας ως προς το ανάγλυφο της περιοχής είναι αυτό της Αρκίτσας, στα Καμένα Βούρλα.

Ο «καθρέφτης» της Αρκίτσας είναι μία κάθετη βραχώδης επιφάνεια πάνω από την Εθνική οδό στο ύψος της Αρκίτσας και αποτελεί την εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας – Καμένων Βούρλων.  Ένα ρήγμα που σύμφωνα με τον αείμνηστο καθηγητή Παπαζάχο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό.

Συνιστά ένα από τα σεισμολογικά «μυστήρια» του ελληνικού χώρου και ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά «εργαστήρια» παγκοσμίως. Ουσιαστικά, το ρήγμα της Αρκίτσας αποτελεί ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ονομάζεται «κατοπτρική επιφάνεια» επειδή η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων. Το ρήγμα εμφανίζεται να προεξέχει από το επίπεδο του εδάφους με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από τους αλλεπάλληλους σεισμούς που έχουν πλήξει τη περιοχή σε παλαιότερες εποχές.