Δεν υπάρχουν καν πινακίδες: Η φυσική όαση με την οργιώδη βλάστηση που ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

Δεν υπάρχουν καν πινακίδες: Η φυσική όαση με την οργιώδη βλάστηση που ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν

Μόλις πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε γιατί αυτός ο τόπος συνδέθηκε από μυθολογικών χρόνων με ξωτικά και δοξασίες

Στη μυθολογία ήταν το λημέρι του κάπρου (αγριόχοιρου), που αιχμαλώτισε στον τέταρτο άθλο του ο Ηρακλής. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι σε αυτή τη δασική περιοχή ζούσαν Κένταυροι, ενώ κατά το μεσαίωνα οι τοπικοί θρύλοι την ήθελαν να είναι κατοικία νεράιδων.

Φαίνεται ότι τα απόκοσμα πλάσματα κάτι… παραπάνω ήξεραν και εν αντιθέσει με τους ανθρώπους είχαν περί πολλού την περιοχή που ορίζουν το φαράγγι του Ερυμάνθου και οι καταρράκτες της Νεμούτας. Που κολλάει το «εν αντιθέσει» είπατε; Στο ότι αυτό το σπάνιας ομορφιάς μέρος έχει περάσει στα ψιλά στη χαρτογράφηση και σήμανση από τις αρχές. Δεν υπάρχει καν πινακίδα για να καθοδηγήσει τον στοχευμένο ταξιδιώτη και να κεντρίσει την περιέργεια του ανυποψίαστου.

Νεμούτα. Οι καλά κρυμμένοι καταρράκτες της Πελοποννήσου - ΑμεΑ Care

Αν και απέχει μόλις 25 χλμ. από τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της χώρας (μετά την Ακρόπολη), την αρχαία Ολυμπία, η περιοχή της ορεινής Ηλείας παραμένει άσημη και ως εκ τούτου εντελώς αναξιοποίητη τουριστικά. Οι καταρράκτες της Νεμούτας είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου. Το χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρων, κοντά στα σύνορα με Αχαΐα και Αρκαδία, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ερύμανθου, ο οποίος πηγάζει από το ομώνυμο όρος και καταλήγει στον Αλφειό.

ΕΟΣ Κορίνθου: Εξόρμηση στην Νεμούτα Ηλείας | NemeaPress

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τα ορμητικά νερά του Ερύμανθου διασχίζουν όμορφα φαράγγια. Λόγω του ότι στην περιοχή της Νεμούτας η κοιλάδα έχει πολλές απόκρημνες και ψηλές πλαγιές, οι παραπόταμοι σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Εξερευνώντας κανείς το τοπίο, μέσω ενός μονοπατιού που είναι βατό ακόμα και από παιδιά, μένει να απορεί για το ότι δεν αναφέρεται στους κορυφαίους προορισμούς των τουριστικών οδηγών. Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν… σοκαριστικό ότι δεν υπάρχει καν πινακίδα να σε ενημερώνει και να σε κατευθύνει σχετικά! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μεταξύ των ντόπιων λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν σαφείς οδηγίες ή πληροφορίες, ενώ ακόμα λιγότεροι φαίνεται να έχουν επισκεφτεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα φυσικό περιβάλλον, που βρίσκεται μέσα στα πόδια τους.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Νεμούτα: Οι άγνωστοι καταρράκτες της ορεινής Ηλείας. | ArtMe Magazine

Ευτυχώς, το έκαναν πριν από μερικά χρόνια δύο κάτοικοι της Νεμούτας, που εν καιρώ οικονομικής κρίσης άφησαν την πόλη και επέστρεψαν στο χωριό τους. Οι Νίκος Σιάκκουλης και Παναγιώτης Παπαηλιού ξεκίνησαν πεζοπορικές διαδρομές χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να ανακαλύψουν. Άρχισαν να καταγράφουν τα ευρήματά τους και σιγά σιγά αναδείκνυαν μέσω των social media τα κρυμμένα «διαμάντια» της περιοχής. Με εθελοντική εργασία και μεράκι «χαρτογράφησαν» πάνω από 30 καταρράκτες (!), τους οποίους και προέβαλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έγινε κάποιο λάθος, να το πούμε και ολογράφως, τριάντα.

Νεμούτα. Οι καλά κρυμμένοι καταρράκτες της Πελοποννήσου | tetartopress

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι δύσκολα προσβάσιμοι, χωμένοι ανάμεσα σε άγρια βλάστηση και σε αρκετές απόκρημνες πλαγιές, οι οποίες τους επιτρέπουν να γκρεμίζονται εντυπωσιακά από ύψος 10 ή και 20 μέτρων. Αρκετοί ωστόσο προσεγγίζονται εύκολα και παρέχουν δυνατότητα και για βουτιά. Η πρόσβαση για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς, ο οποίος πέφτει από ύψος 20 μέτρων και έχει τη χαρακτηριστική ονομασία «Πύλη του Παραδείσου», είναι πολύ εύκολη. Η Σουφάλα και ο Άη-Γιάννης είναι άλλοι δύο που έχουν «βαφτιστεί» και μπορεί κανείς να επισκεφτεί με άνεση.

Χάρη στους δύο φίλους και χαρτογράφους, η περιοχή απέκτησε στοιχειώδη τουριστική υπόσταση, κυρίως μέσω ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων. Πλέον μπορείς να πληροφορηθείς στο διαδίκτυο ποιο μονοπάτι πρέπει / μπορείς να διαβείς και τι θα συναντήσεις.

Συνεπώς όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ανακαλύπτουν την οργιώδη βλάστηση και να αφουγκράζονται το μόνιμο κελάρυσμα των τρεχούμενων νερών μιας φυσικής όασης, που τώρα αποκαλύπτεται γιατί από μυθολογικών χρόνων συνδεόταν με δοξασίες και ξωτικά…